Spreken voor publiek en zijn positieve invloed op het leven

Spreken voor publiek en zijn positieve invloed op het leven Heb je ooit nagedacht over het belang van spreken voor een publiek en hoe dit een invloed kan hebben op dag dagelijkse activiteiten? Spreken in het openbaar kan je carrière stimuleren en is overigens een hulpmiddel tijdens familie, school, werk en sociale bijeenkomsten. Denk maar aan een sollicitatiegesprek waar je spreekkwaliteiten een doorslag kunnen geven op het al dan niet verkrijgen van een baan. Spreken voor publiek wil niet per se zeggen dat je plaats neemt op een verhoogd platform waar je een breed publiek moet toespreken die allemaal de aandacht op jou hebben gevestigd. Spreken in het openbaar komt dagelijks voor, zelfs tijdens activiteiten die je als ‘banaal’ zou ervaren. Het is eenvoudig weg een deel van ons leven.

Stimuleren van vertrouwen en angst overwinnen

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meest voorkomende vorm van angst wereldwijd de angst is om te spreken in het openbaar. Concreet kunnen we dus stellen dat mensen over het algemeen meer schrik hebben om te praten dan om te sterven. Dit is misschien kort door de bocht maar statistisch gezien is het de waarheid.
Als je echter genoeg kennis vergaart over het onderwerp en de praktijk voor je begint te spreken zal dit al een heel groot deel van de angst wegnemen. Als je je consequent bezig houdt met de kunst van het spreken in het openbaar kan je je spreekvaardigheden toch sterk verbeteren waardoor je zelfvertrouwen opbouwt en controle krijgt over je angst. Dit is dan meteen ook het grootste belang van regelmatig te spreken in het openbaar. Het zal je zelfvertrouwen geven en je angst verminderen wanneer je wordt geconfronteerd met een grote groep mensen.

Verbeteren van communicatieve vaardigheden

Volgende uitspraken klinken je waarschijnlijk bekend in de oren: “Er liep iets fout als gevolg van een communicatiestoornis” of “Het was te wijten aan gebrekkige communicatie”. In sommige situaties kunnen dergelijke problemen vrij kostelijk worden. Niets is immers meer frustrerend dan waardevolle informatie willen doorgeven terwijl de ontvanger deze niet lijkt door te krijgen. Verrassend genoeg zal het probleem bij jou liggen en niet bij de ontvanger door een gebrek aan effectieve communicatie.

Spreken in het openbaar is een vorm van communicatie. Hoe meer je je hiermee bezighoudt, hoe meer je vaardigheden zullen evolueren. Deze vaardigheden zijn essentieel en kunnen je helpen een connectie te maken met de emoties van andere mensen en de feedback hierop zodanig laten overkomen dat ze gemakkelijk te begrijpen is.

Verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden en relaties

Stel je voor dat je op een feestje of een andere bijeenkomst bent waar een persoon aanwezig is die heel gemakkelijk vlotte contacten legt, zelfs met mensen die ze voor de eerste keer ziet. Zij is in staat om gemakkelijk een conversatie aan te vangen en nieuwe relaties op te bouwen. Dergelijke vaardigheden en zelfvertrouwen kan worden ontwikkeld door middel van regelmatig spreken in het openbaar. Ook de interpersoonlijke vaardigheden worden hier alleen maar beter van wat zal zorgen voor een goede relatie met familie, vrienden, klasgenoten of collega’s.

Beter imago en perceptie

Waarom denk je dat mensen respect hebben voor grote persoonlijkheden zoals Martin Luther King, Jesse Jackson, Bill Clinton, Barrack Obama, Dale Carnegie en nog vele anderen? Dit is louter en alleen omwille van hun kwaliteit om te kunnen spreken in het openbaar.

Het beheersen van goede spreekvaardigheden zal je helpen om een goede indruk te maken op andere mensen. Je zal merken dat je respect zult afdwingen bij familie, vrienden, leraren collega’s en zelfs oversten. Dit alles heeft een positieve invloed op je eigen perceptie.

Bevorderen van eigenwaarde

Als je ooit een succesvolle toespraak of mooie presentatie hebt geven zal je waarschijnlijk wel gemerkt hebben dat je een gevoel kreeg van innerlijke vreugde en voldoening. Zulke momenten in het leven geven een gevoel van eigenwaarde en zijn een boost voor je zelfvertrouwen wat je nog meer succesvol zal maken tijdens andere inspanningen in je leven.

Carrière boost

Je communicatieve vaardigheden, zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde ontwikkelen door regelmatig te spreken in het openbaar zal je ook helpen uitblinken tijdens een sollicitatiegesprek of bij het verkrijgen van de promotie waar je al zo lang naar uit kijkt.

Het vermogen om effectief te communiceren, je interpersoonlijke vaardigheden en je zelfvertrouwen spelen een zeer belangrijke rol in het besluitvormingsproces. Daarom kan de positieve invloed op je carrière door te spreken in het openbaar niet genoeg worden benadrukt.

Verbreden van kennis

Spreken in het openbaar verhoogt je algemene kennis. Een van de belangrijkste succesfactoren van een goede toespraak is namelijk een grondige kennis van het onderwerp waarover je spreekt. Hierdoor zal je vlotter en ontspannen kunnen praten. Vaak vergt een diepgaand onderzoek heel wat tijd en energie maar dit wordt alleszins beloond door de kennis die je er aan zal overhouden.

Kennis delen met anderen

Via openbare gesprekken deel je automatisch je kennis met anderen. Je kunt mensen inspireren en motiveren om bepaalde winstgevende acties te ondernemen die een positief effect hebben op hun leven en de samenleving. Bijvoorbeeld: De geschiedenis kent vele grote namen die de wereld konden veranderen door hun openbare spreekvaardigheden. Hoewel velen reeds overleden zijn, zijn ze nog niet vergeten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spreekangst overwinnenSpreekangst overwinnenSpreken voor een grote groep mensen is iets wat een groot aantal mensen liever niet doet. De gedachte hieraan maakt vele…
Spreken voor een publiek: hoe en waarom?Spreken voor een publiek: hoe en waarom?Toespraken om een boodschap over te brengen zijn belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Je moet met veel zaken rek…
Gouden tips als je een presentatie moet gevenGouden tips als je een presentatie moet gevenSpreken in het openbaar is angst nummer een in de wereld. Angst voor spreken in het openbaar staat dus nog hoger dan Ara…
10 tips voor spreken in het openbaarSpreken in het openbaar jaagt sommigen de stuipen op het lijf. Anderen vinden het prachtig. Of je nou een presentatie ho…

Hoor- vs LuistervaardighedenWanneer iemand zegt: "Ik hoor wat je zegt" in plaats van, "Ik luister naar wat je zegt", lijkt dit op hetzelfde neer te…
Communicatie: Slecht luisterenCommunicatie: Slecht luisterenEen goede communicatie vindt pas plaats wanneer er tijdens een gesprek goed geluisterd wordt en daar op een gepaste mani…
Bronnen en referenties
  • Communicatietechnieken Door M. H. Van Ijzendoorn,H. De Frankrijker
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.