Gouden tips als je een presentatie moet geven

Gouden tips als je een presentatie moet geven Spreken in het openbaar is angst nummer een in de wereld. Angst voor spreken in het openbaar staat dus nog hoger dan Arachnophobia (angst voor spinnen). Dat vinden we dus bijna allemaal nog enger dan een Tarantula op je hand. Waarom is dat zo eng? Mensen zijn erg bang om af te gaan voor zoveel mensen tegelijk. Ze zijn bang voor het dodelijke oordeel van de toehoorders. Want als je staat te bibberen en naar adem hapt en je stem trilt, dan ruikt het publiek dat en maakt je af. Althans, dat is wat men denkt... Maar is dat wel zo? Wat kan je doen om daar zelfverzekerd te staan en vol zelfvertrouwen je presentatie te geven? Hier volgen de gouden tips...

Spreek alsof je met je beste vriend praat

Tip een: praat zoals je gewend bent. Elke vorm van communicatie is een zwakkere versie van het een op een gesprek. Dus een brief, een e-mail, een videoboodschap, een vergadering, een live televisie interview, en ook een presentatie voor een groepje of een heel stadion vol. Het zijn allemaal mindere varianten van het een op een gesprek. Als je dat voor ogen houdt en je staat voor een groep en spreekt alsof je een gesprek hebt met een vriend dan helpt dat om je boodschap ontspannen over te brengen.

Let op je houding, je stem en je spreeksnelheid

Tip twee: "spreek met gezag' staat ergens in het Evangelie. Best een goed idee wel van Christus. Let daarom op je houding. Sta rechtop. Je kin omhoog. Schouders naar achteren. En praat rustig. Laag en duidelijk.

Adem rustig en diep in door je neus en adem uit door je mond

Tip drie: pak je pen en ruik vlak voor je het podium op gaat nog rustig aan je pen of vulpen alsof het een geurende roos is. Je ademhaling wordt direct rustiger en je bent klaar om te gaan.

Spreek met overtuiging: fake it till you make it

Tip vier: begin meteen met overtuiging. De eerste klap is een daalder waard. Mensen horen het of je een trilstem hebt. Je kunt beter meteen met de deur in huis vallen. Begin inhoudelijk ook direct met een leuk of spannend of interessant verhaal. Het blijkt dat mensen veel beter naar je presentatie luisteren als het in een verhaalvorm gegoten is...

Giftige Tarantula loopt los rond in dierentuin

"Hallo, ik ben Marius en laatst was mijn zus in de dierentuin van Berlijn en daar was ze naar de spinnen gegaan. Toen ze tegen het raampje van de Tarantula tikte om te kijken of hij bewoog, viel het ruitje naar beneden. En kon een dodelijk giftige spin vrij rondlopen en springen. Krijsend verliet ze de ruimte en waarschuwde de oppassers van de dierentuin in haar slechte Duits. Ze hebben toen het Insectarium afgesloten. Goh wat was ze zenuwachtig. Bijna net zo nerveus als ik nu."

Je haalt nu met zelfspot een beetje druk van je schouders. Waardoor jij en je publiek even kunnen lachen en ontspannen. Het ijs is gebroken. De kop is eraf. En de aandacht is er ook helemaal. Dit gaat lekker! Presenteren is leuk en zeker als je het een paar keer hebt gedaan. De zenuwen zijn dan wat minder en je kunt je vanaf nu richten op je boodschap die je wilt overbrengen.

Een toespraak voorlezen bij de Oscaruitreiking is heel normaal

Tip vijf: je toespraak opschrijven van tevoren en dan voorlezen op het podium. Dat doen zoveel mensen en het werkt prima. Niemand die het erg vindt. Obama leest ook voor. Lees het thuis wel eerst een keer hardop voor. Want dan hoor je het verhaal ook echt. Grote kans dat je hier en daar nog wat aan wilt passen. Je went vast aan het spreken voor publiek en je hebt houvast door je geschreven tekst. Later kan je altijd nog improviseren.

Bedenk wat je echt wilt zeggen

Als je onvoorbereid op een podium staat, maar echt wat te melden hebt, dan is dat een hele goede manier om een perfect verhaal af te steken. Dit is alleen niet meteen voor iedereen geschikt.
Heb je lef en wil je wat verder komen en ook jezelf beter leren kennen? Dan kan je ook met durf spreken over wat je echt voelt en vindt. Zonder voorbereiding en uit jezelf. Gewoon zoals je bent.

Spreken in het openbaar is angst nummer een in de wereld

Spreken in het openbaar vinden mensen nog enger dan een vogelspin op hun hand. Maar als je er eenmaal doorheen bent, dan voel je je zo goed. Sommige mensen geloven in de rigoureuze aanpak. Ze gaan dwars door hun angsten heen.

Meteen de eerste keer in het diepe

Je wordt ineens zonder voorbereiding voor een zaal met 1000 professoren geplaatst en je moet onvoorbereid een uur spreken. Is dat wel de beste manier? Voor sommigen wel en voor anderen is het traumatisch. Als je niet hebt leren zwemmen verzuip je. Dus niet de eerste keer voor een vol stadion, als je dat echt niet aankan. Dat kan destructieve gevolgen hebben. Maar laat je niet tegenhouden door je angst. Misschien gewoon toch maar doen. En geniet ervan. En ken wel ook je eigen zwakheden...

Tot slot

Als je niet vergeet om even aan die pen te ruiken vlak voor je begint, en meteen met een leuk verhaal te starten, dan kan het bijna niet meer fout gaan. Let op storende factoren en laat je niet van de wijs brengen. Ben je even de weg kwijt? Pak je aantekeningen erbij. Je kunt het en je wordt er alleen maar beter door. Maar je moet het wel zelf durven. En doen…
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
10 tips voor spreken in het openbaarSpreken in het openbaar jaagt sommigen de stuipen op het lijf. Anderen vinden het prachtig. Of je nou een presentatie ho…
Spreekangst overwinnenSpreekangst overwinnenSpreken voor een grote groep mensen is iets wat een groot aantal mensen liever niet doet. De gedachte hieraan maakt vele…
Presentatieangst: oorzaken en tips om er mee om te gaanPresentatieangst: oorzaken en tips om er mee om te gaanWanneer we een spreekbeurt of presentatie moeten geven voor een grote groep gaat dit vaak gepaard met zenuwen en angst.…

Presenteren voor een groep is te lerenPresenteren voor een groep is te lerenSuccesvolle mensen grijpen elke gelegenheid aan om hun vaardigheden te verbeteren. Een van de meest waardevolle eigensch…
Goede omgangsvormen openen sociale en zakelijke deurenGoede omgangsvormen openen sociale en zakelijke deurenGoede omgangsvormen zijn in het contact met andere mensen cruciaal. Het gebruik van goede omgangsvormen, zowel zakelijk…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 13-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.