Media op Ameland - nieuws van het eiland

Media op Ameland - nieuws van het eiland Ameland is een door water omringd gebied, maar dat betekent niet dat het verstoken blijft van nieuws. Het wereld nieuws worden luid en duidelijk ontvangen op het eiland, niet in de laatste plaats vanwege het medium revisie en internet. Nieuws van het eiland zelf wordt ook volop gepubliceerd. Het eiland zelf kent verschillende media die zich met de actualiteiten en de achtergronden bij het nieuws bezighouden. De media zijn er goed vertegenwoordigd. Op papier, via internet, via de ether, via televisie en via smartphone applicaties is het Ameland nieuws te consumeren.
Ameland Actueel mobiele website / Bron: Ameland ActueelAmeland Actueel mobiele website / Bron: Ameland Actueel

Nieuwsleveranciers op Ameland


Media op Ameland

Kranten, magazines, apps, internet, foto's, video, radio en tv: via allerlei kanalen wordt het nieuws op Ameland verspreid. Voor jong en oud, eilander en badgast is er nieuws te vinden. De lokale nieuwsjagers zijn er dagelijks mee bezig de media te voeden. De volgende media werken op het eiland of worden op het eiland gelezen, bekeken en beluisterd:
 • AmelandFoto
 • AmelandInZicht Magazine
 • Ameland Pers uitgeverij
 • Amelander Historie
 • App Ameland Actueel
 • De Amelander
 • De digitale Krant van Ameland
 • Fotograaf
 • Friesch Dagblad
 • Kabelkrant Ameland
 • Leeuwarder Courant
 • Litho Masters
 • Narrowcasting
 • Nieuwsblad Noordoost Friesland
 • Omrop Fryslân
 • OpVideo
 • Persbureau Ameland
 • WPD TV

Ameland mobiel

Persbureau Ameland ontwikkelde samen met een gespecialiseerd bedrijf een applicatie voor de iPhone en iPad en een mobiele website voor alle andere smartphones. De iPhone applicatie heet Ameland Actueel en de mobiele website is op de smartphone te vinden als www.ameland-actueel.nl. De lancering van de app was 2 augustus 2010. De app is te vinden in de App Store, in de rubriek Nieuws en gratis te downloaden. De App Ameland Actueel en de mobiele website - die hetzelfde biedt als de app maar dan voor Android en Windows gestuurde smartphones - is gevuld met de actualiteiten van het eiland, de Ameland agenda, het weer en rubriekadvertenties in Vraag & Aanbod Ameland. Het is de eerste app met nieuws en locaties van het eiland. Tegelijk met de app is de mobiele website gelanceerd die voor alle smartphones te raadplegen is. Hij is te vinden op www.ameland-actueel.nl.

Fotografie

AmelandFoto

Fotograaf Jantina Scheltema werkt onder de naam AmelandFoto als fotograaf van portretten, reportages, workshops, kunstfotografie, bruidsfotografie en voor het magazine Ameland in Zicht. In 2013 was Scheltema genomineerd voor de prestigieuze Bruidsfoto Award. Ze won niet de hoofdprijs maar kreeg voor haar foto wel een eervolle vermelding.

Fotograaf

Fotograaf Jan Spoelstra maakt foto's voor diverse media. Hij werd in 2012 Waddengoudfotograaf en hij maakt onder meer beeldmateriaal voor de Leeuwarder Courant.

Magazine

Ameland InZicht

Ameland InZicht komt voor het eerst uit in juni 2012. In het eigentijdse, modern vormgegeven magazine komen vele facetten van het Waddeneiland aan bod. Ameland InZicht gaat over het beleven van Ameland. Die beleving wordt in het magazine overgebracht met sprekende foto's en teksten. Ameland InZicht laat zien dat het Waddeneiland alles te bieden heeft voor levensgenieters, zonder de prachtige natuur uit het oog te verliezen. Sinds januari 2013 heet de website van Ameland InZicht AIZMagazine.nl.

Ameland InZicht Magazine 4 / Bron: Ameland inZicht magazineAmeland InZicht Magazine 4 / Bron: Ameland inZicht magazine
Ameland InZicht Magazine 5 / Bron: Ameland inZicht magazineAmeland InZicht Magazine 5 / Bron: Ameland inZicht magazine
AiZ Magazine 6 / Bron: Ameland inZicht MagazineAiZ Magazine 6 / Bron: Ameland inZicht Magazine

De Amelander

De Amelander is een kleurrijk blad dat 11 keer per jaar uitkomt. Het is een nieuws- en advertentieblad en een voortzetting van De Nieuwe Amelander, die al sinds 1964 bestaat.

De digitale Krant van Ameland / Bron: Persbureau AmelandDe digitale Krant van Ameland / Bron: Persbureau Ameland

Internetkrant

De digitale Krant van Ameland

De Krant van Ameland was een klein formaat papieren krant die van 2007 tot najaar 2008 in 23 nummers uitkwam. Toen maakte de papieren krant de overstap naar het internet: het keerde terug naar haar bron en werd weer digitaal. De digitale Krant van Ameland wordt verzorgd door Persbureau Ameland.

Kabelkrant

Kabelkrant Ameland

De Stichting Kabelkrant Ameland bestaat sinds augustus 1988. De stichting wil objectief nieuws verzorgen, informatie en ontspanning voor de inwoners van Ameland en de toeristen bieden. Dit gebeurt door middel van radio-uitzendingen via de Lokale Omroep Ameland (LOA) en teksttelevisie via de kabelkrant. De LOA is via internet te beluisteren en via de ether 89.4 fm en via Kabel Noord Digitaal op Ameland via 105.8 fm.

Dagblad

Leeuwarder Courant

Een op Ameland veel gelezen krant is de provinciale Leeuwarder Courant (LC). De LC heeft de redactie in Leeuwarden en is onderdeel van de NDC, Noordelijke dagblad Combinatie.

Friesch Dagblad

Het eiland heeft een trouw aantal Friesch Dagblad lezers. Het Friesch Dagblad (FD) is de enige zelfstandige, christelijke, regionale krant in Nederland. Haar missie is: via verschillende kanalen bijdragen aan het vergroten van de humaniteit in de samenleving. In 2013 werd het Friesch Dagblad ondergebracht bij de NDC, vooralsnog met een zelfstandige FD-redactie.

WPD TV / Bron: Persbureau AmelandWPD TV / Bron: Persbureau Ameland

Narrowcasting

Steeds meer bedrijven hangen in hun zaak een eigen gesloten nieuwssysteem op. Via narrowcasting kunnen ze hun eigen reclames en nieuwsitems aan de klanten tonen via beeldschermen. De schermen hangen in supermarkten en in diverse horecagelegenheden.

WPD TV

Op de veerboten van Wagenborg is een narrowcastingsysteem geplaatst (WPD TV) dat nieuws over de veerdienst en veerboot laat zien. Tevens komen evenementen op Ameland langs. Daarbij is er kort algemeen en Amelands nieuws te lezen.

Nieuwsblad

Nieuwsblad Noordoost Friesland

Nieuwsblad Noordoost Friesland heeft een redactiekantoor in Dokkum. Het blad werd voorheen De Eilanden genoemd, omdat er veel over Ameland en Schiermonnikoog in werd geschreven. Tegenwoordig en na fusies tussen de Dockumer Courant en andere regionale bladen, richt krant zich op de regio van Noordoost Friesland. Het Nieuwsblad verschijnt twee keer per week en is onderdeel van de NDC.

Regionale omroep

Omrop Fryslân

Omrop Fryslân is de regionale TV en Radio omroep van Friesland. De Omrop verzorgt dagelijks uitzendingen op radio en televisie en komt regelmatig naar het eiland om een onderwerp te verslaan. De redactie van de Omrop zetelt in Leeuwarden. De Omrop is ook actief op de social media.

Persbureau

Persbureau Ameland

Persbureau Ameland vestigde zich in 2004 op het Waddeneiland. Het persbureau voorziet sindsdien de lokale en regionale media van Ameland nieuws, exploiteert De online Krant van Ameland, Ameland Pers uitgeverij, Ameland Extra en Koopplein Ameland. Persbureau Ameland werkt samen met freelance tekstschrijvers, fotografen, ontwerpers en drukkerijen. Het persbureau levert aan lokale, regionale en landelijke media.

Bron: Ameland Pers UitgeverijBron: Ameland Pers Uitgeverij

Uitgeverij

Ameland Pers uitgeverij

Ameland Pers uitgeverij in Hollum geeft boeken uit over Ameland. De uitgeverij begon met ´Ameland in 2008 - het eiland twaalf maanden in het nieuws.´ De uitgeverij geeft ook boeken van derden uit en heeft het Amelander Kwartet in het fonds.

Litho Masters

De uitgeverij die onder meer De Amelander uitgeeft is Litho Masters in Ballum.

Video

Op Video

Video Ameland vestigde zich in 2009 op Ameland. Yehudi Arnold is de drijvende kracht achter het bedrijf voor audiovisuele producties. Samen met Persbureau Ameland verzorgde Video Ameland video nieuwsitems onder de naam Ameland Journaal en Ameland Live. In 2014 verhuisde Arnold naar het vasteland en sindsdien noemt hij zijn bedrijf OpVideo. OpVideo en Persbureau Ameland verzorgden een maandelijks videoverslag van de werkzaamheden aan de waddendijk, die duurden van begin 2015 tot midden 2018. Op het eiland zijn inmiddels meer bedrijven die het maken van bedrijfsvideo's in hun pakket hebben.

Platform met verhalen van toen

Amelander Historie

Amelander Historie is een platform met historische artikelen, oude foto’s, boeken en genealogische gegevens over Ameland. De website wil het Amelander verleden toegankelijk maken voor een breed publiek. Het platform is op 16 oktober 2012 opgericht en is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor lezers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Ameland.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GPD, Geassocieerde Pers Diensten voor regionale dagbladenGPD, Geassocieerde Pers Diensten voor regionale dagbladenDe GPD, Geassocieerde Pers Diensten bestaat sinds 1 januari 2013 niet meer. Vanaf die datum moeten de regionale kranten…
De kracht van het lokale - Zicht op Friese medialandschaprecensieDe kracht van het lokale - Zicht op Friese medialandschap'De kracht van het lokale. Zicht op het Friese medialandschap' is een boek van Peter Boomsma over het medialandschap van…
Dagbladen en de (vakantie)bezorgingDagbladen en de (vakantie)bezorgingKrantenlezers zijn in de regel trouw aan hun krant en nemen deze ook graag mee tijdens de vakantie. Lekker lui opstaan e…
Leeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaLeeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaDe Leeuwarder Courant is op 16 november 2013 uitgeroepen tot de mooiste regionale dagblad van Europa: European Newspaper…

Hoe gaat het? Goed is vaak een leugenOp de vraag "Hoe gaat het met je?" wordt bijna nooit geantwoord "slecht". Waarom lijkt het alsof mensen nooit durven zeg…
Vrijheid van meningsuiting - persvrijheid3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Persvrijheid is gebaseerd op het grondrecht ‘vrijheid van meningsuit…
Bronnen en referenties
 • 'Ameland ... ander land'
 • Persbureau Ameland
 • http://www.amelanderhistorie.nl geraadpleegd op 22 maart 2017
 • Afbeelding bron 1: Ameland Actueel
 • Afbeelding bron 2: Ameland inZicht magazine
 • Afbeelding bron 3: Ameland inZicht magazine
 • Afbeelding bron 4: Ameland inZicht Magazine
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 7: Ameland Pers Uitgeverij
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-06-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.