Het interview: een gesprek vol vragen en antwoorden

Het interview: een gesprek vol vragen en antwoorden Als het op interviews aankomt, zijn er verschillende vormen. Zo heb je achtergrondinterviews, nieuwsinterviews, portretterende en profilerende interviews. Deze kunnen op verschillende manieren worden uitgewerkt, bijvoorbeeld full-quote, vraag-antwoord of een mengvorm. Interviews kunnen plaatsvinden tussen journalisten en bekende mensen, maar ook met mensen die om een of andere reden in het nieuws komen. Bijvoorbeeld omdat ze iets hebben meegemaakt of omdat zij namens een bedrijf het woord voeren.

Soorten interviews

De meest voorkomende interviews zijn:
  • Achtergrondinterview: geeft achtergrondinformatie over een onderwerp dat al langer in het nieuws is.
  • Nieuwsinterview:geeft de visie van de geïnterviewde op het nieuws.
  • Portretterend interview: geeft een blik in het leven van de geïnterviewde.
  • Profilerend interview: geeft een portret van iemand die betrokken is bij actueel nieuws.

Voorbereiding

Voordat je een interview gaat maken, moet je van tevoren goed voorbereiden:
  • Bedenk wie je gaat interviewen en waarover.
  • Benader de persoon in kwestie voor een afspraak.
  • Verzamel informatie.
  • Bedenk vragen.
  • Voer het gesprek: wees kritisch én geïnteresseerd.
  • Kies de manier waarop je het interview wilt uitwerken.
  • Werk je interview uit.

Gesprek

Er zijn verschillende manieren waarop het gesprek plaatsvindt:
  • Directieve gesprek: de journalist bepaalt de toon van het gesprek.
  • Non-directieve gesprek: de geïnterviewde bepaalt waar het gesprek over gaat.
  • Journalistieke gesprek: zit tussen directief en non directief in.

Stel open vragen, dat zijn vragen die niet met alleen ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn. Zo krijg je meer informatie. Luister goed of er daadwerkelijk antwoord gegeven wordt en vraag desnoods door.

Een goede journalist voelt aan wanneer er meer te vertellen is en vraagt op dat moment door. De meest lastige interviews zijn met personen die vaak de media te woord staan en in veel gevallen mediatraining hebben gevolgd. Dan kan het lastig zijn om antwoord op de gestelde vraag te krijgen. Vaak krijg je wel een antwoord, maar is dat niet altijd het antwoord op de vraag.

Uitwerken

Je kan het interview op diverse manieren uitwerken:
  • Fullquote interview: dit interview bestaat alleen uit citaten.
  • Vraag-antwoordinterview: hierin komen ook de vragen van de journalist in terug. (Wat ging er door u heen? "Ik was vooral verbaasd....")
  • Mengvorm: naast citaten staat ook achtergrondinformatie in het interview.

Het uitwerken kan flink wat tijd kosten, vooral als je het interview hebt opgenomen en eerst volledig uitwerkt. Vaak is het handiger om eerst aan de hand van je aantekeningen of je geheugen de insteek van het verhaal te bepalen om pas daarna enkele citaten letterlijk terug te luisteren.

Als lezer kom je bijna overal interviews tegen: In kranten, tijdschriften, op televisie en radio. Soms is het duidelijk dat er een interview heeft plaatsgevonden. Andere keren heeft de journalist iemand geïnterviewd om achtergrondinformatie te verkrijgen over een onderwerp of een persoon, maar komt dat niet direct terug in het artikel.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderzoeksmethoden - het interviewOnderzoeksmethoden - het interviewBij het schrijven van een wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van interviews. Interviewen is dan ook e…
Een journalistiek artikel schrijvenEen journalistiek artikel schrijvenEen journalistiek artikel schrijven. Hoe doe je dat? Waar begin je mee, en waar moet je op letten als je een artikel voo…
Succesvol solliciteren door te oefenenSuccesvol solliciteren door te oefenenEen goede sollicitatiegesprek voeren kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Een sollicitatiegespre…
Voorbereiden van een goed interviewHet is gebruikelijk om bij een kwalitatief onderzoek gebruik te maken van een interview-methode. Om een goede interview…

Test de taal van je stemTest de taal van je stemJe stem kan soms meer zeggen dan duizend woorden. Je kunt met je stem het hele scala aan gevoelens en emoties uitdrukken…
Journalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagJournalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagAls het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres. In dit artikel worden de kenmerken van het nieuwsverhaal en het…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 04-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.