Spreekangst overwinnen

Spreekangst overwinnen Spreken voor een grote groep mensen is iets wat een groot aantal mensen liever niet doet. De gedachte hieraan maakt velen al nerveus. Terwijl dit helemaal niet nodig is.

Onterechte angst

De nervositeit die velen voelen tijdens het houden van bijv. een presentatie worden veroorzaakt door angsten. Bij het houden van toespraak voor een groep dwalen vaak gedachtes zoals: ik mag niks fout doen of wat zullen anderen denken als ik een fout maak, door het hoofd. Met andere woorden de angst dat anderen jou zullen beoordelen op jouw fouten.

Maar stel je voor dat een collega of klasgenoot een presentie houdt en dat jij in het publiek zit. Als de collega/klasgenoot wat fouten maakt, zou jij dan anders over hem denken. Waarschijnlijk zou jij dat niet doen. Net als de rest van het publiek. Het zelfde geldt als jij tijdens jouw presentatie een fout maakt. Waarom zouden andere jou dan wel daarop beoordelen?

Zelfvertrouwen

Hoewel het nu duidelijk is dat de angst onnodig is, zullen veel mensen zeggen dat ze dit begrijpen, maar dat de angst om een of andere reden toch nog aanwezig is. Dit komt omdat je rationeel inziet dat er geen zware gevolgen zijn, als jij jouw presentatie 'verpest', maar emotioneel is dat nog niet duidelijk. Deze emoties kan je overwinnen door je zelfvertrouwen te vergroten. In plaats ervan uit te gaan dat je fouten zal maken, moet je ervan uit gaan dat je het goed zal doen. Dit kan je doen door jouw presentatie vaak te oefenen, indien mogelijk voor publiek van bekenden. Zodat je zeker weet dat je het kunt. Een andere tip is om de eerste paar zinnen goed uit het hoofd te leren. Want een vlekkeloos begin geeft je zelfvertrouwen een enorme boost en zorgt dat de zenuwen snel verdwijnen.

Aantal tips om zenuwen makkelijk te verminderen

Naast oefenen zijn er nog een aantal manieren om de zenuwen te verminderen en jouw zelfvertrouwen te vergroten zoals:
  • Ademhalingsoefeningen voorafgaand aan de presentatie doen om tot rust te komen. Er meerdere oefeningen mogelijk. Een simpele is om diep in te ademen en vervolgens rustig uit te ademen.
  • Je lichaam op warmen voor de toespraak. Door wat lichaamsbeweging te hebben verminderen de zenuwen vanzelf. Door intensief te bewegen stijgt het testosterongehalte en het adrenalinegehalte in het bloed en daarmee ook jouw zelfvertrouwen.
  • Zorgen dat je genoeg slaap hebt gehad en dat je goed hebt ontbeten. Dit zorgt ervoor dat je op de dag van de presentatie minder stres hebt.
  • De locatie van de toespraak ruim van te voren bezoeken, zodat je weet wat je kan verwachten. Je weet dan hoe groot het publiek ongeveer is, wat voor apparatuur beschikbaar is enzovoort. Dit voorkomt dat je opeens schrikt, omdat dingen anders zijn als verwacht.
  • Een deel van het publiek van te voren aan te spreken. Hierdoor verminder je het gevoel dat de zaal vol met vreemden zit. Voor de presentatie een aantal mensen groeten kan al effect hebben.

Sociale angst

Sommigen hebben deze angst niet alleen bij een toespraak of een presentatie, maar toespreken van anderen in het algemeen. De angst in dit geval is precies het zelfde: dat anderen jou zullen veroordelen op jouw fouten. Om sociale angst te overwinnen is het belangrijk om conversaties aan te gaan. Net als bij spreekangst weet jij rationeel dat er geen erge gevolgen zijn, maar jouw emoties denken daar anders over. Door conversaties aan te gaan, zul je ervaren dat er niks ernstigs gebeurt. Door naast bekenden ook vreemden aan te spreken, kun jij jouw angsten helemaal overwinnen. Dit lijkt eng. Wat zal hij/ zij wel denken als ik hem/haar uit het niets aanspreek? Als dit bij je op komt dan kun je de ander gewoon om bijv. de tijd vragen of vragen om de weg ergens naartoe. Hier iets niks vreemds aan. Naar mate je meer conversaties hebt, zal jouw zelfvertrouwen stijgen en de angst verdwijnen.
© 2014 - 2024 Gratos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spreekangst bij kinderenVeel kinderen hebben last van spreekangst. Ze worden nerveus bij het idee om hardop een stukje te moeten voorlezen, een…
Omgaan met spreekangstNiks is vervelender dan dat je niet kan laten zien wat je in je mars hebt. Stel, je wilt een grote groep mensen overtuig…
Nervositeit. Kruidenthee tegen nervositeit, stress en angstNervositeit. Kruidenthee tegen nervositeit, stress en angstNervositeit, stress en angst. Onderstaand recept bevat een kruidenmengsel voor thee dat kan zorgen voor ontspanning. Ook…
Hoe overwin je Spreekangst?Hoe overwin je Spreekangst?Presenteren is eng. Je staat voor een volle zaal en alle ogen zijn op jou gericht. Het zweet breekt je al los bij alleen…

SMOG - Spreken Met Ondersteuning van GebarenSMOG is de afkorting voor Spreken Met Ondersteuning van Gebaren. Het is een communicatietechniek die ervoor zorgt dat me…
Dooddoener “het hoort zo”mijn kijk opDooddoener “het hoort zo”We horen het regelmatig om ons heen of we gebruiken het zelf … “het hoort zo”. Hoe gemakkelijk is het een vraag te beant…
Bronnen en referenties
  • http://www.ljlseminars.com/anxiety.htm (bezocht op 28-08-14)
  • http://web.stanford.edu/dept/CTL/Oralcomm/Microsoft%20Word%20-%20OvercomingSpeechAnxiety.pdf (bezocht op 23-08-14)
Gratos (6 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.