Het verhaal van Amanda Todd

Veel mensen hebben wel eens gehoord van Amanda Todd, het meisje dat op 15 jarige leeftijd besloot om een einde aan haar leven te maken. Wat is het precieze verhaal van Amanda Todd en hoe komt het dat dit verhaal zo bekend werd? Besef na dit artikel wat pesten met een kind kan doen. Pesten komt vaker voor dan veel mensen denken, probeer alert te zijn op pesten in uw eigen omgeving of in uw eigen gezin.

Wat leidde tot de zelfmoord van Amanda Todd?

De eerste chat

Het verhaal van Amanda Todd begon zoals vrijwel elk cyber-bullying verhaal, namelijk op een website met chatmogelijkheden. Amanda woonde in Vancouver (Canada), op een dag besloot Amanda om samen met een vriendin te gaan chatten via een online chatbox. Amanda kreeg via deze chatbox verschillende complimenten zoals: 'perfect' en 'oogverblindend', hierdoor kreeg ze het gevoel dat ze iemand ontmoet had die haar leuk vond. Uiteindelijk vroeg de jongen of ze even snel haar truitje omhoog wilde doen voor de webcam, Amanda die destijds 12 jaar was besefte niet dat dit haar leven voorgoed zou veranderen, ze deed wat de jongen zij en vervolgens hoorde Amanda lange tijd niks van hem.

Facebook

Ongeveer een jaar later kreeg Amanda plotseling een berichtje op Facebook. Het was de jongen van destijds. De jongen wist alles over Amanda te zeggen, hij wist haar adres en had toegang tot al haar contacten. Vervolgens zei de jongen via Facebook dat Amanda zich nogmaals uit moest kleden voor de camera omdat hij anders de foto van een jaar terug door zou sturen naar al haar vrienden en kennissen. Hier gaf ze geen gehoor aan en een tijdje later stond de politie op de stoep bij Amanda met de boodschap: "Er is een naaktfoto van uw dochter terechtgekomen binnen haar kennissenkring".

Depressie en verhuizing

Nadat haar foto verspreid was werd Amanda wekenlang gepest op school, iedereen had haar naakt gezien en ze werd constant uitgemaakt voor hoer en slet. Amanda raakte depressief en ze kreeg vele psychische klachten. Uiteindelijk besloot het gezin te verhuizen en hoopte zo dat er een einde kwam aan haar klachten en pesterijen. Het gezin wilde een nieuwe start maken. Helaas had de jongen die haar foto doorgestuurd had dit in de gaten. Opnieuw werd ze geconfronteerd door hem en de foto werd doorgestuurd naar al haar nieuwe contacten. Dit ritueel zou zich vervolgens nog enkele keren hebben afgespeeld, telkens kwam de jongen weer in contact met haar via verschillende Facebookprofielen.

Zelfmoord

Na vele tevergeefse pogingen vanuit het gezin om de jongen te ontvluchten werd het Amanda Todd uiteindelijk allemaal teveel. Nadat ze voor de zoveelste keer opgewacht werd door vriendinnen, in elkaar werd geslagen en uitgescholden onderging ze verschillende zelfmoordpogingen. Uiteindelijk besloot Amanda Todd op 15 jarige leeftijd uit het leven te stappen.

Hoe is Amanda Todd zo bekend geworden?

Bron: Screenshot video Amanda ToddBron: Screenshot video Amanda Todd

YouTube

Het opmerkelijke van dit hele verhaal is dat Amanda Todd zo bekend is geworden. Amanda Todd was in 2012 wereldwijd zelfs het vier na meestgebruikte zoekwoord op Google. Amanda is zo bekend geworden omdat ze een filmpje heeft geplaatst op YouTube een week voordat ze zelfmoord pleegde. In dit filmpje genaamd: 'My Story: Struggling, bullying, suicide and self-harm' vertelt Amanda precies wat er gebeurd is en hoe het zover heeft kunnen komen. Het filmpje werd uiteindelijk miljoenen keren bekeken, en werd een van de meest bekeken filmpjes op YouTube. 'Het is een hartverscheurend filmpje dat miljoenen mensen geraakt heeft' aldus een Canadese politieofficier.

Gevolgen van haar bekendheid

Het filmpje zou uiteindelijk het verweer zijn dat Amanda Todd ons (de wereld) naliet, er werden verschillende fondsen opgericht om dit onderwerp meer aan het licht te stellen. Verder wordt het filmpje op duizenden scholen gebruikt om te laten zien wat cyberpesten met jongeren kan doen. Het filmpje zou volgens velen wereldwijd aan alle leerlingen moeten worden vertoond.

De vermoedelijke dader Aydin C.

Uiteindelijk blijkt dat de 'jongen' uit het verhaal van Amanda Todd waarschijnlijk de 35 jarige Aydin C betreft, hij zou de dader van de afpersing van Amanda Todd zijn. Aydin C is een Nederlander afkomstig uit Tilburg en is aangeklaagd door de Canadese politie voor deze afpersing, en hij zou verantwoordelijk zijn voor de zelfmoord van Amanda Todd. Verder is Aydin C. aangeklaagd voor onder andere kinderlokken via internet, bedreiging, stalking en het bezit van kinderporno met als doel dit te verspreiden.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amanda Todd zelfmoordAmanda Todd zelfmoordAmanda Todd was 12 jaar toen ze op internet een jongen leerde kennen. Althans dat dacht ze. Hij gaf haar complimentjes,…
Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Amanda Knox: schuldig aan moord of onschuldig vastgezeten?Op 1 november 2007 wordt de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher dood aangetroffen in haar huis in Perugia in Ital…
MediaMasters en de Week van de MediawijsheidMediaMasters en de Week van de MediawijsheidSinds 2010 wordt de Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Het is een jaarlijks terugkerende campagne waar scholen op…
De After boeken van Anna ToddDe After boeken van Anna ToddAnna Todd publiceerde haar One Direction fanfictie op de app Wattpad. Ze had er geen idee van dat haar verhaal zou worde…
Welzijn nieuwe stijlHet huidige welzijnswerk voldoet niet meer genoeg met alle veranderingen die eraan komen. Door de bezuinigingen op de zo…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_of_Amanda_Todd
  • http://nobullying.com/amanda-todd-story/
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3637629/2014/04/18/Nederlander-wil-hier-worden-berecht-in-zaak-Amanda-Todd.dhtml
  • http://www.volkskrant.nl/recensies/naaktfoto-bleef-de-tiener-amanda-todd-achtervolgen~a3638411/
  • Afbeelding bron 1: Screenshot video Amanda Todd
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.