Zeg "Dank je wel", en lach!
Op 1 maart is het nationale complimenten dag. De dag gewijd aan het geven van complimenten, om een ander te zeggen hoe goed of fijn het is dat die persoon datgene doet wat hij of zij doet. Nu is complimenten geven een kunst op zich (verwijzing naar : ), maar hoe neem je nu een complimentje in ontvangst? Want ook dat is een kunst op zich.
Zeg “Dank je wel”
De simpelste manier, en een vaak vergeten manier. Zeg als eerste “Dank je wel”, als je een complimentje krijgt, kijk de ander aan en glimlach. Dat is alles. Dit is een tijdloze klassieke manier, die echt iedereen snapt. Deze doet het ook goed als je niet weet wat je terug moet zeggen. Het kan namelijk gebeuren dat je een complimentje krijgt, waar je niet goed op weet hoe te reageren. En dan is “Dank je wel”, snel, makkelijk en effectief.
“Maak het niet kleiner”
Jij krijgt een complimentje omdat die ander vind dat je iets goed gedaan hebt, of dat je iets goed kunt, of dat je er goed uitziet. Het maakt niet uit waarom die ander het doet, jij moet het gracieus in ontvangst nemen. Gracieus is niet :
- Je schouders ophalen, en zeggen “Die jas? Ow… dat is een afdankertje van mijn oma”, als je een complimentje over jouw nieuwe jas krijgt
- Beslist zeggen: “Nee hoor, dat is niet zo. Dat kan ik niet goed. Peter van hiernaast is daar veel beter in” als iemand je complimenteert met iets waarin jij vaardig bent.
- Roepen “Ach, het stelt niet veel voor”, als je een complimentje krijgt over het 5 gangen diner wat je gekookt hebt.
Complimentjes kleiner maken zorgen er voor dat je de gever een onprettig gevoel geeft, en dat je zelf minder complimentjes gaat krijgen. Ga dan ook geen discussies aan of het wel of niet “complimentwaardig” is. Jij hebt een prestatie geleverd die misschien voor jou niets voorstelt, maar voor die ander wel. En dat is hetgene wat uitgesproken wordt. De bewondering van die ander voor jou. Als je je daar ongemakkelijk bij voelt, zeg dan gewoon “dank je wel”, en laat het daarbij.
Geef een complimentje terug
Dat doe je door achter “Dank je wel”, de volgende zin te plakken :
- “Dank je wel, dat betekend veel voor mij, dat JIJ dat ziet”
- “Dank je wel, ik vind jou jas/tas/schoenen/trui/ ook heel bijzonder”.
- ““Dank je wel, ik vind het ook altijd fijn om voor jou te koken”.
Mensen vinden het leuk om een complimentje te geven. Als jij gracieus een complimentjes in ontvangst weet te nemen waardoor de gever zich daardoor blij voelt, dan krijg jij meer complimentjes. Echt waar, zo werkt het wel. Probeer het maar eens uit op de kinderen, of op je partner. Resultaat is gegarandeerd.
Ere wie ere toekomt
Deel de complimenten met degene die dat toekomt. Heb je een groepsprestatie geleverd, zeg dan “Dank je wel, ik had het zonder het team niet gekund”, of “Dank je wel, ik had het zonder die_en_die nooit voor elkaar gekregen”. Dit is helemaal belangrijk als degene die jou het compliment geeft, deel uitmaakt van het team of de groep, of de leider daarvan is.
Tot slot:
- Hou het kort. Een complimentje in ontvangst nemen hoeft geen dagdelen te kosten.
- Ga niet vissen naar meer. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat je geen complimentjes meer krijgt.
- Zeg niet: Anders nog iets? Als je een complimentje krijgt. Dat verstoort alles wat er gezegd is, en geeft mensen een smerige nasmaak. Niet doen. Je maakt er geen vrienden mee.