mijn kijk op

Conflict, confrontatie, ruzie vermijden of soms juist niet?

Conflict, confrontatie, ruzie vermijden of soms juist niet? Confrontaties en conflicten gaan we vaak uit de weg, want zinloze ruzie en onenigheid is nooit leuk, en meestal contraproductief. Zeker op korte termijn kan het de verhouding verstoren, en vaak herinneren we ons de aanvaring nog jaren later. Hoewel een confrontatie soms ook onvermijdelijk is, en elkaar eerlijk met respect de waarheid zeggen ook een positieve uitwerking kan hebben.

Hoe confrontaties voorkomen

Eerst afvragen hoe ze ontstaan. Confrontaties ontstaan soms door opzettelijk vervelend gedrag van anderen of wellicht zijn we daaraan zelf schuldig. Maar heel vaak is er geen opzettelijkheid in het spel, en ontstaat een botsing uit onvoorzichtigheid of onnadenkendheid van de ander of onszelf. Het is duidelijk dat er verschil van aanpak is, en dat we bij de opzettelijkheden gewoon duidelijk en liefst vooraf moet laten weten dat we van bepaald gedrag niet gediend zijn.

Laat weten waar je grenzen liggen

Heel veel irritatie en botsingen ontstaan omdat we niet duidelijk zijn over hetgeen we willen of verwachten. Iedereen kent wel bij zichzelf de situatie dat je je ergert aan bepaald gedrag van een ander, maar daar in eerste instantie weinig over durft te zeggen. Pas als je weken achtereen door je buren uit je slaap wordt gehouden, word je boos en stap je erop af, waarop de buurman terecht zou kunnen reageren met de opmerking waarom je dat niet eerder hebt laten weten. Vertel het dus aan de buurman voordat je boos wordt. Als je er weinig voor voelt dat je vaste oppas-oma wordt, laat dit dan weten voordat je kleinkind geboren is en niet op het moment dat je schoondochter in alle naïviteit met dat verzoek naar je toekomt en ze er volkomen op rekent dat je ja zegt. Dat voorkomt wrijving tussen schoondochter en schoonmoeder.

Wanneer zeg je het en hoe zeg je het

Het is natuurlijk nog slimmer het aan de buurman te vertellen, voordat er overlast komt. Als je weet dat hij een groot muziekliefhebber is die laat naar bed gaat, kun je wellicht een keertje tijdens een visite laten weten dat je ook erg van muziek houdt en dat hij je vooral moet vertellen of hij last van jou heeft, omdat je weet dat geluidsoverlast niet prettig is. Een goed verstaander heeft dan maar een half woord nodig. En ben je een vrouw die niet gecharmeerd is van bepaalde avances dan kun je dat toch ook bijtijds een keertje rondvertellen. Laat dus weten wat je liever niet overkomt op een moment dat de sfeer nog goed is en liefst als het onderwerp toevallig toch ter sprake komt. Grijp dan je kans om je mening te geven.

Kom uit de kast

Als je het vervelend vindt om te worden geconfronteerd met racistische of seksistische opmerkingen e.d. vertel dan af en toe eens hoe het zit: dat je zelf homo bent, je zoon een donkere vriendin heeft of dat je moeder Marokkaans is. Dat zal zeker helpen anderen op hun uitlatingen te laten letten.

Soms moet je duidelijk zijn

Er zijn momenten dat we de confrontatie niet uit de weg mogen gaan, want we laten natuurlijk niet over ons lopen. Liever een ruzie dan onszelf wegcijferen. Bovendien ontstaan soms de beste verhoudingen indien we van elkaar weten waar de grenzen liggen. Na de aanvankelijke botsing de zaak nog eens rustig uitpraten is natuurlijk het beste, want dan ontstaat er meer begrip voor elkaars standpunten.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder!Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder!Vaak zijn het vrouwen die problemen hebben met hun schoonmoeder. De problemen lopen soms zo hoog op dat man en vrouw het…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Confronteren, hoe doe je dat?Confronteren, hoe doe je dat?Letterlijk betekent confronteren het tegenover elkaar plaatsen van feiten of meningen. Dit heeft een negatieve bijklank,…
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast…

Mode: verschillende kleren met verschillende doelenMode: verschillende kleren met verschillende doelenDe eerste kleding werd van dierenhuiden gemaakt, die bescherming gaven tegen kou, wind en regen. Kleren beschermen ons n…
Machtsbronnen (bronnen van macht)Machtsbronnen (bronnen van macht)Macht (dikwijls ook wel autoriteit genoemd) is een staat waarin men de omgeving en anderen kan beïnvloeden. Er zijn vers…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.