Als je niet weet wat te zeggen bij kapper, feestje of date

Als je niet weet wat te zeggen bij kapper, feestje of date Als men verwacht dat je praat, maar je niets weet te vertellen voelt dat onprettig. Zwijgen in een kleine ruimte (lift) is ook ongemakkelijk. Praten bij de kapper is soms een ramp, want waarover moet je kletsen tegen die vreemde die zo intiem aan je hoofd zit. "Bent u nog met vakantie geweest?" Brrr wat een gruwel zo'n geforceerd gesprek. Verplichte conversatie met iemand die je niet of oppervlakkig kent, terwijl je ondertussen koortsachtig naar woorden zoekt, is altijd onaangenaam.

Geen gespreksstof voor praatje

Als twee personen, die enige tijd in elkaars gezelschap zijn, geen enkel woord wisselen ervaren we dit als ongemakkelijk. Het wordt als onvriendelijk en onbeleefd aangevoeld als we niets zeggen. Maar niemand wil graag beticht worden van onverschilligheid jegens een ander, met als gevolg dat er wat oppervlakkig gebabbel plaatsvindt. Een logische menselijke reactie waarmee we het signaal afgeven, dat we de ander respecteren en dulden in onze nabijheid.

Maar blijft toch het probleem dat je in menige situatie niet zo snel weet wat je moet zeggen en vaak koortsachtig naar woorden zoekt voor wat prietpraat ("small talk"). Vandaar enkele tips voor moeilijke situaties als je geen woorden kunt vinden:

Verplichte conversatie in openbaar vervoer

Je komt op het station een wat vage kennis/collega van de sportclub, je bedrijf of vereniging tegen, die toevallig ook van Amsterdam naar Alkmaar moet. Het is onbeleefd en niet sympathiek om dan separaat te reizen, dus ga je minstens een half uur naast elkaar zitten en ondertussen naar gespreksstof zoeken. Soms lukt dat, maar vaak is het een gruwel. Als je samen van Den Helder naar Maastricht reist, en je hebt je bestemming nog niet verklapt, kun je in Alkmaar uitstappen en de volgende trein nemen.

Wat kun je vertellen aan de kapper

Er zijn heel wat mensen die het bezoek aan de kapper uitstellen omdat zij opzien tegen het half uurtje verplichte conversatie. Voor de kapper zelf vormen de voortdurende geforceerde gesprekjes met de klanten wellicht het zwaarste aspect van het beroep. Om te helpen kun je bijv. vragen of het niet moeiend is om de hele dag met een kromme rug staan. Maar doe dat niet gelijk, want je moet wel een half uur zien te vullen. Dus af en toe een paar minuutjes stilte laten vallen mag. Als je een vaste kapster hebt, kun je niet iedere keer vragen naar rug- of schouderpijn, je kunt er dan altijd voor kiezen om steeds naar een andere kapper gaan.
(De eerlijkheid gebied wel te vermelden, dat menige kapper en kapster een goede sociale band met diverse vaste klanten opbouwt, en gezamenlijk lief en leed met elkaar delen.)

Met z'n tweeën in de lift

Het meest stereotiepe geval van niet weten wat je moet zeggen. Het beste kun je dat ook maar niet doen: Om de spanning af te leiden, kun je wel even je zakdoek pakken, op je horloge kijken, iets op je mobiel doen, of gewoon naar het plafond staren. Om je asociale gedrag goed te maken kun je nog wel even groeten bij het verlaten, van het ding. De trap nemen voorkomt dat ongemakkelijke gedoe en is gezonder voor hart, longen en bloedvaten.

Wachtkamer dokter

Ligt gelukkig vol met oude tijdschriften en foldertjes die de aandacht afleiden, en er is altijd wel iemand anders die iets te binnen schiet en “spontaan” een praatje "small talk" start.

Wachtkamer dierenarts

Echt een eitje voor de moeilijke prater, omdat je gelijk en makkelijk kunt vragen wat er mankeert aan hem, haar of het.

Recepties

Praatjes maken tijdens een receptie is niet echt moeilijk, want als je weinig mensen kent, ga je gewoon bij twee andere converserende personen staan. Maar dit is wel gevaarlijk, omdat je voor dat je het weet ineens in je eentje met die ander staat. Je kunt echter altijd weg komen, door te zeggen dat je even nodig iemand anders moet spreken. Dat kun je weer niet maken als je echt met een goede bekende staat te praten, inmiddels bent uitgepraat en je niet het geluk hebt dat zich een derde persoon bij jullie voegt die jou de kans geeft om er tussen uit te knijpen. Maar dan moet je gelukkig wel even nodig naar het toilet.

Verjaardagen en andere visite

Kijk uit naast wie je gaat zitten, liefst naast een persoon die altijd zelf graag aan het woord is. Zorg dat je niet met de auto komt dan kun je eventueel een glaasje alcohol drinken, wat voor sommigen enige verlichting kan betekenen.

Saai diner

Het ergste dat je kunt overkomen is de hele avond aan dezelfde tafel met de zelfde personen te moeten zitten. Laat daarom weten dat je alleen komt indien er een lopend buffet is en er sta-tafels aanwezig zijn. Een Barbecue in het park is ook ideaal voor de moeilijke prater.

Blijf in gesprek met partner, vriendin, vriend

Het komt de relatie met je partner niet ten goede als je weinig tegen elkaar te zeggen hebt, en je partner elk woord uit je moet trekken over wat je dag hebt beleefd. Ga dus gezamenlijk op een cursus of sport etc. Als je gezamenlijke interesses en activiteiten hebt, nemen de onderwerpen die je met elkaar kunt aansnijden vanzelf toe. Ga dus samen op een zangkoor, toneelvereniging, badmintonclub, schildercursus, vrijwilligerswerk of zo iets.

Een date

Je hebt je eerste afspraakje met iemand. Als je dan tot het einde aan toe naar woorden moet zoeken, is dat geen goed teken. Maar als het gesprek na wat verkennende woorden langzaam op gang komt, en er ook nog af en toe gelachen wordt, is er wel kans dat dit het begin is van een 50-jaar durende relatie.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden tips voor communicerenGouden tips voor communicerenDe nieuwe jeugd van tegenwoordig heeft erg vaak een scherm voor hun neus. Sommige mensen zeggen “ze hebben een bord voor…
Goede manieren - voorstellen en conversatieHet is de taak van een gastvrouw of gastheer de gasten aan elkaar voor te stellen. Wat de goede gebruiken zijn bij het k…
Afleren om onbeholpen te communicerenAfleren om onbeholpen te communicerenWe voeren allemaal dagelijks belangrijke en minder belangrijke conversaties. Of het nu privé is of op je werk, in de rel…
Smalltalk: praten kan je lerenNiet iedereen bezit de eigenschap om moeiteloos over te gaan tot een conversatie met personen die ze nauwelijks kennen.…

Interpals - penvrienden over heel de wereldInterpals - penvrienden over heel de wereldInterpals is een website waarop u penvrienden kan makkelijk uit allerlei landen. U hoeft hierbij geen adresgegevens uit…
Schrijf niet per sms of e-mail wat je niet durft te zeggenSchrijf niet per sms of e-mail wat je niet durft te zeggenIemand afbekkten in een sms. Boos worden op Hyves. Een e-mail schrijven waarin je helemaal los gaat. Mensen schrijven pe…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 24-04-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.