Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Wanneer is er sprake van geluidsoverlast? Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast is sterk persoonsgebonden, de ene buurvrouw heeft geen last van de kinderen van de buren, terwijl de andere buurvrouw er gek van wordt. De impact van geluidsoverlast moet niet onderschat worden. Het kan namelijk meer worden dan alleen lastig. Een buurman die zorgt voor geluidsoverlast door een verbouwing , kan lastig zijn. Als de overlast maanden gaat aanhouden, kan het een grotere effect hebben. Geluidsoverlast kan zelfs de gezondheid schaden. Geluid kan bijvoorbeeld de veroorzaker zijn van slapeloosheid en een hoge bloeddruk en andere kwalen. Indien de overlast wordt veroorzaakt door wegverkeer of industrie, kan er een beroep worden gedaan aan maximale normen. Bij overlast door een hangplek of door de buren, ligt de kwestie lastiger.

In hoeverre moet u geluidsoverlast voor lief nemen?

Waar ligt de grens tussen geluiden die erbij horen, en werkelijke geluidsoverlast? De grens verschilt per persoon en door de vaagheid van die grens ontstaan er ook veel ruzies en verschillen van inzichten. Iemand die in een flatgebouw gaan wonen aan een drukke snelweg, weet dat er altijd geluiden van buiten komen. Toch kan er reden zijn om hierover te klagen, want de overheid moet er voor zorgen dat het binnen de maximale normen blijft. De betreffende weg kan drukker zijn geworden, waardoor er maatregelen tegen overlast moeten worden genomen.

Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Zodra iemand steeds terugkerend overlast heeft door bepaalde geluiden, is er sprake van geluidsoverlast. De grens wordt gesteld door de persoon zelf. Indien iemand iets beleefd als geluidsoverlast, hoeft dit niet bij een andere in dezelfde mate aanwezig te zijn. Er kan zelfs sprake zijn van geluiden die iemand hoort, die door een ander niet waar te nemen is. Geluidsoverlast is persoonsgebonden.

Een geschil met de buren door geluidsoverlast

In oudere rijtjeswoning is er vaak sprake van zeer slechte geluidsisolatie. Dit geldt in nog sterkere mate voor oudere appartementencomplexen. In eerste instantie moeten de buren proberen om hier zelf een oplossing voor te vinden. In de praktijk zal het vaak noodzakelijk zijn om geld te investeren om te zorgen voor een betere isolatie.

Onderburen die altijd last hebben van de bovenburen, moeten zorgen dat de vloeren in de bovenetage beter bestand zijn tegen het doorlaten van geluiden. Daarnaast moeten mensen ook meer rekening met elkaar gaan houden. Het is echt niet noodzakelijk om in huis op hoge hakken rond te lopen.

Hulp inschakelen bij burenoverlast

In het geval u overlast hebt van de buren, moet u eerst zelf proberen om deze problemen zelf uit de wereld te helpen. Indien ze toch aanhouden, kunt u de situatie verslechteren door politie in te schakelen op een moment dat u overlast hebt. Het is verstandiger om een vorm van bemiddeling in te schakelen. Dit kan vanuit de buurt in de vorm van buurtbemiddeling, maar bij huurhuizen kan ook de verhuurder worden ingeschakeld. Dit is vaak verstandiger, want misschien is het geluidsoverlast gedeeltelijk weg te nemen door bouwkundige maatregelen.
© 2012 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…
Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
Geluidsisolatie toepassen in huisGeluidsisolatie toepassen in huisSoms komt het voor dat u geluidsoverlast heeft van de buren of juist andersom. De buren hebben last van uw geluid. Er zi…
Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken?Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken?Het is erg frustrerend als je in bed ligt en niet kunt slapen vanwege herrie bij de buren, luide muziek door een autorad…

VerjaardagsideeënBen je ook eens toe aan het anders vieren van je verjaardag? Heb je genoeg van het "gezellig" in een kringetje te zitten…
Het ontvangen van feedbackHet ontvangen van feedbackHet ontvangen van feedback is lastiger dan het lijkt; vaak kan feedback (gevraagde of ongevraagde feedback) emoties opro…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl

Reageer op het artikel "Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Koos Bloem, 02-03-2019 10:18 #19
Is het dag en nacht laten draaien van een lucht-water warmtepomp ook geluidsoverlast?

M. vd Heuvel, 09-04-2018 22:33 #18
Hoi hoi,

Mijn buren vinden het heerlijk om tot diep in de avond naar muziek te luisteren met een bassysteem waar je u tegen zegt. Dit heeft als gevolg dat mijn plafond haast begint te trillen en door de doffe constante gedreun wordt mijn partner ook nog misselijk.
Dit klinkt wellicht raar, maar mijn partner reageert heel anders op geluid dan meeste mensen.

Door deze overlast komen we beiden niet aan onze nachtrust toe, wat we wel degelijk nodig hebben want onze wekker gaat doordeweeks om 4uur in de ochtend. Mijn partner is engineer en heeft al zijn rust nodig omdat hij nog wel eens mentaal en fysiek uitgedagingen krijgt.

Ik heb mijn buren vriendelijk verzocht om een koptelefoon te gebruiken en uitgelegd waarom het zo vervelend voor ons is.
Helaas geen samenwerking gekregen… Dit is al enige tijd bezig en ik weet me totaal geen raad.

Kan ik hierin aub hulp/ advies in krijgen?

Rob van Campen, 26-06-2017 17:53 #17
Geachte

Mijn buren gaan een warmtepomp plaatsen op 16 meter van ons huis die volgens de aannemer op 16 meter 32dB produceert. Is dit acceptabel? Ik vind het best hoog

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet
Rob van Campen

Hubertus Schönwetter, 24-06-2017 06:36 #16
Ik ben verhuisd naar de Gemeente Roerdalen, plaats Vlodrop, en heb bemerkt dat er 2 bewoners in de bevolkte buurt kippen en hanen hebben, waarbij de hanen vanaf 3.30 uur s'nachts beginnen met gekraai waar de hele buurt van wakker wordt. Een gesprek met de bezitters heeft niets opgeleverd, een schriftelijk verzoek met uitleg wat te doen laat een bezitter koud. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat dit hanengekraai de buurt terroriseert.
Wat kan men hiertegen ondernemen want het is schadelijk voor de gezondheid.

Els Mann, 31-12-2016 16:02 #15
Wij hebben buren die pas hun benedenverdieping hebben verbouwd. Er ligt laminaat, hangt luxaflex en er staat een bank. Je hoort hen nu praten, radio of tv die aanstaat, hoor je, dan nog maar niets te zeggen over 4 blaffende honden… Ik heb buurman drie keer aangesproken, meneer begrijpt het en doet er iets aan, maar ik weet niet wanneer hij dat gaat doen.

Eva, 24-05-2016 10:20 #14
Mijn buurvrouw heeft een doe het zelfer als vriend, sinds de laatste verbouwing lijkt het alsof ik op een station woon, hij heeft een schuifdeursysteem in elkaar geklust dat klinkt als een trein die vertrekt en dat met een geweldige klap tot stilstand komt. Praten met die mensen heeft geen zin, reuze vriendelijk, dat wel, maar verder dan hun eigen navel reikt hun wereld niet. En hun geheugen werkt ook zo dat ze elk gesprek na 5 minuten al vergeten zijn. Dit soort geluidsoverlast roept agressie bij mij op. En verbijstering: hoe kun je leven zonder ook maar een greintje rekening te houden met je omgeving.

Johan, 02-05-2016 22:09 #13
Ik woon inmiddels twintig jaar op het zelfde adres en nu hebben een aantal buren ineens last van mijn garagedeur. De eerste klager meende een briefje met daarop zijn klacht op die zelfde garagedeur te plakken waar hij overigens wel zijn naam op had vermeld. Ik ben meteen naar de bouwmarkt gegaan en heb daar eerst het probleem uitgelegd waarop de de bouwmarkt baas zij dat mijn buren wellicht beter kunnen gaan verhuizen aangezien deze garagedeur er al dertig jaar in moet zitten en maar op één manier open en dicht kan (kanteldeur). Aangezien ik iemand van goede wil ben heb ik ondanks dat materiaal aangeschaft om de deur te dempen door de binnenkant te beplakken met geluidsisolatie waardoor de lange metaalachtige naklank nu weg is. Ook heb ik de veren gedempt met duktape om dezelfde reden en met hetzelfde gevolg. De eerste klager vind het overigens een hele normale manier van doen om briefjes op iemands huis te plakken. Na een week succes met de geïsoleerde deur vond ik vandaag nog even een anoniem briefje op mijn deurmat met exact dezelfde woorden als die van de eerste klager. Deze klager is dus duidelijk iemand die hoort wat hij (of zij) horen wil. De deur maakt immers geen lawaai meer. Daarbij is de klacht anoniem dus ik kan daar verder helemaal niets mee.

Martijn, 03-03-2016 22:08 #12
Ik had nooit gedacht dat dit zo'n impact zou hebben op mijn leven maar mijn buren komen regelrecht uit een TBS kliniek gelopen en zijn niet genezen verklaard… Muziek aan wanneer het uitkomt en zo hard dat de ramen bij hun trillen en bij mij de schoorsteen staat te dansen op zijn grondvesten. Hond blaffen in de tuin, elk weekend een feestje (ik las dat iemand vond dat het laten doen van de behoefte in de tuin niet erg was, je kan ook een bench aanschaffen en het dier zo uitlaten) Ik heb in mijn hele leven nog nooit geklaagd over geluid maar het lijkt wel of je je tegenwoordig moet verantwoorden voor een normaal normen en waarden besef. De bewijslast ligt compleet op zijn kont. Verhuizen is de oplossing maar ik woon gekocht…

Fernand, 04-02-2016 00:56 #11
Het is allemaal bekend. Nederlandse huizen, niet alleen flats zijn TE gehorig. (kostenkwestie, waarop verhaald ZOU moeten kunnen worden, maar wat komt daar in de praktijk op korte termijn van terecht? Je wilt er immers zo gauw mogelijk van af) We moeten hier in eerste instantie redelijk blijven, zolang dat mogelijk is. Makkelijk gezegd in bepaalde gevallen, ik weet het. Ben je gauw geïrriteerd, bv op een flat, dan moet je daar gewoon niet zitten. Je hebt dan de verkeerde keus gemaakt.
En dan kun je van alles proberen, procedures ed maar die duren lang. Nog afgezien van het feit, dat je door je buren bedreigd kunt worden of erger, dit tegenwoordig niet meer weg te denken. Ben je DAN klaar? En dit is iets, wat vandaag steeds vaker voorkomt.
Misschien is verhuizen hier toch de eerste oplossing, zonder met de buren contact te nemen over de overlast. Het is de veiligste oplossing. Kost weer, maar dan ben je hopelijk van alles af.
Helaas is het zo, dat corporaties, zodra er in een complex leegstand ontstaat, er van alles in stoppen. Mensen, die nooit hebben geleerd om in een gemeenschap te wonen, maar ook soms zich niet bewust zijn van de overlast, die zij veroorzaken. Asocialen, en mensen, die begeleiding nodig hebben (speciaal tehuis of inrichting, of daklozen, en al deze categorieën moeten de corporaties tussen normale bewoners stoppen, dat wil de regering nu eenmaal, en daar ligt het probleem, gewoon een toevoeging aan de reeds bestaande sociale misstanden)
Nogmaals, ga nooit met de buren redetwisten, maar verhuis per direct, wanneer je er zo snel mogelijk af wilt.
In geval van een gesprek met uw buren, heeft u soms misschien een enkele keer geluk, maar er zijn helaas lieden, die zich van hun buren niets aantrekken en indien, mijd dan elke confrontatie en vertrek, … dit voor uw eigen gezondheid.

Justmike, 16-11-2015 19:32 #10
Helaas door een administratieve fout bij jeugdzorg hebben mijn buren besloten ons leven zo zuur mogelijk te maken. Meneer heeft monitorboxen en deze nu rechtstreeks precies tegen onze muur geschroefd. En zoals ze zelf aangeven leven zij graag luid. Ik ben niet iemand die snel klaagt maar ten alle tijde eerst een dialoog aan zal gaan. Maar helaas is de haat (geheel onterecht) diep. Een aantal maanden geleden heb ik dan ook de wijkagent gevraagd te helpen. Deze is langs geweest en dat heeft tot kort geholpen. Echter nu de koude dagen weer komen is ook aan de andere kant van de muur weer het treiteren begonnen. Zodanig dat geloof het of niet je aan onze kant moet schreeuwen om elkaar verstaanbaar te maken. Trilt letterlijk alles hier door het enorme basgeluid. Ben nu dan ook nog maar weer eens gaan vragen of het echt op deze wijze moet. Maar het zijn net kinderen en trekken zich nergens wat van aan. Ja ik heb een melding gedaan en met zeer goede reden. Ze weten zelf ook donders goed wat ze gedaan hebben. En dan willen ze nu ons leven zuur maken. Wat in vredesnaam kan je hier aan doen?

Cornelia, 15-08-2015 14:58 #9
Een paar tuinen verder gaan de buren intensief met elkaar om. Hard praten van de buurman met buurvrouw maakt dat ik alles kan verstaan. Verder klust de buurman altijd. Na een tijdje veel gehoord te hebben, zelf binnen zitten nam de ergernis toe en kon ik mij niet meer concentreren. Ben naar de buurman gegaan en begon voorzichtig met mijn constatering. De agressie van de buurvrouw werd steeds meer. Dan moest ik maar binnen gaan zitten want zij "leven" Ik bleef netjes maar ze keken mij allemaal met de nek aan. Wat nou gaan praten? Ik heb het helemaal gedaan in de buurt. Ze zitten de hele zomer buiten ook met eten. Ben het helemaal beu en dit blijkt dus geen oplossing…

A. Vogel, 21-07-2015 00:32 #8
Ik heb 1x gestofzuigd in de avond om 23.00 waarop mijn buurvrouw heftig reageerde en klaagde dat het geluidsoverlast is, is stofzuigen qua wet verboden na 22.00?
Daarnaast loopt ze ook dingen ernaast te verzinnen zoals onze hond die zou blaffen s nachts maar die blaft nooit s nachts maar slaapt. De hond (puppy eigenlijk nog) doet nog zijn behoefte in de tuin (mag nog geen lange stukken lopen) wat wij keurig elke keer met zakies opruimen en in een vuilniszak op balkon opruimen tot die wat vol zit en gooien hèt daarna in de daarvoor bestemde bakken. Nou klaagt ze dat ze de poep ruikt in huis terwijl wij in ons huis (waar de poepzakjes dichterbij in de buurt staan) niks ruiken. Ook moet er geklaagd worden over het feit dat ik in EIGEN tuin dus EIGEN erf in pyjama loop. Nou jullie begrijpen wel wat voor buurvrouw het is…
Mijn vraag, welke van deze punten zijn overlast?

Maarten G. Verhoef, 26-03-2015 14:51 #7
Geachte heer, mevrouw,

Mogelijk heb ik uw expertise en hulp dringend nodig voor een bevriende ondernemer en zijn vrouw. Deze ondernemer en bewoner in Montfoort wordt al 5 jaar helemaal horen-dol van een buurman, die 5 x per dag 45 minuten lang met jankende freesmachine bezig is en dat dit geluid dus dag en nacht door zowel privewoning annex bedrijfpand heen jankt. Het gebeurt op meest onverwachte momenten.

Ik zag uw pagina en ik vraag mij af wat we kunnen doen aan de herrie. De lokale gemeente en de veroorzaker weigeren actie te ondernemen. De overlast wordt niet erkend. Maar de bewoners zijn wel horendol. Zij houden het niet meer lang vol en straks gebeuren er ongelukken.

Ik hoor graag van u
M.G. Verhoef

Sandra, 10-03-2015 15:29 #6
Mijn nachtrust word flink belemmerd door de buren. Ik kan niet eerder naar bed, als de buren niet ook slapen… Anders word ik toch uit mijn slaap geramd door het slaan van de deuren van mijn onderburen die snachts/savonds terug komen… Overdag lopen ze de gehele dag op hakken schoenen.dat ik me steeds afvraag.dat moet je zelf toch ook gaan irriteren dat geklap van die schoenen. Heb al meerder malen aangegeven dat de deuren ook sleutel als ze op een normale manier worden dicht gedaan. Als klap op de vuurpijl staat hun wasmachine op volle poel te centrifugeren snachts. Ondertussen 2 jaar verder ben ik het helemaal zat en doodop van slaapgebrek. Wat kan ik hier aan doen aangzien de woningvereneging zich er totaal niks van aantrekt.?

M. Lentink, 01-02-2015 11:48 #5
Mijn buurman heeft zomers zo'n 20 tot 30 valkparkieten in een volière. De hele dag is het een gekrijs van jewelste. Heb hem gezegd dat het voor ons heel irritant is om de hele dag, als het mooi weer is en we zitten heerlijk buiten, in dat gekrijs te moeten zitten. Maar hij is niet van plan om er ook maar iets aan te doen, Dan hebben we pech gehad zei hij! Ook kunnen wij nooit met het raam open slapen want dan worden we voor dag en dauw wakker van het gekrijs. Mijn man zijn gehoorapparaten gaan er soms helemaal van fluiten. Wij worden er echt heel erg verdrietig en boos over dat dit allemaal maar kan en mag. Is er ook maar iets wat we hieraan kunnen doen?

Nordin, 27-05-2013 15:29 #4
Ik woon in een appartement op de eerste verdieping en ik krijg last van jongeren die voor onze portiek aan het voetballen zijn. Je hoort harde gebonk als ze de bal tegen de muur schoppen, terwijl wat verderop een voetbalplein is.

Mijn kinderen slapen tussen 19:00 uur en 19:30 uur, zodat ze vroeg opstaan voor school. Maar op deze manier worden hun slaap gestoord. Ik heb ze steeds gezegd dat ze weg moeten. Dat doen ze dan ook, maar de volgende dag keren ze weer terug.

Ik vraag me af of de politie hierop reageert, want er gaat een moment komen dat ik 1 vd jongens helemaal in elkaar trap. Ik ben bang dat ik een keer helemaal door het lint ga en verschrikkelijke gevolgen gaan ontstaan.

Linda Bevers, 22-03-2013 01:38 #3
Bestebeste yvonne,
ik leef erg met je mee. wijzelf hebben last van een depressieve buurman die in de nacht alles bij elkaar schreeuwt. ik kom gewoon niet in slaap, nu ook niet. lig al 2 uur wakker. ik heb op veel sites gekeken naar eventuele tips maar het blijft lastig. ik ben nu van plan om echt actie te ondernemen. mijn buren zijn vaak niet thuis als ik dat wel ben dus heb ik net een brief geschreven. dit is mijn eerste confrontatie hierover en ben ook erg benieuwd hoe ze hier op zullen reageren. ik ga aangifte doen bij de politie. op deze manier hoop ik voor mezelf een soort van dossier op te bouwen wat ik misschien in de toekomst nodig kan hebben. ik hoop van niet… to be continued… heb jij contact gehad met je buurman en hoe reageerde hij? ook misschien aangifte gedaan? ik hoor het graag van je. succes! gr, slapeloze linda

Yvonne Römer, 08-01-2013 20:42 #2
Wij wonen al 32 jaar naast een manisch depressieve buurman. Ik kan u zeggen het is verschrikkelijk. Deze buurman zit bijna 24 uur naar porno te kijken met alle geluiden die erbij horen. Zo zitten wij in de avond naar gehijg te luisteren maar ook in de ochtend om 6 uur als ik aan mijn ontbijt zit. Er valt niet te praten met deze man. Niet alleen het geluid geeft overlast maar ik vind het ook eng. Deze man is oversext wat kunnen hier de gevolgen van zijn. Je hoort steeds gekkere dingen. Hoor graag uw reactie hierop

Eva Nijsten, 27-03-2012 10:41 #1
NCRV Dokument, Wat de Muren Vertellen
Maandag 16 april Nederland 2, 22.55 uur

NCRV Dokument Wat de Muren Vertellen
Buurt geteisterd door geluidsoverlast

Op 28 september 2008 wordt de 'Tutti Frutti wijk’ in Amsterdam-Noord opgeschrikt door de moord op een buurtbewoner. Bewoners vertellen hoe ze in de nachtelijke uren een ruzie horen die zich vanuit huis naar de straat verplaatst. Buiten zien ze de 28-jarige Marvin dood op staat liggen omringd door politie en ambulancepersoneel. Hij blijkt te zijn neergestoken door zijn benedenbuurman na een nacht vol geluidsoverlast.

In Wat de muren vertellen wordt de moordnacht gereconstrueerd met betrokkenen in de Tutti Frutti wijk. Ze wonen nog altijd in dezelfde gehorige huizen. Volgens hen is het gewoon wachten tot het weer uit de hand loopt. De documentaire laat zien hoe diep geluidsoverlast ingrijpt in de psyche van de mens en hoe het levens van mensen kan bepalen.

Moord en doodslag vanwege lawaai van de buren. Het klinkt absurd maar het gebeurt vaker dan we denken. Vorig jaar kreeg een man uit Breukelen 12 jaar celstraf voor de moord op zijn slechthorende bovenbuurvrouw die de volumeknop van de televisie voluit had gedraaid, en onlangs viel er een dode in Zaandam na een burenruzie over lawaai midden in de nacht.

Geluidsoverlast van buren speelt niet alleen in de gehorige woningen in de Tutti Frutti wijk. Bijna één op de drie Nederlanders wordt regelmatig door geluiden van buren gehinderd, dertien procent zelfs ernstig (bron: VROM). Er sterven 700 Nederlanders per jaar als gevolg van stress door langdurige blootstelling aan geluidsoverlast (bron: Onderzoeksraad Europese Unie) en burenlawaai wordt in Nederland even erg gevonden als criminaliteit in de woonomgeving.

Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 27-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 19
Schrijf mee!