Schrijf niet per sms of e-mail wat je niet durft te zeggen

Schrijf niet per sms of e-mail wat je niet durft te zeggen Iemand afbekkten in een sms. Boos worden op Hyves. Een e-mail schrijven waarin je helemaal los gaat. Mensen schrijven per sms, e-mail of ander netwerk veel gemakkelijker dingen op die ze niet durven zeggen. Doe dat dus niet. Schrijf per sms of e-mail niet wat je iemand niet recht in het gezicht durft te zeggen. Want het levert geheid problemen op die je later weer recht moet zien te breien. Ook voor sms en e-mail zijn fatsoensregels van kracht.

Spreek een negatieve boodschap uit in iemands gezicht en niet via e-mail

Het uitspreken van een negatieve boodschap aan het adres van iemand anders is voor veel mensen moeilijk. Zeg maar eens iemand recht in het gezicht dat je hem of haar niet zo aardig (meer) vindt of dat iets je irriteert. Diezelfde gêne zorgt er echter wel voor dat iemand niet helemaal wordt afgebrand. De meeste mensen nemen in dat soort gevallen nog gedragscodes in acht die we via de nieuwe manieren van communiceren achterwege laten. Via de mail kan ongebreideld kritiek op iemand geleverd worden, zonder dat de persoon in kwestie een weerwoord kan geven.

Per sms of e-mail nare berichten versturen, zorgt voor een lawine van reacties

Wat wel vaak gebeurt, is dat er aan de andere kant van de lijn (telefoon, computer) zoveel woede of irritatie ontstaat dat er daarna weer een tegenoffensief volgt. Over en weer vliegen de beschuldigingen en nare woorden over de lijn en mensen worden steeds kwader op elkaar.

Een gesprek tussen twee mensen levert actie en reactie op: sms of e-mail is eenrichtingsverkeer

In een persoonlijk gesprek (dat kan ook over de telefoon) kan nog vaak op een normale manier worden uitgewisseld wat mensen van elkaar vinden. Ook kunnen zaken dan op een normale manier worden uitgelegd, want communicatie is ook wel eens miscommunicatie. Kunnen uitleggen dat het anders was bedoeld of dat iets heel raar is overgekomen is dan eenvoudiger. Bovendien gelden gewoon andere gedragsnormen. In een sms- bericht is het gemakkelijk zeggen dat je iemand haat. Dat iemand in het gezicht zeggen of over de telefoon is voor veel mensen toch vaak een brug te ver. Schrijf dus per sms of e-mail niets wat je niet gewoon durft te zeggen. Tenzij het contact natuurlijk geen enkele betekenis meer voor je heeft en je weet dat het daarna toch afgelopen is. Overigens zouden mensen ook dan misschien nog wel het fatsoen moeten hebben om het gewoon normaal af te ronden, maar soms zijn relaties zo verstoord dat dit er niet meer in zit.

Iets zwaar te melden kan wel via sms of mail: maar denk er dan nog eens over na

Ook verlegen mensen of mensen die echt iets heel zwaars met zich meedragen en dat heel graag kwijt willen (aan de dader van hun incest, verkrachting, moord of iets dergelijks) kunnen hun gedachten wel aan papier of de mail toevertrouwen om dat zware er wat af te halen. Of het dan vervolgens verstuurd moet worden is een tweede. Laat een mail of sms met een nare lading eens wat langer liggen (sla hem op in je concepten) en bedenk dan eens een dag lang of het het waard is om te versturen. Boosheid zakt in veel gevallen na een paar uur weer en dan kunnen de meeste mensen weer normaal nadenken over de zaken. In het geval van zaken als incest, verkrachting of andere nare zaken is het misschien raadzaam de mail eerst te delen met een vertrouwenspersoon of een therapeut. Het opengooien van dergelijk trauma is vaak helend, maar kan ook veel andere zaken naar boven halen. Een dader kan ook ontkennen bijvoorbeeld en dan is het leed in veel gevallen nog groter.

Pesten via msn, mail of sociale netwerken als Hyves of Facebook

Sociale netwerken kunnen nog meer negatieve gevolgen hebben. Per msn wordt wat afgepest, zoveel is inmiddels wel duidelijk geworden. Sommige jongeren kennen daarin bijna geen grenzen meer en de gepeste jeugdigen worden soms zover gedreven dat ze het leven niet meer zien zitten en er een einde aan maken.

Mensen die anderen tegen iemand opzetten via sociale netwerken als Hyves of Facebook

Sociale netwerken zoals Hyves hebben verder soms tot gevolg dat ze voor heel nare zaken worden gebruikt. De ex van iemand kan via dat netwerk al snel uitwerken met wie de persoon in kwestie zich nu ophoudt. En kan vervolgens contact met de persoon in kwestie zoeken. In sommige gevallen loopt dat op drama’s uit. Bedreigingen, nare berichten. Maar soms ook wordt iemand zo zwart gemaakt dat hij of zij een nieuwe relatie verliest of soms zelf in de gevangenis belandt omdat bijvoorbeeld de ex-dames samenspannen en hem beschuldigen van allerlei zaken die hij niet gedaan heeft. Oppassen met dergelijke sociale netwerken (of oppassen met je eigen sociale netwerk in het algemeen, want mensen die zulke dingen doen vallen niet bepaald onder de categorie “netjes”, want het kan naardere gevolgen hebben dan sommige mensen wel eens denken.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CommunicatievaardighedenCommunicatievaardighedenTegenwoordig is de manier van communiceren erg belangrijk. Onze netwerken worden namelijk steeds groter, waardoor je met…
Wat is communicatie?Wat is communicatie?Communicatie is het overbrengen van informatie, alleen wanneer de intentie is informatie over te brengen. De informatie…
Hoe communiceren honden?Hoe communiceren honden?Een hond is geen mens. Mede om die reden verschillen honden en mensen sterk in de manier waarop zij communiceren. Het is…
Communicatie, de basisCommunicatie, wat is het eigenlijk? Is er één bepaalde definitie voor? Nou ik kan je vertellen, dat is niet zo. Er zijn…

Als je niet weet wat te zeggen bij kapper, feestje of dateAls je niet weet wat te zeggen bij kapper, feestje of dateAls men verwacht dat je praat, maar je niets weet te vertellen voelt dat onprettig. Zwijgen in een kleine ruimte (lift)…
De medialogica en de krantenlezer en tv-kijkerDe medialogica en de krantenlezer en tv-kijkerIs de manier waarop de media de zaken aanpakken en er over informeren correct? Wat op de televisie verschijnt of wat in…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.