Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?

Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten? Op 1 november 2007 wordt de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in haar huis in Perugia in Italië. Ze wordt gevonden op de grond in haar slaapkamer, onder een deken. Haar lichaam vertoont blauwe plekken, steekwonden en ze heeft een doorgesneden keel. Amanda Knox, een uitwisselingsstudente uit Amerika, was destijds één haar huisgenoten. Samen met haar vriend Raffaele Sollecito wordt zij kort na de moord als verdachte aangemerkt en opgepakt.

Amanda en Raffaele

De 20-jarige Amanda Knox, een studente uit Seattle, Washington, was in september 2007 naar Perugia gekomen om daar, net als Meredith, een jaar te gaan studeren. Ze woonden in hetzelfde huis, met nog twee andere huisgenoten.

Amanda en de 23-jarige Raffaele Sollecito leerden elkaar bijna een week voor de moord op Meredith kennen. Ze waren beiden bij een concert en kwamen daar met elkaar in contact. De dagen die daarop volgden waren ze onafscheidelijk.

De gebeurtenissen volgens Amanda

Op de avond van 1 november kreeg Amanda een tekstbericht van haar baas, Patrick Lumumba, dat ze die avond niet hoefde te komen werken. Daarop besloot Amanda de nacht door te brengen bij haar vriendje Raffaele.

Op de ochtend van 2 november kwam Amanda thuis aan, en zag dat de voordeur openstond. Toen ze in de badkamer kwam, lagen daar bloeddruppels. De deur van de kamer van Meredith zat op slot. Dat kwam niet vaak voor. Ze besloot haar vriend Raffaele op te halen, en nadat Amanda haar huisgenoten en haar moeder had gebeld, besloten zij de politie te bellen. De politie brak de deur van Meredith’s kamer open en daar werd Meredith dood aangetroffen.

Verdachten

Vreemd gedrag

Amanda en Raffaele worden door de Italiaanse politie al snel als verdachten gezien. De politie vindt het vreemd dat Amanda en Raffaele na de ontdekking van de moord bij de voordeur staan te zoenen. Ook ontdekt de politie dat een inbraak in het huis in scene is gezet. Daardoor ontstaat twijfel over hun betrokkenheid.

Verschillende verklaringen

Tijdens het ondervragen van Amanda geeft zij verschillende verklaringen. Nadat ze heeft beweerd dat ze de nacht van de moord wel in het huis aanwezig was, vertelt ze later dat ze die nacht bij Raffaele was. Even later beschuldigt Amanda haar baas, Patrick Lumumba, van de moord. Hij heeft echter een alibi. Amanda verklaart later dat het door de grote druk van het verhoor kwam dat ze hem beschuldigde.

Ook Raffaele geeft verschillende verklaringen. Hij vertelt dat Amanda en hij die nacht samen bij hem thuis waren. Later beweert hij dat Amanda pas laat thuiskwam en dat hij haar dus niet de hele nacht heeft gezien. Volgens Raffaele en Amanda zijn hun verklaringen zo wazig omdat ze die avond marihuana gebruikt hadden.

Rudy Guede

Op de plaats delict worden ook vingerafdrukken en DNA gevonden van de man Rudy Guede. Hij kende Amanda en Meredith en verklaarde die avond bij Meredith te zijn geweest. Op het moment dat hij in de badkamer was, hoorde hij gegil en toen hij bij Meredith kwam, zag hij een man wegrennen. Hij kan echter niet verklaren waarom zijn afdrukken dan in het bloed onder het lichaam worden gevonden, dus de politie gelooft zijn versie van de gebeurtenissen niet. Hij wordt later veroordeeld tot dertig jaar cel. In hoger beroep wordt dat verminderd tot zestien jaar.

Seksspel

Op een mes uit de keuken van Raffaele wordt het DNA van Meredith en dat van Amanda gevonden. Op de sluiting van Meredith’s kapotte bh wordt het DNA van Raffaele gevonden. De politie concludeert daaruit, en uit het intieme gedrag van Amanda en Raffaele, dat Meredith, Rudy, Amanda en Raffaele beland waren in een seksspel. Het DNA van Rudy was immers gevonden, maar ook dat van Amanda en Raffaele.

Het proces

Veroordeling voor moord

Eind 2009 worden Amanda Knox en Raffaele Sollecito veroordeeld voor moord en krijgen respectievelijk 26 en 25 jaar cel.

Hoger beroep: vrijspraak

Op 3 november 2011 worden Amanda en Raffaele van de moord vrijgesproken. De rechter in hoger beroep vindt de kans groot dat de DNA-monsters op het mes en de BH-sluiting zijn besmet tijdens het onderzoek op de plaats delict en in het laboratorium. De BH-sluiting wordt bijvoorbeeld pas 47 dagen na de moord gevonden; in die tijd kan er van alles mee zijn gebeurd. Er blijkt dan ook DNA van meerdere mannen op de sluiting te zijn gevonden. Er is volgens het Hof geen sluitend bewijs voor de betrokkenheid van Amanda en Raffaele en ze worden direct vrijgelaten. Amanda kan eindelijk terugkeren naar de Verenigde Staten.

Hof van Cassatie: een nieuw proces

Het hoogste gerechtshof in Italië bepaalt in maart 2013 dat het proces helemaal over moet. Amanda Knox volgt dat proces vanuit Amerika, naar Italië zal ze niet terugkeren. Op 30 september 2013 gaat het proces opnieuw van start. In januari 2014 komt het vonnis: Amanda en Raffaele worden toch weer schuldig bevonden aan de moord op Meredith. In dat geval zou Italië om uitlevering van de Amerikaanse moeten vragen.

Er volgt echter weer een beroep bij het Hof van Cassatie, de hoogste gerechtelijke instantie. In maart 2015 worden Amanda en Raffaele daar definitief vrijgesproken voor de moord op Meredith Kercher. Hoger beroep is niet meer mogelijk, het juridische gevecht is voorbij.

Op Netflix is in september 2016 een documentaire verschenen over deze zaak: “Amanda Knox” genaamd.
© 2016 - 2024 Suus1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moord op Meredith KercherDe moord op Meredith KercherIn 2007 werd de Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in haar woning in de Italiaanse stad Perugia, waar zi…
Het verhaal van Amanda ToddVeel mensen hebben wel eens gehoord van Amanda Todd, het meisje dat op 15 jarige leeftijd besloot om een einde aan haar…
Moord op Nicole Simpson. Kan bloed de misdaad oplossen?Was de verdachte op het tijdstip van de moord bij het slachtoffer aanwezig? Kan dit uit het bloed op de plaats van de mo…
Opzet: het bewijzen van opzet in het strafrechtOpzet: het bewijzen van opzet in het strafrechtVoor veel misdrijven is opzet een voorwaarde voor strafbaarheid. Opzet betekent 'willens en wetens'. De gedachte hierach…

Cadeautips voor (kinderen van) minimalistenCadeautips voor (kinderen van) minimalistenWat geef je cadeau aan iemand met een minimalistische levensstijl? Minimalisten zijn mensen die heel bewust kiezen welke…
Anonieme reacties op nieuwssites, verbieden of niet?mijn kijk opAnonieme reacties op nieuwssites, verbieden of niet?Op veel nieuwsgerichte sites kan men onder berichten een reactie plaatsen. Vaak worden reacties eerst door een redactie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bernswaelz, Pixabay
 • http://www.hln.be/hln/nl/929/TV-Gids/article/detail/2891999/2016/09/30/Amanda-Knox-in-nieuwe-tv-docu-over-Italiaanse-seksmoord-De-hele-wereld-wist-met-wie-ik-ooit-seks-had.dhtml (geraadpleegd op 25 oktober 2016).
 • http://www.nu.nl/buitenland/3688864/amanda-knox-schuldig-bevonden-moord.html (geraadpleegd op 25 oktober 2016).
 • http://www.biography.com/people/amanda-knox-20663285 (geraadpleegd op 25 oktober 2016).
 • http://www.ad.nl/buitenland/amanda-knox-stak-meredith-kercher-dood-na-ruzie~a1aa6313/ (geraadpleegd op 25 oktober 2016).
 • http://nos.nl/artikel/604295-zaak-knox-hoe-zat-het-ook-alweer.html (geraadpleegd op 25 oktober 2016).
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/30/amanda-knox-opnieuw-schuldig-bevonden-aan-moord-huisgenootje-a1427572 (geraadpleegd op 26 oktober 2016).
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/30/amanda-knox-opnieuw-schuldig-bevonden-aan-moord-huisgenootje-a1427572 (geraadpleegd op 26 oktober 2016).
 • http://nos.nl/artikel/2027267-amanda-knox-en-ex-vriend-definitief-vrij.html (geraadpleegd op 26 oktober 2016).
 • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2267555/2015/03/27/Amanda-Knox-definitief-vrijgesproken-voor-moord-op-Britse-studente.dhtml (geraadpleegd op 26 oktober 2016).
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Amanda_Knox (geraadpleegd op 25 oktober 2016).
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Meredith_Kercher (geraadpleegd op 25 oktober 2016).
Suus1 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.