Hoe overleef ik de avond, moet naar verplicht saai diner
Eten buiten de deur in een duur restaurant is soms leuk, maar vaak ook dodelijk vervelend. Als je bij voorbaat al weet dat je de hele avond naast één oninteressant persoon moet zitten, die niets zegt of juist onafgebroken aan het woord is, kun je aanhikken tegen die urenlange viergangen verplichting. Hoe overleef je zo地 oersaai diner, waar je in het belang van je carrière of familiebetrekkingen moet aanschuiven, en een beetje diplomatiek moet meepraten.
Drie uur lang zitten aan een lange tafel
Van tijd tot tijd worden we uitgenodigd voor een exclusief etentje met andere genodigden. In verband met een familiefeestje, of vanwege een meer officiële kwestie zoals een zakendiner, jubileum van een vooraanstaand persoon etc. Meestal is dat een leuk vooruitzicht, maar dikwijls is zo地 4-gangendiner een hele zit. De heerlijke gerechten wegen dan niet op tegen de stierlijke verveling. Wat kun je er aan doen om zo地 verplichting beter verteerbaar te maken zodat de genodigden niet steeds op hun horloge kijken of het al bijna afgelopen is.
Foute tafelschikking
Als je een etentje organiseert kun je dat slechts in één situatie aan 1 grote tafel doen, en dat is het geval als er maximaal zo地 10 personen aan dat diner deelnemen en er een ronde of ovale tafel beschikbaar is. Want alleen dan kunnen alle gasten elkaar zien en met elkaar communiceren. Je bent voor het gesprek dan niet aangewezen op die ene persoon links en/of rechts naast je. Zijn er meer personen in het spel dan kun je beter niet aan grote tafels zitten, en ook niet aan meerdere kleine tafels, want na 3 uur dineren ben je op een gegeven moment wel uitgepraat met je vaste tafelgenoten. Behalve als het een heel sexy tafeldame is die je geheel voor jezelf ter beschikking hebt.
Als je het ongeluk hebt om wel de hele avond naast of tegenover een persoon te moeten zitten die ofwel de hele tijd aan het woord is, ofwel niets zegt, kun je de verveling als volgt doorbreken: Door vaker naar het toilet te gaan, jokken dat je even moet roken, af en toe op je mobiel gluren, dan wel veel alcoholische versnaperingen nuttigen, wat ook een goede verdovende uitwerking heeft. Gaat het echter om een meer officieel etentje met zakenrelaties, of van je werkgever, dan zit er niets anders op dan zo vrolijk mogelijk te kijken en eventueel onderwerpen betreffende het werk en de branche aan te snijden. Want je wilt je baan natuurlijk niet op het spel zetten. Misschien tussendoor even snel een cup-a-soup, om weer nieuwe energie te krijgen.
Goede indeling
Als je zelf een etentje moet organiseren voor veel personen, en je niet wilt dat de genodigden een stierlijk vervelende avond hebben en constant op hun horloge kijken of de afsluitende koffie al komt, houd dan rekening met de volgende aspecten:
- Laat je gasten niet zitten aan tafels, maar regel een buffet, waardoor de mensen gedwongen zijn van hun plaatsen te gaan om hun borden te vullen. Dat heeft veel voordelen. Ten eerste is het al gezellig om in de rij te staan en op te scheppen. Dat breekt enorm en je kletst met iedereen om je heen. Nog een voordeel is dat alle gasten datgene kunnen pakken wat ze lekker vinden en ook in de hoeveelheden die ze willen. Als de genodigden weer gaan zitten kunnen ze steeds aanschuiven bij wie ze willen en als ze de tweede keer wat gaan halen dan kunnen ze weer aan een ander tafeltje plaats nemen en met andere personen converseren. Eventueel kun je ook een paar statafels neerzetten, om het allemaal nog ongedwonger te maken.
- Als het mogelijk is regel dan wat muziek in de vorm van een diskjockey of klein combo. Sommige mensen zijn dol om een dansje te maken en anderen vinden het leuk om er naar te kijken. Spreek wel van te voren het geluidsvolume af want niets is zo hinderlijk om hard te moeten praten. Aan het eind van de avond kan de teugel vaak wat losser. Als je een etentje hebt van de sportvereniging of van het zangkoor e.d. kun je misschien iets doen met een zangmicrofoon, want met een beetje leuke begeleiding van een keyboard heb je altijd wel mensen die zingen en de andere meetrekken in hun enthousiasme.
- Als organisator of gastheer is het wellicht leuk dat je een woordje doet of iemand anders vraagt een korte speech te houden. Na zo地 praatje van een spreker is er vaak ook weer gespreksstof voor de anderen.
Een geslaagd diner
De avond vliegt op die manier om en alle genodigden hebben het nog lang over dat leuke etentje waarop je ze hebt getrakteerd.
Lees verder