Dankbaarheid, een weldaad voor onze gezondheid!

Dankbaarheid, een weldaad voor onze gezondheid! Gedachtenloos trekken de dagen aan je voorbij. Voor onze gezondheid en algehele gesteldheid, is het van groot belang om bewuster te leven en dankbaar te zijn. Het verlaagd stress en helpt iedereen met slaapproblemen. Mensen die dankbaar zijn kennen veel plezier en vreugde in hun leven, ze zijn tevreden en opgewekter! Beseffen dat wij het zo ongelooflijk goed hebben is al een grote stap in de juiste richting. Een overzicht:

Positief

Dankbaarheid heeft een enorm positief effect op ons leven, meer dan we ooit zullen beseffen. Echter, we moeten ons wel bewust gaan worden van de positieve effecten dat bankbaarheid ons geeft.

Tegenslagen in het leven

Het zijn juist de tegenslagen en het leed in het leven die ons belemmeren om dankbaar te zijn. Stress, groot verdriet, relatieproblemen, financiele problemen, ziekte (en enz.) slokken onze aandacht op. De moeilijkheden die het dagelijks leven ons brengt, doet ons richten en focussen op de tegenslagen.

Vreugde en tevredenheid

Dankbaarheid maakt ons tevreden, we gaan het leven zo veel meer waarderen! Tevreden mensen kennen veel meer vreugde in hun leven, wat hun algehele gezondheid zeer ten goede komt.

Wat doet dankbaarheid voor ons?

Zodra we dankbaarheid tonen, meer tevreden zijn en daardoor meer vreugde kennen in ons leven, worden de endocriene olieren geprikkeld en stimuleert het onze bloedsomloop. Dit komt de stofwisseling ten goede en ons gezondheid is beter dan ooit. Een grotere stress reductie dan bankbaarheid tonen en zijn, is er niet!

Waar kunnen we dankbaar voor zijn?

Juist die dingen die we altijd zo als vanzelfsprekend beschouwen dat ze er zijn, daar zouden we dankbaar loor moeten zijn. Gedacht kan worden aan oa:
  • Frisse lucht
  • Dat de zon elke morgen weer op gaat
  • De warme zonnestralen
  • Ons warm en behaaglijk bedje
  • De behaaglijke kachel
  • Ons voedsel
  • Alles wat we bezitten

Wij hebben het werkelijk heel erg goed!

Hoeveel mensen zouden (bij wijze van spreken!) wel niet een moord kunnen doen voor slechts een fractie van onze bezittingen. In hun ogen hebben wij het werkelijk zo goed!

Een voorbeeld om dankbaar te zijn

Tijdens mijn reis in Nigeria in 1989 bezocht ik een plaatselijke markt in de hoofdstad Lagos. De grond bestond uit een grote rode vieze smerige blubber. De hitte was zinderend. Vliegen waren er talrijk en zeer hinderlijk. Rioleringen lagen open en stonken verschrikkelijk. Mensen waren er talrijk en zeer luidruchtig. Verminkte kinderen drongen om je heen (verminkt door de ouders trouwens: zo brachten de kinderen tenminste nog geld in het laatje door ze uit bedeles te sturen!), allen om je aandacht smekend en hopend op het krijgen van pennen en zakdoekjes. Koelingen werkend op electriciteit hadden ze neit op de markt, de vliegen zaten metersdik op het geslachte vlees. Er zat een vrouw, bedekt en beschermend onder een groot donker paars kleed, op de rand van de riolering, vlakbij de markt. Vrijwel geen tand meer in haar mond. Met een hulpeloos pasgeboren baby op de arm die hartverscheurend lag te huilen. De moeder had geen cent te makken. Geen huis. Geen onderkomen. Geen familie. Zit je dan in de vreselijke hitte, in een vreselijke stank omringd door vele irritante vliegen met een baby op de arm die zijn longen uit de lijf brult omdat het honger en dorst heeft. De uitdrukking in de ogen van deze vrouw, om kippenvel van te krijgen! Die verslagen uitdrukking. Intens triest. En veel ouder zal ze niet geweest zijn dan ik met mijn – toendertijd – 18 jaar…

Als ik mijn eigen leven vergelijk met deze Nigeriaanse vrouw, heb ik zoveel redenen om dankbaar te zijn!

Slaapproblemen

Iedereen die, in meer of mindere mate, enige vorm van slaapproblemen ondervindt, zou eens voor het slapen gaan 5 dingen moeten benoemen waar hij/zij dankbaar loor is. Er overkomt je een geweldig groot gevoel van rust en tevredenheid. Een heerlijke stilte! Een verkwikkende slaap is het resultaat!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om gelukkiger te wordenTips om gelukkiger te wordenBijna iedereen ervaart het gevoel wel eens gelukkig te zijn. Net zoals allerlei andere emoties zoals boosheid of verdrie…
Wat doen we nog met dankbaarheid?Wat doen we nog met dankbaarheid?Mijn eerste antwoord zou eigenlijk zijn: weinig. Maar ik wil dat antwoord wel nuanceren, want behalve dat we ons ten tij…

Zeg "Dank je wel", en lach!Zeg "Dank je wel", en lach!Op 1 maart is het nationale complimenten dag. De dag gewijd aan het geven van complimenten, om een ander te zeggen hoe g…
Waarneming: eerste indrukken, leniency-effect, halo-effectWaarneming: eerste indrukken, leniency-effect, halo-effectWat zijn eerste indrukken en wat is de betekenis van leniency-effect en halo-effect? De mens is geen neutrale, objectiev…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring De Kleine Dokter - Dr. A. Vogel
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.