Gouden tips voor communiceren

Gouden tips voor communiceren De nieuwe jeugd van tegenwoordig heeft erg vaak een scherm voor hun neus. Sommige mensen zeggen “ze hebben een bord voor hun kop”, maar dat klinkt zo onaardig. Dat staren naar die schermen verkleint de echte wereld, en het lijkt soms wel alsof bijna niemand meer de vogels en de bloemen om ons heen ziet. De virtuele communicatie speelt een belangrijke rol tegenwoordig. Meer contacten, meer chatten, plaatjes en filmpjes kijken op Facebook en Youtube. Relaties worden gestart en verbroken via de virtuele wereld, waarin we ook meer durven te schrijven door de anonimiteit van de schermen. Je tikt het in en je drukt op de verstuurknop. Je roddelt wat en je voelt je veilig door de afstand die er is. Je maakt de relatie uit via Whatsapp, door wat op internet gevonden handige teksten daarover in te typen, maar zou je diezelfde tekst ook in iemands gezicht durven zeggen?

Werkelijkheid of virtueel

Wat zijn dan eigenlijk de voordelen van dat communiceren via internet? We communiceren via het scherm korter, efficiënter en doelgerichter, met meer mensen en er is een grotere groep waarmee tegelijkertijd communiceert. Het grote nadeel is dat alles dat je via je toetsenbord deelt ook blijft bestaan. Dat kan best onhandig zijn. Terugdraaien van die onhandige en gevoelig liggende teksten, die ten koste gaan van anderen bijvoorbeeld wegen dan na lange tijd nog best zwaar. En even wissen kan niet...

Timing en lichaamstaal

Conversatie in de werkelijke wereld is veel meer dan communicatie via de virtuele wereld. Of je nu verlegen bent of niet, je zit of staat of ligt nu opeens met je hele lichaam tegenover of zelfs naast een ander. Je hoort nu de kleur van de stem... Je eigen stem en ook de stem van die ander. De timing, de lichaamstaal, de onzekerheid in gebaren of juist de gezaghebbende stem van je gesprekspartner. En bij jezelf merk je ook verschillende lichamelijke reacties. Dat hangt natuurlijk af van je gesprekspartner. Is het een belastingcontroleur of je nieuwe geliefde die je net in de supermarkt ontmoet hebt...
Als de stroom uit zou vallen voor lange duur dan moet een hele generatie leren om opnieuw te communiceren. Want die zijn alleen maar de intensieve interactie via de schermen gewend. Daarom zijn hier alvast wat tips…

Begin gewoon te kletsen over niks

Sommige gesprekken beginnen oppervlakkig. En het onderwerp is misschien wel saai: het voorspelde weer dat toch anders uitpakt, de busverbinding die stroef verliep, de struiken in de tuin die extra water nodig hebben. Maar al die small talk over ogenschijnlijk onbenulligheden zijn vaak alleen maar een opstapje naar een andere vorm van communicatie. Sommige mensen ergeren zich aan die flauwe kletspraat, maar de waarheid is dat dit gewauwel over niks de smeerolie van de conversatie is.
Want er is heel veel af te lezen aan deze ogenschijnlijk nietszeggende priepraat.
De kleur van de stem is nu dus in het echt te horen. De gebarentaal. En ook is al een beetje te horen hoe je nieuwe gesprekspartner gespreksstof hanteert. Voor alleenstaanden, ouderen, verlegen mensen en soms misschien eens een niet zo happy single en mensen die zich eenzaam voelen is dit gesprekje over ogenschijnlijk niks trouwens veel waardevoller dan je denkt. En daarmee meteen voor de ander ook.

Leren luisteren

Niet alleen maar praten, maar juist door goed te luisteren maak je contact. Je geeft je gesprekspartner een gevoel van verstandhouding en je plaatst jezelf niet steeds in het middelpunt van de conversatie. Zo ontstaat er een balans tussen de gesprekspartners.

Hou het spannend en doseer je informatiestroom

Je hebt soms de neiging om zonder handrem erop alles over jezelf te vertellen. Dat kan mooi en open en eerlijk zijn. Je snijdt jezelf wel in de vingers op deze manier, want je verjaagt de aandacht van je gesprekspartner. Die wil echt niet alles in een keer weten, want zo is er bij een lawine aan informatie geen ruimte voor de ander om op te reageren. En juist die reacties van elkaar op elkaar maakt het verschil tussen een monoloog en een dialoog.

Wees niet bang om je kiezen op elkaar te houden

We zijn vaak geneigd om maar als een waterval door te praten. Maar als je echt een stilte durft te laten vallen, dan kan er juist ruimte komen voor verdieping in het gesprek. Iemand kan dan doorgaan op iets dat hem of haar juist dwarszit of intrigeert, of er kan een ander pad ingeslagen worden. Zo je bent minder afhankelijk van de ander in het voort laten duren van de conversatie. Je creëert de mogelijkheid om bij jezelf te blijven en vanuit je eigen kracht te spreken, ook al is er lef en moed voor nodig.

Ten slotte

Converseren kan je leren. Er zijn nog behoorlijk wat tips en trucs die best handig zijn om te kennen. Want een gesprek voeren is toch de basis van alle communicatievormen. De rest zijn slappe aftreksels van het een op een gesprek waar je elkaar in de ogen kan kijken. Zoals ook het spreken voor groepen bijvoorbeeld. Of been TV optreden of een e-mail. En beheers je die vaardigheden dan kan je daar best heel veel voordeel van hebben. Je onzekerheid camoufleren, of je verlegenheid juist overwinnen. Of je economische belangen bij een sollicitatiegesprek of voortgangsgesprek behartigen. Dat is goed om te oefenen zodat je niet op het moment suprême met een bek vol tanden zit. Het mooie van al die vaardigheden is dat ze in verschillende situaties steeds weer opnieuw toegepast kunnen worden. Zelfs de ochtend na de eerste ruzie met je nieuwe geliefde.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bescherm je kinderen op internetWeet je niet wat je kinderen doen op het internet? Vele ouders willen weten wat hun kinderen doen op het internet. Ze we…
Jongens versieren, de belangrijkste tipsJongens versieren, de belangrijkste tipsAls je een jongen heel erg leuk vindt, hoe kom je dan met hem in contact? Loop je zomaar op hem af en begin je een praat…
Afleren om onbeholpen te communicerenAfleren om onbeholpen te communicerenWe voeren allemaal dagelijks belangrijke en minder belangrijke conversaties. Of het nu privé is of op je werk, in de rel…

10 tips voor spreken in het openbaarSpreken in het openbaar jaagt sommigen de stuipen op het lijf. Anderen vinden het prachtig. Of je nou een presentatie ho…
Nieuws, dagbladen en nieuwssites: verleden en toekomstNieuws, dagbladen en nieuwssites: verleden en toekomstDagbladen zijn nog steeds een populair medium. Veel mensen blijven graag op de hoogte en lezen geregeld een krant, al is…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.