Presentatieangst: oorzaken en tips om er mee om te gaan
Wanneer we een spreekbeurt of presentatie moeten geven voor een grote groep gaat dit vaak gepaard met zenuwen en angst. Zeker voor iemand die niet gewoon is om voor een grote groep te praten, zal de angst om fouten te maken en af te gaan bij collega's of medestudenten een grote invloed hebben op de manier waarop je de presentatie naar voor brengt.
Oorzaken prestatieangst
Spreker verliest veel bij een slechte presentatie
Als spreker zijn we enorm bang om af te gaan of om prestige te verliezen bij collega's of medestudenten. Dit alles brengt een verhoogde druk teweeg. Niemand wil de goedkeuring of bevestiging verliezen die je door een goede presentatie kan verwerven. Een goede presentatie brengen betekent aanzien en een vooruitgang in je professionele carrière. En laat dit het nu net zijn waar je naar op zoek bent!
Onbekend is vaak onbemind
Wanneer je voor het eerst een presentatie moet doen ben je heel twijfelachtig en moet je voor het eerst deze ervaring meemaken. Hoe meer je hierin getraind bent hoe gemakkelijker het zal gaan. Maar wat als je als amateur voor het eerst voor een grote klasgroep of mensen staat? Juist, het brengt vaak een spanning te weeg die je eigenlijk liever niet meemaakt.
Eerdere negatieve ervaringen
Als je ooit al een presentatie hebt gegeven en het lukte niet of je bent al een paar keer de draad kwijt geweest, sla je dit op in je achterhoofd en ben je bang opnieuw dezelfde fout te maken. Ook al start je deze keer opnieuw, je kan er niet omheen dat je dit mee hebt uit je vorige ervaringen …
Beperkte voorbereiding
Wanneer je de opdracht krijgt om op een korte tijd een presentatie te moeten voorbereiden, zal je twijfelachtig staan als je dan echt je presentatie moet geven. Je bent je er net voor het geven van je presentatie van bewust dat het misschien beter was geweest om wat meer tijd nodig te hebben om een goede presentatie neer te kunnen zetten. Ook dit psychologisch effect speelt een belangrijke rol.
The medium is the message
Jij bent degene die live en openbaar de presentatie geeft en dan wordt het wel echt moeilijk om boodschap en de verkondiger ervan van elkaar te scheiden. Alle pijlen zijn dus op jouw prestatie gericht en zullen een rol spelen in de manier hoe jij je presentatie later zal evalueren en op geëvalueerd worden. Deze live-ervaring maakt het erg belangrijk want jij staat voor hetgeen je verkondigt, en jij zal enkel kunnen aangesproken worden als de boodschap slecht overkomt.
Waarom is een spanning bij een presentatie wel gezond?
Een zekere spanning en druk ervaren zorgt ervoor dat je extra scherp en geconcentreerd wordt om te presteren. Het is bewezen dat prestaties waar een zekere druk achter zit beter en soepeler verlopen. Echter wanneer je teveel spanning ervaart kan dit ervoor zorgen dat je geconfronteerd wordt met een black-out, stotteren of veel te snel beginnen praten.
Wat kan helpen bij de voorbereiding van een presentatie?
Stoom aflaten voor een presentatie, door bijvoorbeeld te gaan lopen of aan yoga en ademhalingsoefeningen te doen kan er voor helpen dat je de spanning in je lichaam een beetje kan doen afnemen. Ook buikademhalingsoefeningen hebben een relaxend effect. Drink ook niet te veel koffie of thee vooraleer je de presentatie moet gaan doen, maar kies eerder voor een glas plat water, dit brengt extra rust in je lichaam en zorgt ervoor dat je keel goed gesmeerd is om duidelijk te kunnen praten!
Lees verder