Stichting Stop Pesten Nu

Stichting Stop Pesten Nu Pesten is iets wat steeds vaker voorkomt in Nederland. Niet alleen onder kinderen, maar ook volwassenen krijgen er soms dagelijks mee te maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat zeker 1 op de 3 mensen in het leven te maken krijgen met pesterijen in verschillende mate. Voor sommigen kan dit nare gevolgen in de toekomst hebben. Stichting Stop Pesten Nu is in het leven geroepen om de slachtoffers van nu en de slachtoffers van toen te helpen in de toekomst.

Pesten is geen spelletje

Personen, jong en oud, die zelf pesten en treiteren zien dit vaak als een spelletje. Zij gebruiken het om te voorkomen dat zij zelf de pispaal worden, om anderen aan het lachen te maken, om indruk te maken, om stoer over te komen of bijvoorbeeld omdat 'de rest het ook doet'. Voor het slachtoffer van de pesterijen is het echter geen spelletje en pesten kan dan ook een vervelende invloed hebben op het leven nu en in de toekomst van deze persoon. Pesterijen kunnen van kwaad tot erger gaan en het slachtoffer kan er onzeker van worden, een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen, het sociale leven opgeven en niet meer naar buiten durven. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat pesten met een slachtoffer kan doen. In de meest ernstige gevallen kan het het slachtoffer fataal worden en pleegt deze zelfmoord. Hier zijn helaas veel voorbeelden van te noemen.

Een populaire bezigheid

Overal ter wereld zijn pestkoppen en slachtoffers. Het lijkt een populaire bezigheid te zijn op de scholen en ook binnen bedrijven wordt er regelmatig gepest. Je zou zeggen dat volwassenen wel beter weten, maar helaas zijn zij minstens even goede pestkoppen dan kinderen die de gevolgen soms nog niet kunnen overzien. In het buitenland, zoals in Amerika, gebeuren te regelmatig incidenten als gevolg van pesten. Denk eens aan de vele nieuwsberichten over bloedbaden op school. Het slachtoffer schiet eerst in het wilde weg of gericht op de dader en berooft vervolgens zichzelf van het leven. Dit zou toch voor velen een waarschuwing moeten zijn hoe ernstig pesten kan kan zijn.

Hulp voor de slachtoffers

Slachtoffers komen vaak bij hulpinstanties terecht omdat zij te maken krijgen met psychische problemen. Vanaf de huisarts worden zij doorverwezen naar maatschappelijk werk, een psycholoog of psychiater, afhankelijk van de ernst van de klachten. De therapie wordt aangepast op de klachten, maar helaas bijna nooit op de oorzaak. Er wordt aandacht besteed aan het minderwaardigheidscomplex, de depressie, de angst, de onzekerheid of bijvoorbeelde de nervositeit, maar niet aan het pesten, terwijl hier de oorzaak ligt. In veel gevallen duurt het pesten nog steeds voort tijdens de therapie. Zolang het pesten niet aangepakt wordt, zal de therapie slechts voor een deel een goede invloed hebben. Dergelijke geestelijke zorginstanties hebben niet te mogelijkheid de oorzaak aan te pakken, omdat zij niet geheel van de situatie op de hoogte zijn en dit vaak niet meekrijgen. Zij richten zich uitsluitend op de gevolgen. Om de oorzaak aan te pakken is Stichting Stop Pesten Nu opgericht.

Stichting Stop Pesten Nu

Volgens de stichting moet vooral ook de oorzaak van de psychische problemen worden aangepakt. Stop Pesten Nu gaat op lokatiebezoek en observeert de pesterijen vanaf een onafhankelijke hoek. Daarbij wordt het slachtoffer zelf, die de hulp heeft ingeschakeld, uiteraard zelf buiten schot gehouden. Stop Pesten Nu organiseert bijeenkomsten op scholen en geeft klassen, groepen kinderen, bedrijven of clubs voorlichting over pesten. Hierbij wordt niet alleen besproken wat pesten is en wat het doet, maar ook wordt er nader ingegaan op de gevolgen. Bij een bezoek aan een lokatie wordt de persoon die de stichting heeft benaderd nooit genoemd. Dit om pesterijen daarover te voorkomen. Vervolgens gaat de stichting ook met het slachtoffer zelf aan de slag door middel van een gesprek, onderzoek naar de gevoelens, tips en adviezen. Dit gebeurt op priveterrein van het slachtoffer.

Kosten

Stop Pesten Nu is een organisatie die het vooral moet hebben van sponsors. Met de gelden uit sponsors worden alle kosten zo veel mogelijk gedekt en de overige kosten worden door de vrijwilligers op zich genomen. Hierbij gaat het voornamelijk om reiskosten. Omdat de stichting de hulp voor iedereen toegankelijk wil houden is er geen kostenplaatje aan de hulp verbonden. De stichting vraagt slechts een vrijwillige bijdrage. Dit houdt in dat iedereen vrij is te geven wat hij/zij wil en dit kan varieren van 1 tot 10.000 euro, bij wijze van. Zo blijft de hulp voor iedereen toegankelijk. De vrijwillige bijdragen worden bij de sponsorgelden gevoegd en zo kunnen er weer meer slachtoffers van pesterijen geholpen worden.

** De stichting is anno 2010 opgeheven wegens financiele problemen. Echter, wij laten de informatie graag staan ter informatie. Voor hulp bij pesten, voor online coaching of voor vragen kunt u reageren op dit artikel, indien gewenst prive met vermelding van uw mailadres. Er wordt dan op korte termijn contact met u opgenomen.
© 2009 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is pesten/treiteren en wat zijn de gevolgen en motieven?Wat is pesten oftewel treiteren nu eigenlijk, en wat zijn de gevolgen en motieven hiervan? Bij pesten wordt met name aan…
Pesten veroorzaakt blijvende schadePesten veroorzaakt blijvende schadeIn de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kind…
Pesten - Tips om het te voorkomenPesten is een vervelende gedragsvorm waar veel kinderen op jonge leeftijd (basischool) mee te maken krijgen. Kinderen va…
Pesten, wat doet dit met een kindPesten, sommige kinderen doen dit om erbij te horen, maar zij denken er niet aan wat dit kan doen met het kind dat gepes…

Een dag in de week geen vlees eten: het klimaat sparenEen dag in de week geen vlees eten: het klimaat sparenMarianne Thieme van de Partij van de Dieren heeft restaurants opgeroepen om één avond in de week geen vlees aan de gaste…
Aritius Sybrandus Talma: predikant en arbeidersvoorvechterDe meeste mensen kennen Ferdinand Domela Nieuwenhuis als voorvechter van de arbeidersbeweging. Toch heeft Aritius Sybran…
Bronnen en referenties
  • M.Mise
Reacties

C. Stassen, 08-07-2013
Wie kan mensen verder helpen i.v.m, treiterpraktijken o.a.in familiekring. Reactie infoteur, 09-07-2013
Beste C. Stassen,

bedoel je hulp op gebied van het psychische vlak, om er meer weerstand tegen te bieden? Of meer in de zin van om de problemen met de familieleden op te lossen?

In het eerste geval kun je het beste bij de eerste lijns psychologie praktijken terecht. In het tweede geval is een bezoek aan een mediator (met de betreffende personen) het meest aan te raden.

Het is in elk geval heel vervelend voor je!

Groetjes, Marensa

Anoniem, 05-02-2013
Ik ben blij te horen dat er steeds meer aandacht word besteed aan het pesten. ik wil tegen de pestkoppen het volgende zeggen: je hebt geen idee wat je kan aanrichten, iemand kan zich er zn hele leven laat van blijven hebben. Het maak je niet stoerder het maakt je triester. Ik zou me diep schamen. En voor de mensen die gepest worden of zijn geweest wil ik het volgende zeggen : houd je hoofd omhoog. Laat niet zien dat het je raakt en negeer die mensen. Bij mij werkte dat. En hoe moeilijk het ook is praat erover.


Ik ben tegen pesten jij ook?
Probeer je voor te stellen hoe het zou zijn als jij de gene was die ze zouden pesten. Hoe je je dan zou voelen. Reactie infoteur, 06-02-2013
Beste Anoniem,

dank je voor je eerlijke en oprechte reactie. Je hebt helemaal gelijk!

Liefs, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 18-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.