Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder!

Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder! Vaak zijn het vrouwen die problemen hebben met hun schoonmoeder. De problemen lopen soms zo hoog op dat man en vrouw het met elkaar niet meer zien zitten en dan zelfs van elkaar scheiden. Welke problemen (met het gedrag) van de schoonmoeder komen veel voor? Je leest het in dit artikel.

De ongevoelige schoonmoeder

Daar lig je dan, net bevallen van je eerste kind, en je schoonmoeder komt de kamer alweer ingestormd op 'haar manier'. Als je haar vertelt over de pijn en moeite tijdens de bevalling schudt ze met haar hoofd en zegt: 'Jullie meiden zijn ook allemaal zo kleinzerig. In mijn tijd klaagden we daar niet over; we ondergingen het gewoon.' Iets dergelijks kan uit de mond van je schoonmoeder komen. Sommige schoonmoeders kunnen ongelofelijk ongevoelig zijn. Alsof jouw gevoelens en gedachtens er niet toe doen. Bovendien kleineert ze je in het bijzijn van je man en/of andere familieleden. Je schoonmoeder heeft duidelijk moeite zich in te leven in jou (en je omgeving).

De aanhankelijke schoonmoeder

Jullie zijn net terug van een bezoekje aan jullie schoonouders, of je schoonmoeder hangt alweer aan de telefoon met je partner. 'Liefje, ik heb zo'n pijn in mijn rug. Het gaat helemaal niet goed met me.' De aanhankelijke, zeer emotionele (dramatische) schoonmoeder kan een ramp zijn voor een stel. Zeker wanneer manlief niet in de gaten heeft dat zijn moeder hem enorm claimt. Een aanhankelijke schoonmoeder kan zich trouwens ook prima tot de schoondochter 'de dochter die ze altijf wenste' richten. Een opmerking als: 'Je nodigt me toch wel uit voor dat feestje he?' of 'Ik kan geen week zonder je hoor' is dan snel gemaakt.

Twee handen op één buik

Een (groot) probleem ontstaat wanneer de partner continu naar zijn moeder trekt. Voor elk wissewasje staat hij bij haar op de stoep of hangt hij aan de telefoon. Er gaat immers niet bovens zijn 'mammie'. Helemaal vervelend is het als je te horen krijgt: 'Mijn moeder kan het beter' of 'Mama doet dat heel anders'. Een aantal andere problemen die kunnen voorkomen:
  • Je partner stelt de behoeften van zijn moeder boven jouw behoeften
  • Je partner belt/spreekt dagelijks met zijn moeder
  • Je partner vindt de mening van zijn moeder belangrijker dan jouw mening
  • Je partner 'vlucht' naar zijn moeder bij een ruzie of woordenwisseling

De aanvallende schoonmoeder

'Zou je niet even stofzuigen?' of 'Laat jij je kinderen zo lang alleen?' kunnen vragen zijn van een 'aanvallende' schoonmoeder. Het komt er op neer dat je schoonmoeder jouw zo ongeveer de oorlog heeft verklaard, en (zo subtiel mogelijk) zal proberen om jou te laten twijfelen aan je eigen functioneren. Het type 'aanvallende schoonmoeder' doet een aanval op jouw karakter. Volgens haar ben je bijvoorbeeld te druk, je praat teveel, je regelt het huishouden niet goed, je hebt te weinig diepgang... noem maar op!

De schoonmoeder die nog steeds 'mamma' is

Heeft jouw partner het wanneer hij over zijn moeder spreekt nog steeds over 'mamma' in plaats van over moeder of ma? Grote kans dat zijn moeder hem dan nog steeds behandeld als haar kind. Misschien komt ze wekelijks nog wel stofzuigen, ruimt ze de spullen achter jouw partners kont op of maakt ze zijn 'favoriete kostje'. Sommige schoonmoeders kunnen hier erg ver in gaan; ze zullen niet snel accepteren dat er een nieuwe vrouw in het leven van hun 'geliefde zoon' is gekomen.

De schoonmoeder die negeert

Het hele huis zit vol met visite, maar jouw schoonmoeder keurt jou geen blik waardig. Ze doet gewoon net of jij niet aanwezig bent en praat 'gezellig' met de andere gasten over koetjes en kalfjes. Ze zal je ook niet snel helpen met het bedienen van de visite.

De schoonmoeder in oorlog

Misschien is dit het type schoonmoeder dat je het meest moet vrezen; de oorlogvoerende schoonmoeder. Maar in ieder geval is ze duidelijk en helder over haar mening en weet je 'aan welke kant' ze staat. Je schoonmoeder praat openlijk over haar afkeuring ten opzichte van jullie relatie of huwelijk en zal aan iedereen vertellen wat er mis is aan jou en aan jullie relatie.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kelim tapijten en kledenKelim tapijten en kledenKelim zou letterlijk betekenen “vlakgeweven”. Een kelim is dus een geweven tapijt of kleed zonder pool. Dit in tegenstel…
Het verhaal van Ruth, stammoeder van Jezus volgens MatteüsHet verhaal van Ruth, stammoeder van Jezus volgens MatteüsRuth wordt door de evangelist Matteüs genoemd als één van de vier stammoeders van Jezus. Haar naam staat in het geslacht…
Schoonmoeder, de bom onder je relatie?Schoonmoeder, de bom onder je relatie?Opdringerig, jaloers, verbitterd, kritisch, bemoeiziek of irritant... de ideale schoonmoeder lijkt een zeldzaamheid. De…
Een lasagne met zalm en courgettes van de italiaanse mamaLasagnegerechten zijn bij mij zeer favoriet om meerdere redenen. Het is lekker, makkelijk te bereiden en van te voren kl…

Sinterklaas: voor, tijdens en na pakjesavond in BelgiëSinterklaas: voor, tijdens en na pakjesavond in BelgiëNiets zo leuk als de Sinterklaasperiode voor een kind! De spanning bouwt langzaam op. Ben ik wel braaf genoeg geweest di…
Co-ouderschap, wie moet wat betalen?Een scheiding laat emotioneel en financieel diepe sporen na. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor de kinderen, en zij…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.