mijn kijk opConflict, confrontatie, ruzie vermijden of soms juist niet?
Confrontaties en conflicten gaan we vaak uit de weg, want zinloze ruzie en onenigheid is nooit leuk, en meestal contraproductief. Zeker op korte termijn kan het de verhouding verstoren, en vaak herinneren we ons de aanvaring nog jaren later. Hoewel een confrontatie soms ook onvermijdelijk is, en elkaar eerlijk met respect de waarheid zeggen ook een positieve uitwerking kan hebben.
Hoe confrontaties voorkomen
Eerst afvragen hoe ze ontstaan. Confrontaties ontstaan soms door opzettelijk vervelend gedrag van anderen of wellicht zijn we daaraan zelf schuldig. Maar heel vaak is er geen opzettelijkheid in het spel, en ontstaat een botsing uit onvoorzichtigheid of onnadenkendheid van de ander of onszelf. Het is duidelijk dat er verschil van aanpak is, en dat we bij de opzettelijkheden gewoon duidelijk en liefst vooraf moet laten weten dat we van bepaald gedrag niet gediend zijn.
Laat weten waar je grenzen liggen
Heel veel irritatie en botsingen ontstaan omdat we niet duidelijk zijn over hetgeen we willen of verwachten. Iedereen kent wel bij zichzelf de situatie dat je je ergert aan bepaald gedrag van een ander, maar daar in eerste instantie weinig over durft te zeggen. Pas als je weken achtereen door je buren uit je slaap wordt gehouden, word je boos en stap je erop af, waarop de buurman terecht zou kunnen reageren met de opmerking waarom je dat niet eerder hebt laten weten. Vertel het dus aan de buurman voordat je boos wordt. Als je er weinig voor voelt dat je vaste oppas-oma wordt, laat dit dan weten voordat je kleinkind geboren is en niet op het moment dat je schoondochter in alle naïviteit met dat verzoek naar je toekomt en ze er volkomen op rekent dat je ja zegt. Dat voorkomt wrijving tussen schoondochter en schoonmoeder.
Wanneer zeg je het en hoe zeg je het
Het is natuurlijk nog slimmer het aan de buurman te vertellen, voordat er overlast komt. Als je weet dat hij een groot muziekliefhebber is die laat naar bed gaat, kun je wellicht een keertje tijdens een visite laten weten dat je ook erg van muziek houdt en dat hij je vooral moet vertellen of hij last van jou heeft, omdat je weet dat geluidsoverlast niet prettig is. Een goed verstaander heeft dan maar een half woord nodig. En ben je een vrouw die niet gecharmeerd is van bepaalde avances dan kun je dat toch ook bijtijds een keertje rondvertellen. Laat dus weten wat je liever niet overkomt op een moment dat de sfeer nog goed is en liefst als het onderwerp toevallig toch ter sprake komt. Grijp dan je kans om je mening te geven.
Kom uit de kast
Als je het vervelend vindt om te worden geconfronteerd met racistische of seksistische opmerkingen e.d. vertel dan af en toe eens hoe het zit: dat je zelf homo bent, je zoon een donkere vriendin heeft of dat je moeder Marokkaans is. Dat zal zeker helpen anderen op hun uitlatingen te laten letten.
Soms moet je duidelijk zijn
Er zijn momenten dat we de confrontatie niet uit de weg mogen gaan, want we laten natuurlijk niet over ons lopen. Liever een ruzie dan onszelf wegcijferen. Bovendien ontstaan soms de beste verhoudingen indien we van elkaar weten waar de grenzen liggen. Na de aanvankelijke botsing de zaak nog eens rustig uitpraten is natuurlijk het beste, want dan ontstaat er meer begrip voor elkaars standpunten.
Lees verder