Amanda Todd zelfmoord

Amanda Todd zelfmoord Amanda Todd was 12 jaar toen ze op internet een jongen leerde kennen. Althans dat dacht ze. Hij gaf haar complimentjes, hij zei dat hij haar geweldig vond, en mooi, en ze had lol met hem. Hoewel ze hem niet echt kende vroeg de jongen op een bepaald moment of ze haar T-shirt heel eventjes op wilde tillen, heel even maar, en omdat hij maar aan bleef dringen deed ze het. Ze wist niet dat 'de jongen' die haar leuk en aardig leek en die zich uitgaf als veertienjarige, eigenlijk helemaal geen jongen was. Het was een Nederlandse pedofiel die erop uit was om haar te chanteren met naaktfoto's.
Amanda Todd woonde in Canada. Ze was een levendig meisje dat graag zong. Ze plaatste ook video's waarin ze zingend te zien was, op internet. In oktober 2012 pleegde ze op vijftienjarige leeftijd zelfmoord. Ze werd voor haar dood al 3 jaar gechanteerd door de pedofiel, maar ook door haar klasgenoten gepest. Een foto waarop Amanda even haar T-shirtje optilt, is helaas haar ondergang geworden. De pedofiel had razendsnel een foto van haar gemaakt met zijn webcam en hij spoorde Amanda op. Hij begon Amanda met printscreens uit het filmpje (waarop ze haar borsten liet zien) af te persen.

Chatten met een vreemde

Amanda Todd was 12 jaar toen ze samen met een paar vriendinnetjes in 2009 een chatsite op internet bezocht. Op de site ontmoetten ze een jongen. Hij kon de meisjes zien via een webcam. Hij leek heel aardig. Hij liet merken dat hij Amanda erg leuk vond. Hij maakte haar complimentjes en zei bijvoorbeeld dat hij haar heel erg knap vond. Ze vond de complimentjes vleiend. Hij gaf haar het gevoel dat ze bijzonder was en toen hij haar vroeg of ze even haar truitje omhoog wilde doen, besloot ze dat na enig gezeur van hem, te doen. Ze dacht op dat moment waarschijnlijk dat toch niemand het te weten zou komen en dat het wel grappig en oké was omdat ze de jongen toch nooit in het echt zou ontmoeten. Ze wilde niet preuts overkomen. Ze tilde haar T-shirt 1 seconde op. Die keuze heeft haar leven daarna voor altijd veranderd en uiteindelijk zelfs kapotgemaakt.

Pedofiel Aydin C uit Tilburg

De 'jongen' die Amanda had gevraagd om even haar T-shirt op te tillen, bleek echter een 35-jarige pedofiel te zijn die op dat moment in Tilburg woont. Aydin C. heet hij en hij heeft er een gewoonte van gemaakt om jonge meisjes via internet te benaderen en te doen alsof hij jonger is dan zijn werkelijke leeftijd. Hij probeert meisjes zo ver te krijgen dat ze hem iets van hun blote lichaam laten zien. Als hij ze zo ver krijgt dan neemt hij snel foto's met zijn computer webcam, spoort de meisjes op en chanteert ze. Hij weet de meeste meisjes via Facebook op te sporen en begint ze dan lastig te vallen, te bedreigen en te chanteren.

Amanda is het incident met het T-shirt een jaar later al min of meer vergeten. Ze kende de jongen immers niet en ze heeft hem daarna ook nooit meer op internet gesproken. Maar op een dag wordt ze door een man benaderd via een Facebookberichtje. Hij zegt dat hij een foto van haar heeft waarop ze zichzelf topless voor de webcam toont. Hij stuurt haar die ene foto en begint haar daarmee te chanteren. Hij schrijft via Facebook dat ze hem meer naaktfoto's van zichzelf moet sturen. Als ze dat niet doet dan dreigt hij die ene foto van een jaar geleden te sturen aan al haar vrienden en aan haar familie op Facebook. Het blijkt dat hij nu niet alleen weet hoe ze heet, maar ook heeft hij achterhaald waar ze woont, waar ze op school zit en wie haar familie is. Ondanks de angst die ze voor de man voelt, stuurt ze hem geen naaktfoto's maar ze negeert zijn berichten op Facebook. Ze hoopt dat hij op zal houden haar lastig te vallen.

2010

Helaas komt Amanda niet van hem af. In de kerstvakantie komt de politie bij Amanda Todd thuis aan de deur. De politie wil haar en haar moeder spreken. Het blijkt dat de foto waarop ze topless te zien is, verspreid is onder vrienden en kennissen via Facebook. De politie wil de stalker opsporen, maar Amanda wordt erg gepest via Facebook. Na de vakantie begint het pesten ook op school. De foto waarop ze topless te zien is, is door haar hele klas bekeken en iedereen begint haar te pesten. Het gaat bergafwaarts met haar. Ze krijgt angstaanvallen en ze wordt depressief. Ze leeft in angst voor de onbekende man en bovendien raakt ze al haar vrienden kwijt. Ze weet niet waar de man woont en wie hij is. Haar leven verandert in een hel, zelfs haar beste vrienden willen niets meer met haar te maken hebben.

Verhuizen en naar een nieuwe school

Amanda gaat verhuizen en naar een nieuwe school. Ze krijgt nieuwe vrienden en de ellende lijkt voorbij. Ze hoopt op deze manier een nieuwe start te kunnen maken. Helaas weet de stalker al snel weer te achterhalen waar ze op school zit en stuurt opnieuw de naaktfoto aan de vrienden op haar nieuwe school. De man maakt een fake Facebookaccount aan. Als profielnaam heeft hij haar naam gebruikt en de foto met haar blote borsten heeft hij als profielfoto gebruikt. Inmiddels weet de politie dat het om een stalker gaat die zelf niet in Canada woont. Amanda probeert verschillende keren van school te veranderen maar hij blijft haar vrienden dan opnieuw de topless foto sturen. Hij benadert haar vrienden eerst via Facebook met een berichtje. Hij zegt dat hij een jongen is die binnenkort naar dezelfde school als de kinderen zal gaan en dat hij daarom wat informatie wil. Dan vraagt hij vraagt of hij ze mag toevoegen als vriend. De kinderen zijn goedgelovig en voegen hem als vriend toe. Na een tijdje heeft hij opnieuw veel vrienden uit Amanda's vriendenlijst verzameld en stuurt hen dan de foto uit de opname van de webcam. Voor Amanda begint alle ellende steeds weer opnieuw. Haar klasgenoten veroordelen haar om de foto en pesten haar of negeren haar.

Facebook pesterijen

Amanda wordt via Facebook te schande gemaakt. Zelfs 'vrienden' waarbij ze zich eerst veilig voelde, wensen haar dan openlijk dood. Ze schelden haar uit en op elke nieuwe school begint het pesten opnieuw nadat de foto is opgedoken. Amanda heeft geen vrienden meer over, wordt overal gepest en begint destructief gedrag te vertonen door zichzelf te snijden. Ze is verschillende keren van school veranderd maar haar stalker weet haar steeds weer te vinden. Ze beseft dat ze die ene foto nooit meer ongedaan kan maken. Voor een jong meisje is dit een nachtmerrie.

Zelfmoord

Amanda ziet geen uitweg meer. In oktober 2012, 3 jaar nadat ze de onbekende op internet haar borsten had laten zien, zet ze een filmpje op YouTube waarin ze met briefjes aan kijkers haar verhaal uitlegt. Op de papiertjes heeft ze zin voor zin opgeschreven wat haar is overkomen. Ze toont de tekst regel voor regel op de camera. Zo wordt het duidelijk wat ze heeft meegemaakt en waar ze nog steeds middenin zit. Ze wordt gestalkt en gechanteerd door de man. Haar klasgenoten en voormalige vriendinnen hebben de kant van de dader gekozen. Ze pesten haar nog steeds vanwege die ene foto. Het filmpje van Amanda is een noodkreet. Het wordt zeer vaak bekeken en ze krijgt er ook positieve reacties op van mensen, niet alleen negatieve. Dit steunt haar enigszins, ze overwoog een tatoeage te laten zetten met de tekst 'Stay Strong.' Zover komt het echter niet. Een week nadat ze het filmpje op YouTube online gezet heeft pleegt ze alsnog zelfmoord in haar kamertje.

Nederlandse dader

Na lang zoeken vindt de politie eindelijk de dader, Nederlander Aydin C. uit Tilburg. Hij maakt deel uit van een soort netwerk dat zich er speciaal op richt om jonge meisjes zover te krijgen dat ze zich naakt vertonen via hun webcam. De meisjes worden vervolgens afgeperst en op die manier proberen de afpersers de meisjes te dwingen meer naaktfoto's van zichzelf te sturen. Sturen de meisjes niet meer naaktfoto of filmpjes, zoals Amanda ook weigerde te doen, dan stuurt de pedofiel de foto's naar de vrienden en familie van hun slachtoffers (zoals Amanda is overkomen) zodat hun leven een hel wordt. De beelden die ze via afpersing weten te verkrijgen worden verkocht of op websites voor pedofielen geplaatst. Op de computer van Aydin C. worden tientallen andere slachtoffers van afpersing gevonden. Aydin C. bleek ook mannen af te persen. Hij maakte de mannen eerst wijs dat ze met een minderjarig meisje aan het chatten waren, daarna eiste hij geld van ze. Na de zelfmoord van Amanda ging Aydin C. 'gewoon' verder met het afpersen van andere meisjes.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verhaal van Amanda ToddVeel mensen hebben wel eens gehoord van Amanda Todd, het meisje dat op 15 jarige leeftijd besloot om een einde aan haar…
Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Op 1 november 2007 wordt de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in haar huis in Perugia in Ital…
MediaMasters en de Week van de MediawijsheidMediaMasters en de Week van de MediawijsheidSinds 2010 wordt de Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Het is een jaarlijks terugkerende campagne waar scholen op…
Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Zelfmoord: waarom plegen mensen zelfmoord?Sommige mensen hebben een allesoverheersende gedachten: "ik wil dood". Het leven is voor deze mensen zo ondraaglijk dat…

De natuurbegraafplaatsDe dood is iets natuurlijks wat hoort bij het leven. Zou het niet een fijn idee zijn dat u na de dood in de natuur uw la…
Verdienen met lege flessenVerdienen met lege flessenStatiegeld is een systeem dat al lang bestaat en waar veel voorstanders en tegenstanders voor zijn. Voorstanders zijn va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Concord90, Pixabay
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/aydin-c-ging-na-zelfmoord-amanda-door-met-praktijken
  • http://www.omroepbrabant.nl/?news/216672932/Aydin+C.+uit+Oisterwijk+houdt+kaken+stijf+op+elkaar,+computerbestanden+blijven+versleuteld.aspx
  • http://cyberbullying.us/amanda-todd-cyberbullying-and-suicide/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 20-11-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.