Test de taal van je stem

Test de taal van je stem Je stem kan soms meer zeggen dan duizend woorden. Je kunt met je stem het hele scala aan gevoelens en emoties uitdrukken. Zoals je humeur, verdriet, vreugde, onzekerheid, angst, pijn en liefde. Zowel de klank, toon, volume van je stem, als het tempo waarmee je praat is non-verbale communicatie en kan weerspiegelen (en ook verbergen) hoe je je voelt. Wil je weten wat jij wel of niet met jouw stem zegt? Wat je uitdrukt of juist verbergt?

De taal van je stem

Je stem houdt veel meer in dan louter een weergave van geluid, klank, woorden of zinnen. Er is ook altijd sprake van non-verbale communicatie. De klank, toon, intonatie en allerlei andere aspecten geven de taal of sfeer van je stem weer. Je stem geeft een boodschap of signaal, hetgeen anderen bewust of onbewust beïnvloedt en dat bepaalde associaties en reacties op kan roepen, los van de inhoud van wat je zegt.

Test-instructie

Deze test geeft aan de hand van een aantal in te vullen vragen, een beeld hoe de taal van jouw stem is. Kies het antwoord dat op jou van toepassing is (a, b, c of d) bij onderstaande vragen.

Taal van je stem-test: Vragen

Hoe praat je als je onder tijdsdruk staat?

a. Steeds sneller
b. Zoals anders
c. Nog kalmer en aandachtiger
d. Ik kon soms dan niet meer op heel gewone woorden

Hoe klinkt je stem?

a. Hoog in vergelijking met anderen
b. Weet ik niet
c. Laag in vergelijking met anderen
d. Soms hoog, soms laag

Hoe klinkt jouw stem in een gezelschap als je een speech houdt of moet houden?

a. Wellicht iets te zacht en om deze reden minder goed verstaanbaar
b. In het begin heel duidelijk, maar of ik dat volhoud tot het einde...
c. Zoals altijd
d. Ik doe alle moeite duidelijk en verstaanbaar te praten

Hoe klinkt je stem in een groep als iedereen door elkaar heen praat?

a. Iets meer gespannen, maar nog steeds verstaanbaar
b. Men heeft wel eens gezegd dat ik dan soms luid en schril klink
d. Zo zacht als altijd, omdat ik dit in het dagelijkse leven gewend ben

Hoe klonk je stem toen je op het examen een antwoord op een vraag niet wist?

a. Toen was ik met stomheid geslagen (van schrik)
b. Ik probeerde me eruit te praten en het over iets te hebben wat ik wel wist
c, Gewoon doorgepraat in de hoop dat me het juiste antwoord vanzelf zou invallen
d. Ik klapte dicht, ook al wist ik een gedeelte van het antwoord wel

Wanneer gebruik je gebaren (of mimiek) om je woorden kracht bij te zetten?

a. Vrijwel nooit. Wat ik te zeggen heb druk ik alleen met woorden uit
b. Eigenlijk altijd, hoewel onbewust (het is al vaak tegen me gezegd)
c. Alleen als het belangrijk is; meestal blijf ik beheerst en rustig
d. Zodra ik het belangrijk vind dat anderen me geloven, zet ik gebaren en mimiek in

Beoordeel je eigen stem. In andermans oren klinkt deze...

a. Alert - Levendig
b. Lief - Kabbelend
c. vriendelijk – Sympathiek
d. Terughoudend / Voorzichtig

Zeg een paar woorden hardop en hou 1 oor dicht. Hoe klinkt je stem?

a. Een beetje opdringerig
b. Een beetje onaangenaam
c. Zoals altijd
d. verrassend raar

Hoe praatte je in je jeugd?

a. Zacht, te zacht eigenlijk
b. vriendelijk, maar op een nadrukkelijke manier
c. Vriendelijk, maar nuchter
d. Tijdens het praten lachte ik vaak en probeerde anderen ook aan het lachen te krijgen

Hoe goed verstaan anderen jou, als je fluistert?

a. Meestal goed
b. Vrijwel altijd goed
c. Altijd goed
c. Meestal niet goed

Wanneer heb je last van een schorre stem? Geef 1 typische situatie aan

a. Als ik opgewonden ben
b. Bij een verkoudheid
c. Na een nachtje doorzakken (veel alcohol)
d. Als ik eenzaam en verdrietig ben

Waar komt volgens jouw gevoel je stem meestal vandaan?

a. Mijn keelholte
b. Onder mijn ribbenboog, bij de maag
c. Mijn buik
d. Mijn borst

Betekenis resultaten

Je hebt voornamelijk a geantwoord: Dynamisch

Je bent levendig, dynamisch, uitgesproken, wilskrachtig en gezellig van aard. Je laat je niet snel in een hoek drukken. Het psychologisch geschoolde oor hoort echter ook dat je wel eens chagrijnig wordt, als je je onrechtvaardig behandeld voelt. Ook als je zelf het idee hebt alleen zacht en vriendelijk te klinken, horen anderen dat je ´power´ hebt. Als je gestresst bent, komt deze power vaak behoorlijk indringend over.

Je hebt voornamelijk b geantwoord: Gevoel

Je wordt in sterke mate door je gevoelens beïnvloedt. Anderen kunnen aan je stem horen of je goed of slecht gehumeurd, vrolijk, somber of gefrustreerd bent. Ook als de situatie van je vraagt om ´cool´ over te komen. Het voordeel is dat mensen weten waar ze met jou aan toe zijn. Anderen herkennen meteen je ware gevoelens en dat is op zich goed, maar soms is het echter nodig om deze te kunnen verbergen.

Je hebt voornamelijk c geantwoord: Gedegen

Je stem geeft aan dat je degelijk en gevestigd bent in het leven. Vriendelijk, positief en je weet wat je wilt. Dankzij je stem zien mensen jou als oprecht, eerlijk en betrouwbaar. Dit levert voordelen op, maar ook bijzondere plichten, want als je ook maar een keer op onwaarheid of onfatsoen wordt betrapt, zal men teleurgesteld in je zijn. Mensen draaien jou dan sneller hun rug toe dan anderen die ze minder vertrouwen.

Je hebt voornamelijk d geantwoord: Terughoudend

Je stem geeft aan dat je vriendelijk, eerlijk, niet opdringerig en terughoudend bent. Kortom, je treedt liever niet op de voorgrond. Je wikt en weegt alvorens je wat zegt en voelt je niet belangrijker dan anderen. In principe sympathieke eigenschappen, maar je kunt het jezelf ook moeilijk maken. Jouw stem geeft namelijk aan dat anderen geen moeite voor jou hoeven te doen. Als jou onrecht wordt aangedaan, zul je niet sterk reageren. Je wilt met je woorden en de manier waarop je iets zegt altijd en overal sympathiek overkomen, maar het is belangrijk om te leren duidelijker te zijn en niet altijd zo vriendelijk te willen blijven praten. Als je stem niet overeenstemt met hoe je je voelt, zullen mensen zich uiteindelijk bedrogen voelen.

Lees verder

© 2007 - 2025 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stemtaal als extra boodschap in de communicatieStemtaal als extra boodschap in de communicatieStemtaal is een moeilijk te verklaren begrip. Letterlijk betekent het de taal van de stem maar wat dient dan onder taal…
Hoe een hond uw stem begrijpt: communicatie met de hondHoe een hond uw stem begrijpt: communicatie met de hondHoe begrijpt een hond uw stem, uw gebaren en wat u bedoelt? Een goede verstandhouding tussen hond en mens is essentieel…
Ontrouw: stemmen verraden ditBij vermoeden van ontrouw is het verstandig goed naar de stem van de partner te luisteren. De stem verraadt namelijk of…
Menselijke stem en werking stembandenMenselijke stem en werking stembandenOnder de menselijke stem kan het vermogen om geluid voort te brengen door middel van het laten trillen van de stembanden…

De meerwaarde van lotgenotencontact“Twee jaar heb ik deelgenomen aan lotgenotenbijeenkomsten. Daardoor heb ik geaccepteerd dat mijn ‘ziekte’ een stuk van m…
Het interview: een gesprek vol vragen en antwoordenHet interview: een gesprek vol vragen en antwoordenAls het op interviews aankomt, zijn er verschillende vormen. Zo heb je achtergrondinterviews, nieuwsinterviews, portrett…
Bronnen en referenties
  • Boon, R. Tests voor kwaliteiten, stijlen, eigenschappen en opvattingen van de mens. Swets & Zeitlinger.
  • Weiler, P. (psycholoog). Test u zelf. Kosmos
  • Lauster, P. Test uw Talenten. Ontdek en ontplooi uw Aanleg en Talenten. De Kern
Reactie

Simone, 18-04-2008
Ik heb de test gedaan en voornamelijk a, waar ik ook wel in herken, maar hoe ga ik hier beter mee om? Is er een link? Reactie infoteur, 24-04-2008
@ Simone, dit testje is er om meer zicht te krijgen op de invloed van je stem. Een inventarisatie min of meer. Een verdere link, anders dan meer bewust van mogelijke factoren omtrent de taal van je stem, is er niet.

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 21-07-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.