Mode: verschillende kleren met verschillende doelen

Mode: verschillende kleren met verschillende doelen De eerste kleding werd van dierenhuiden gemaakt, die bescherming gaven tegen kou, wind en regen. Kleren beschermen ons nog steeds tegen het weer; maar maatschappij en gebruiken bepalen ook het soort kleding dat men draagt.

Algemeen

Veel mensen zijn modieus gekleed. Mode betekent de stijl van ieder nieuw product en bij kleding verandert die steeds. De zonnekleren van dit jaar zullen volgende zomer 'uit de mode zijn'. In het begin was mode een middel om anderen aan te tonen hoe 'warmpjes' men erbij zat, want als kleren duur waren, konden alleen rijke mensen zich volgens de laatste mode kleden.

Door verandering in levensstijl heeft ook de mode een ontwikkeling doorgemaakt. Toen vrouwen weinig rechten hadden, beperkten de kleren die op dat moment mode waren, haar bewegingsvrijheid net zo als de maatschappij dit deed. Op het moment echter dat vrouwen meer vrijheid bemachtigden, kwamen gemakkelijk zittende broeken in de mode, waar zij zich vrijer in konden bewegen.

Doelmatige kleren

Soms heeft ook de functie van kleding - de taak die zij heeft - de belangrijkste invloed op het ontwerp. Een regenpak bijvoorbeeld dient om wind en regen tegen te houden; hoe het eruit ziet en welke kleur het heeft, is minder belangrijk. Doelmatige kleding wordt ook gedragen om religieuze redenen, bij verschillende soort werk en sport. Sportkleren moeten licht van gewicht zijn, ze moeten bewegingsvrijheid geven en in de wasmachine gewassen kunnen worden.

Warm klimaat

Mensen die in een woestijn wonen dragen lange, losse, katoenen gewaden. Deze kleding heeft een dubbele functie: ze beschermt de huid tegen de zon en houdt het lichaam koel, doordat tussen de plooien een laagje lucht blijft hangen. Het gewaad dat in zuiderse landen veel word gedragen, heet een 'djellabah' en wordt vooral in Noord-Afrika gedragen.

Koud klimaat

Traditiegetrouw wordt kleding voor een koud klimaat gemaakt van dierenhuiden. Het bont wordt aan de binnenkant gedragen zodat er een luchtlaag ontstaat die de warmte van het lichaam belet weg te stromen. Moderne jacks en broeken worden van dichtgeweven nylon gemaakt en zijn wind- en waterdicht. De veren van de donsvoering houden lucht vast en dus ook warmte.

Purdah

Volgens de religieuze wetten van de islam moet de vrouw in het openbaar haar gezicht verbergen; een gebruik dat men 'purdah' noemt. Als moslimvrouwen uitgaan, bedekken zij hun hoofd en gezicht met een zwarte sluier of een zwart masker. In veel landen is dit vooral in scholen verboden.

Fabriekskleding

Werkkleding mag niet zo los zitten dat men de kans loopt verstrikt te raken in een machine, maar moet wel bewegingsvrijheid geven, goed wasbaar zijn en zakken voor gereedschap hebben.

Minirok

In de jaren zestig waren jonge mensen onafhankelijker dan zij ooit waren geweest. Vrouwen uitten dit graag door hele korte rokken te dragen.

Beschermende kledij

Brandweermannen of arbeiders in een kerncentrale hebben kleding nodig die hen beschermt tijdens het werk. Als bescherming tegen bijen zal een imker lange strakke mouwen, een hoed en een net voor zijn gezicht dragen. Bijen kruipen altijd omhoog, dus is het raadzaam ook de broekspijpen in je laarzen te stoppen.

Uniformen

Mensen die tot dezelfde groep of organistatie behoren, dragen vaak dezelfde kleding, zodat zij gemakkelijk te herkennen zijn. Uniformen geven een gevoel van samenhorigheid en veel mensen zijn trots op hun uniform, zoals die van verpleegsters, zijn zeer praktisch en geven bescherming tijdens het werk.
© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Moslimvrouwen, hoofddoeken en modeMoslimvrouwen en hoofddoeken, het is iets waarbij de meeste mensen geen positief beeld hebben. Maar net als de meeste vr…
Voordelige kleding en schoenen: tipsVoordelige kleding en schoenen: tipsKleding en schoenen kopen kunnen een dure aangelegenheid zijn. Vooral wanneer het shoppen van mode een hobby is kan het…

Swishing zet dames aan tot kledingruilGent heeft al een tijdje het ‘Swishing’-fenomeen ontdekt. Vrouwen kunnen er kleding ruilen en zo miskopen rechtzetten om…
Conflict, confrontatie, ruzie vermijden of soms juist niet?mijn kijk opConflict, confrontatie, ruzie vermijden of soms juist niet?Confrontaties en conflicten gaan we vaak uit de weg, want zinloze ruzie en onenigheid is nooit leuk, en meestal contrapr…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 23-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.