Andrea Luten, op weg naar huis vermoord

Andrea Luten, op weg naar huis vermoord Andrea Luten woonde in het kleine Drentse dorp Ruinen. Andrea was 15 jaar, woonde (uiteraard) nog bij haar ouders Roelof en Lammi, die een café ‘De Dorpsherberg’ genaamd, aan de Westerstraat beheerden. Andrea Luten was een opvallend knap meisje. Ze werd vermoord door een onbekende, nadat ze op de fiets, onderweg van school naar huis, door een man was aangehouden. Getuigen hadden een meisje met een man op een brommer, zien staan praten op een fietspad. Lange tijd was het niet duidelijk wie deze man was. Op de nacht van 9 op 10 mei 1993 had Andrea Luten een nachtmerrie gehad. Vervolgens had ze zich die morgen verslapen. Ze had gedroomd dat ze al haar vriendinnen kwijtraakte. De nachtmerrie had zoveel indruk op haar nagelaten dat ze op de ochtend van 10 mei 1993 zwijgzaam was, en niet opgewekt zoals haar ouders van hun enige kind gewend waren. Andrea staarde uit het raam en zei niet veel. Ze vertelde van de nare droom. Haar moeder wilde haar geruststellen en zei tegen haar dat ze niet zo eng moest doen en dat zich er niets van aan moest trekken en lekker naar school moest gaan. Omdat Andrea Luten zich verslapen had miste ze het eerste lesuur op school. Ze ging die ochtend pas om 8.15 uur van huis. Normaal gesproken zou ze om 7 uur ‘s morgens vertrokken zijn. Ze ontmoette haar vriendinnen en andere scholieren dan (altijd) bij een benzinepomp en van daaruit reden ze gezamenlijk naar Hoogeveen. Die ochtend overkwam haar echter niets, maar in de middag fietste ze na schooltijd naar huis terug maar ze kwam niet thuis.

Een nachtmerrie die uitkomt

Andrea Luten komt niet thuis uit school. Het is van haar school naar huis ongeveer drie kwartier fietsen. Ergens op het laatste stuk op de weg naar huis, werd ze (vermoedelijk) aangesproken door een man. Getuigen verklaarden later dat zij Andrea op ongeveer 5 kilometer afstand van haar huis hebben zien staan praten op het fietspad, met een (mannelijke) fietser. Andere getuigen verklaarden dat het een bromfietser was. De politie gaat er dan vanuit dat deze man de moordenaar van Andrea Luten is geweest. Een van de getuigen verklaarde gezien te hebben dat Andrea en de onbekende fietser die middag stonden te zoenen. Andrea’s stoffelijk overschot werd de volgende dag op 500 meter van het fietspad, door haar eigen vader gevonden. Ze was door verwurging om het leven gekomen in het Gijsselterbos bij Ruinen. Bij onderzoek werden op haar lichaam enkele (schaam)haren gevonden, die niet van Andrea waren. Uit onderzoek bleek dat het meisje was verkracht en daarna gewurgd.

Daderprofiel moordenaar Andrea Luten

Naar aanleiding van de getuigenverklaringen werd er een compositietekening van de dader gemaakt en naar aanleiding van de feiten een daderprofiel. De moordenaar van Andrea Luten was in de tijd dat Andrea Luten vermoord werd, volgens de politie een stille jongen, iemand die erg op zichzelf was, die op afstand verliefd op Andrea was maar die geen toenadering tot haar durfde te zoeken. De politie ging er vanuit dat de dader een bekende van Andrea Luten was geweest, aangezien er geen worsteling had plaatsgevonden en omdat Andrea niet zomaar met vreemden zou meegaan.

Verdachten moordzaak

Enkele jaren na de moord wordt de 22-jarige R.K. opgepakt. Hij voldeed aan het daderprofiel, kende Andrea persoonlijk en hij vertoonde overeenkomst met de compositietekening. De haren die op Andrea’s lichaam zijn gevonden waren echter niet van deze man. Er waren verder helemaal geen harde bewijzen tegen hem en in 2002 werd hij vrijgesproken van betrokkenheid. (In 2008 wordt met vernieuwde DNA onderzoek aangetoond dat het DNA spoor wat op het dode lichaam van Andrea Luten is gevonden, met 100% zekerheid niet afkomstig was van R.K.)

DNA

Enige tijd nadat R.K. was vrijgesproken werden opnieuw twee verdachten aangehouden die ook weer werden vrijgelaten omdat er geen ‘match’ was met het DNA van de haren. De zaak liep vast en pas vijf jaar later, als misdaadverslaggever Peter R. de Vries een anonieme brief ontvangt waarin staat dat ene P. de W. de moord op Andrea Luten gepleegd heeft, kwam er weer enige beweging in de zaak. Kort daarna kon ook deze verdachte echter weer worden vrijgelaten omdat er geen ‘match’ is met het DNA van de aangetroffen haren.

DNA match

17 Jaar na de moord werd Henk F. wegens huiselijk geweld gearresteerd. Hij moest DNA afstaan voor het onderzoek wat met het huiselijk geweld te maken had. Daaruit bleek na enige tijd dat zijn DNA 100% overeenkwam met het DNA van de haren die in 1993 gevonden waren op het lichaam van de vermoorde Andrea Luten. Henk F. werd hierover verhoord. Korte tijd later bekende F. dat hij het meisjes toentertijd inderdaad gewurgd heeft. In zijn eerste bekentenissen verklaarde hij dat hij haar de bosjes ingeduwd had en dat hij op dat moment beseft had dat hij niet meer terug kon. Henk F. was op de dag van de moord 24 jaar. Met zijn bekentenis en de DNA match, kwam aan de onzekerheid over de identiteit van de moordenaar van Andrea Luten, een einde.

Boeken over de moord op Andrea Luten

De moeder van Andrea Luten, Lammi Luten, schreef twee boeken over de moord op haar dochter en de gevolgen die deze verschrikkelijke gebeurtenis op het leven van de familie van Andrea had.
  • Thuiskomen, leven na de dood van Andrea,' uitgeverij Gopher 2011
  • De Belofte,' uitgeverij Gopher 2014

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeDNA onderzoek in zaak Vaatstra: dader Jasper S doet zelf meeGrootschalig DNA onderzoek in de omgeving zorgde er in 2012 voor dat de moordenaar en verkrachter van Marianne Vaatstra…
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Marianne Vaatstra – Arrestatie van de moordenaarMarianne Vaatstra – Arrestatie van de moordenaarMarianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 dood in een weiland bij Veenklooster aa…
Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoekMarianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoekJasper S., de man die in 1999 Marianne Vaatstra vermoordde, bekende na zijn arrestatie al na tien minuten aan zijn advoc…

Kannibalisme, het eten van mensenHet is één van de grootste taboes der mensheid: Kannibalisme. Toch werden in de loop van de geschiedenis medemensen stee…
Geef mij maar een Broodje AapGeef mij maar een Broodje AapStadslegende, stadsmythe, urban legend, urban myth, veel termen voor wat we in Nederland gewoon een broodjeaapverhaal no…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Misdaadjournalist.web-log
  • www.peterrdevries.nl
Reactie

Joan, 27-03-2009
Heerenveen moet zeker Hoogeveen zijn? Reactie infoteur, 27-03-2009
Dankje Joan.:)

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 14-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.