10 tips voor spreken in het openbaar

Spreken in het openbaar jaagt sommigen de stuipen op het lijf. Anderen vinden het prachtig. Of je nou een presentatie houdt, een debat aan het voeren bent of juist een speech aan het houden bent, de basis van je openbare spreekvaardigheden moet goed zijn. In dit artikel zetten we 10 tips op een rijtje om spreken in het openbaar gemakkelijker te maken, zodat je beter overkomt op je publiek.

1. Weet waar je over praat

Je geeft niet zomaar een presentatie. Je wordt vaak gevraagd om dit te doen (of moet het doen) omdat je kennis en kunde over een onderwerp bovengemiddeld goed zijn. Desalniettemin moet je ervoor zorgen dat je méér over het onderwerp weet dan dat je van plan bent te vertellen. Zo sta je bij vragen niet voor gekke verrassingen. Het is beter om het onderwerp goed te kennen, dan de presentatie zelf!

2. Blijf oefenen

Het is goed om te blijven oefenen. Zorg ervoor dat je oneliners effectief, rustig en comfortabel over je tong rollen. Leer echter je presentaties of spreekpunten niet uit je hoofd: dit zal tegen je werken.

3. Fouten maken is ok

Iedereen maakt fouten, en laat jezelf er tijdens je presentatie niet door opfokken. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zorg er daarom voor dat je al een fout kan verwachten, zodat de fout je niet meer verbaast en van je pad af brengt. Dan kan het alleen maar beter gaan.

4. Houd het kort

Houd je presentatie kort en krachtig, vermijd bloemig taalgebruik en het gebruik van 'fillers' zoals 'eh'. Jaag op oneliners en krachtige quotes: dit is wat blijft hangen bij je publiek aan het einde van een presentatie!

5. Priemende ogen zijn niet alles

In een wereld waar Twitter koning is, moet je goed beseffen dat niet alles meer draait om oogcontact. Weet dat gezichten die naar schermpjes aan het kijken zijn tegenwoordig een compliment is: mensen vinden het boeiend genoeg wat je vertelt om dit aan anderen te laten weten!

6. Verken de ruimte

Zorg ervoor dat je vroeg op locatie bent zodat je kort door de zaal kan lopen, en in kan schatten waar je straks tegenaan gaat kijken. Laat even kort op je inwerken hoe groot (of klein!) de zaal is. Gebruik ook de audio(visuele) apparatuur, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je begint.

7. Leer je publiek kennen

Begroet sommige mensen in het publiek en maak een praatje. Je zult merken dat het gemakkelijker is om te presenteren voor een groep bekende(re) gezichten dan voor een groep vreemden.

8. Beeld jezelf in dat je aan het presenteren bent

Stel jezelf voor dat je al bezig bent met de presentatie. Met luide, zelfverzekerde stem kun je in gedachten alvast rekenen op applaus. Het klinkt raar, maar als je dit kort voor je presentatie doet zul je uiteindelijk met meer zelfvertrouwen de presentatie ingaan.

9. Vergeet niet te ontspannen

Spanning is de grootste buzzkill voor een presentatie, en het is nergens voor nodig. Spreek het publiek actief aan, en wacht soms 3 seconden voordat je iets zegt. Zo kom je zelfverzekerder over, en geef je jezelf de kans om kort te reflecteren op wat je gaat zeggen. Voel je alsnog zenuwen? Zet dit dan om in positieve energie, en benoem bijvoorbeeld je passie of enthousiasme. Je zal zien dat het publiek dit kan waarderen.

10. Wees jezelf

Last but not least: wees jezelf. Niemand wil je zien falen of op je bek zien gaan, in tegenstelling tot wat je wellicht denkt. Mensen willen dat je succesvol bent en erin slaagt om ze te intrigeren en inspireren. Besef dit goed, blijf jezelf en uiteindelijk zul je dan merken dat spreken in het openbaar niet zo eng of moeilijk is als je denkt.
© 2013 - 2024 Suave, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spreken voor publiek en zijn positieve invloed op het levenSpreken voor publiek en zijn positieve invloed op het levenHeb je ooit nagedacht over het belang van spreken voor een publiek en hoe dit een invloed kan hebben op dag dagelijkse a…
Gouden tips als je een presentatie moet gevenGouden tips als je een presentatie moet gevenSpreken in het openbaar is angst nummer een in de wereld. Angst voor spreken in het openbaar staat dus nog hoger dan Ara…
Openbaar vervoer en de marktordeningOpenbaar vervoer en de marktordeningWie is er verantwoordelijk voor het openbaar vervoer? Binnen het openbaar vervoer is een marktordening. Hier zijn alle a…
In het openbaar leren sprekenIn het openbaar leren sprekenVeel mensen vinden in het openbaar spreken niet echt prettig en zullen een dergelijke situatie proberen te vermijden. Mo…

De taal van de molen - rouwstand en vreugdestandDe taal van de molen - rouwstand en vreugdestandDe oude Nederlandse windmolens, die verenigd zijn in de Vereniging Nederlandse Molens, zijn bouwwerken waarin op ambacht…
Gouden tips voor communicerenGouden tips voor communicerenDe nieuwe jeugd van tegenwoordig heeft erg vaak een scherm voor hun neus. Sommige mensen zeggen ôze hebben een bord voor…
Suave (12 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.