Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Wanneer is er sprake van geluidsoverlast? Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast is sterk persoonsgebonden, de ene buurvrouw heeft geen last van de kinderen van de buren, terwijl de andere buurvrouw er gek van wordt. De impact van geluidsoverlast moet niet onderschat worden. Het kan namelijk meer worden dan alleen lastig. Een buurman die zorgt voor geluidsoverlast door een verbouwing , kan lastig zijn. Als de overlast maanden gaat aanhouden, kan het een grotere effect hebben. Geluidsoverlast kan zelfs de gezondheid schaden. Geluid kan bijvoorbeeld de veroorzaker zijn van slapeloosheid en een hoge bloeddruk en andere kwalen. Indien de overlast wordt veroorzaakt door wegverkeer of industrie, kan er een beroep worden gedaan aan maximale normen. Bij overlast door een hangplek of door de buren, ligt de kwestie lastiger.

In hoeverre moet u geluidsoverlast voor lief nemen?

Waar ligt de grens tussen geluiden die erbij horen, en werkelijke geluidsoverlast? De grens verschilt per persoon en door de vaagheid van die grens ontstaan er ook veel ruzies en verschillen van inzichten. Iemand die in een flatgebouw gaan wonen aan een drukke snelweg, weet dat er altijd geluiden van buiten komen. Toch kan er reden zijn om hierover te klagen, want de overheid moet er voor zorgen dat het binnen de maximale normen blijft. De betreffende weg kan drukker zijn geworden, waardoor er maatregelen tegen overlast moeten worden genomen.

Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?

Zodra iemand steeds terugkerend overlast heeft door bepaalde geluiden, is er sprake van geluidsoverlast. De grens wordt gesteld door de persoon zelf. Indien iemand iets beleefd als geluidsoverlast, hoeft dit niet bij een andere in dezelfde mate aanwezig te zijn. Er kan zelfs sprake zijn van geluiden die iemand hoort, die door een ander niet waar te nemen is. Geluidsoverlast is persoonsgebonden.

Een geschil met de buren door geluidsoverlast

In oudere rijtjeswoning is er vaak sprake van zeer slechte geluidsisolatie. Dit geldt in nog sterkere mate voor oudere appartementencomplexen. In eerste instantie moeten de buren proberen om hier zelf een oplossing voor te vinden. In de praktijk zal het vaak noodzakelijk zijn om geld te investeren om te zorgen voor een betere isolatie.

Onderburen die altijd last hebben van de bovenburen, moeten zorgen dat de vloeren in de bovenetage beter bestand zijn tegen het doorlaten van geluiden. Daarnaast moeten mensen ook meer rekening met elkaar gaan houden. Het is echt niet noodzakelijk om in huis op hoge hakken rond te lopen.

Hulp inschakelen bij burenoverlast

In het geval u overlast hebt van de buren, moet u eerst zelf proberen om deze problemen zelf uit de wereld te helpen. Indien ze toch aanhouden, kunt u de situatie verslechteren door politie in te schakelen op een moment dat u overlast hebt. Het is verstandiger om een vorm van bemiddeling in te schakelen. Dit kan vanuit de buurt in de vorm van buurtbemiddeling, maar bij huurhuizen kan ook de verhuurder worden ingeschakeld. Dit is vaak verstandiger, want misschien is het geluidsoverlast gedeeltelijk weg te nemen door bouwkundige maatregelen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…
Geschillen met de buren voorkomenMet uw buren kunt u beter geen ruzie hebben. Door verschillende oorzaken kunnen er echter eenvoudig geschillen ontstaan.
Geluidsisolatie toepassen in huisGeluidsisolatie toepassen in huisSoms komt het voor dat u geluidsoverlast heeft van de buren of juist andersom. De buren hebben last van uw geluid. Er zi…
Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken?Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken?Het is erg frustrerend als je in bed ligt en niet kunt slapen vanwege herrie bij de buren, luide muziek door een autorad…

VerjaardagsideeënBen je ook eens toe aan het anders vieren van je verjaardag? Heb je genoeg van het "gezellig" in een kringetje te zitten…
Het ontvangen van feedbackHet ontvangen van feedbackHet ontvangen van feedback is lastiger dan het lijkt; vaak kan feedback (gevraagde of ongevraagde feedback) emoties opro…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.