Daten met de verkeerde, fout vriendje, de loverboy

Daten met de verkeerde, fout vriendje, de loverboy De loverboy is niet nieuw. Met 'love' heeft hij niets te maken. Vroeger noemde men loverboys gewoon pooiers. Ineens werden ze loverboys genoemd. Nu noemen we ze weer gewoon pooiers. Loverboys of pooiers zijn er op uit om veel geld te verdienen aan meisjes en/of jonge vrouwen, vaak door ze te dwingen om in de prostitutie te werken of om drugs te vervoeren. Ook jongens kunnen geronseld worden door pooiers. Pooiers proberen slachtoffers te vinden via internet of bijvoorbeeld via het uitgaansleven. Door een meisje eerst verliefd te maken, wat geld in haar te investeren, verwachten dit soort jongens/mannen na een tijdje ineens iets terug. Ze moet seks hebben voor geld, of ze vragen een slachtoffer om drugs te vervoeren. Loverboys zijn pooiers die kwetsbare (meest jonge) mensen misleiden met het doel om heel veel geld aan ze te verdienen door middel van gedwongen prostitutie of soms ook drugssmokkel. Slachtoffers kunnen verleid worden, door ze verliefd te maken, maar ontvoering is helaas ook niet ondenkbaar. Iemand verliefd maken kan in het dagelijks leven plaatsvinden, maar ook via internet. Jonge kwetsbare meisjes zijn vaak het slachtoffer.

Wat is een pooier of loverboy?

 • Een pooier is een man die geld verdiend aan jonge vrouwen (soms ook jonge jongens) die gedwongen prostitutie (moeten) bedrijven. Een Loverboy is een mooi woord voor een pooier. Het woord pooierboy is dus eigenlijk beter op zijn plaats. Pooiers vullen hun zakken met het geld dat ze verdienen aan kwetsbare meisjes (soms jongens) die bijvoorbeeld geloven dat de pooier verliefd op ze is.
 • Het woord 'pooier' is al een oud woord. Het wordt ook gebruikt voor mannen die een prostituee (in de volksmond 'hoer' genoemd) bescherming bieden tegen lastige of gevaarlijke klanten die seks willen hebben met de prostituee. Tegelijkertijd kan een pooier klanten voor een prostituee zoeken. Het woord 'hoer' en 'pooier' hebben een zeer negatieve bijklank en worden vaak als scheldwoorden gebruikt. Dit is natuurlijk niet altijd terecht. Er zijn ook veel prostituees die vrijwillig seks hebben voor geld, en er zijn ook pooiers die het woord beschermheer zouden mogen dragen.
 • Een loverboy is echter een pooier (een man of jongeman) die een meisje of vrouw expres verliefd probeert te maken door haar vervolgens te dwingen om in de prostitutie te gaan werken, of om haar op een andere manier financieel uit te buiten. Hij wil het meisje verliefd maken omdat dit hem macht over zijn slachtoffer geeft.

Groomen via internet

Internet is een visvijver voor pooiers geworden. Via chatsites, datingsites en/of sociale media vissen de pooier naar kwetsbare slachtoffers. Ze weten de slachtoffers een goed gevoel te geven door hen complimenten te maken, en door hun best te doen om de slachtoffers een beetje verliefd op ze te te maken. Het lukt pooiers ook om de slachtoffers ook vaak om hen te verlokken tot het plegen van seksuele handelingen voor de webcam, waardoor ze hen vervolgens kunnen chanteren met het beeldmateriaal. Slachtoffers van dit soort mensen worden vaak door middel van manipulatie en chantage, maar ook door het beloven van een geweldige toekomst met liefde en veel geld, verleid tot dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe zouden geven. Ze kunnen ook gedwongen worden tot seks. Via internet wordt er steeds vaker misbruik gemaakt van kwetsbare meisjes en jongens, met als doel om ze zo snel mogelijk te kunnen uitbuiten.

Pooier, loverboy

De klassieke loverboy of pooier maakt een meisje eerst verliefd, maar tegenwoordig werkt men vaak via internet en is er ook steeds meer sprake van een agressievere aanpak, zoals een slachtoffer drogeren en vasthouden in een woning. Als een meisje eenmaal verliefd is op een zogenaamde loverboy weekt hij het meisje zoveel mogelijk los van haar ouders, school, vrienden en familie. Een pooier of loverboy gaat zonder geweten te werk. Het is een strategie om een meisje eerst verliefd of geïnteresseerd te maken, haar complimentjes en cadeautjes te geven, haar steeds meer in te palmen en romantische gevoelens bij haar op te wekken en om haar bijvoorbeeld ook te ontmaagden, met slechts een doel: haar uiteindelijk de prostitutie in te voeren of op een andere manier geld aan haar te verdienen. Het doel is om veel geld te verdienen aan uitbuiting van slachtoffers die gedwongen in de prostitutie zitten. De verhalen die je hoort over het gedrag van loverboys of pooiers zijn vrij stereotiep:
 • De pooier/loverboy kan een aantrekkelijke jongen zijn.
 • Een pooier/loverboy geeft cadeautjes en aandacht aan jonge vrouwen om indruk op ze te maken.
 • Ze zoeken meisjes uit die kwetsbaar zijn.
 • Ze zoeken vaker meisjes uit die niet zo intelligent zijn.
 • Ze zoeken slachtoffers uit die duidelijk hunkeren naar aandacht en complimentjes.
 • De loverboy/pooier draagt dure kleren en sieraden terwijl het onduidelijk blijft hoe hij het allemaal betalen kan. Hij rijdt bijvoorbeeld ook in een dure auto.
 • Hij geeft dure dingen aan zijn slachtoffers.
 • Hij geeft vaak een mobieltje zodat hij het meisje altijd bereiken kan.
 • Hij probeert het meisje verliefd op hem te maken en indruk op haar te maken.
 • Hij probeer zijn slachtoffers los te weken van familie en vrienden.
 • Hij manipuleert steeds meer en bezorgt het meisje op den duur het gevoel dat zij aan hem iets verschuldigd is.
 • Hij verwacht op een bepaald moment van haar dat ze seks heeft met iemand anders om bepaalde problemen te voorkomen.
 • Hij eist van haar dat ze zichzelf prostitueert.
 • Hij werkt steeds vaker ook via internet en kan zijn slachtoffers chanteren doordat hij opnames heeft gemaakt van seksuele handelingen (bijvoorbeeld) via de webcam.

Een pooier heeft maar een doel: geld verdienen aan meisjes die in de prostitutie zitten. Als een meisje met een pooier of loverboy in aanraking komt en in zijn ban raakt, zitten ouders vaak met de handen in het haar. Hechte familiebanden en kritische vrienden zijn loverboys/pooiers alleen maar tot last dus hij laat geen gelegenheid onbenut om het meisje te vertellen dat haar ouders haar veel te strak houden. Ook vriendschappen worden vaak door manipulatie stukgemaakt, zodat de loverboy/pooier steeds meer macht over zijn slachtoffer krijgt. Hij probeert flink te stoken in de relaties die het meisje heeft want het is voor hem gemakkelijker om zijn doel te bereiken als ze helemaal van hem afhankelijk is geworden. Regelmatig probeert hij zijn doel met drugs te bereiken. Als het meisje eenmaal afhankelijk is van haar nieuwe vriendje, dan dwingt hij haar om aan prostitutie te doen onder het mom van: ‘ik heb zoveel schulden gemaakt om jou te verwennen en te helpen, nu zit ik door jouw schuld in de financiële problemen.' Of hij zegt dat hij wordt bedreigd wegens een schuld. Het meisje is verliefd en laat zich in elk geval overhalen om seks te hebben met een ander, om hem te helpen. Het meisje kan ook gedwongen worden tot prostitutie. Ze kan naar het buitenland ontvoerd of gelokt worden.

De liefde van een loverboy gaat helaas niet over rozen

Een meisje is voor een loverboy/pooier geen waardevol mens met gevoelens, maar een voorwerp. Sommige loverboys pakken het meisje haar paspoort, andere identiteitsbewijzen, mobiele telefoon, alle geld en vrijheid af. Ze moet seks met klanten hebben voor geld, wat de pooier meteen in zijn eigen zak steekt. Als je zoiets overkomt, probeer dan toch uit die situatie weg te komen. Je bent het slachtoffer geworden van een pooier. Je familie en vrienden zullen dolblij zijn als je uit die situatie weet weg te komen. Niet jij hoeft je te schamen dat dit je overkomen is, maar de jongen die jou in die situatie gebracht heeft, is een schande. Zoek daarom hulp.

Hoe herken je een loverboy?

Een loverboy heeft vaak een glad en/of vaak een knap uiterlijk. Hij weet meisjes heel goed in te palmen door haar het gevoel te geven dat ze speciaal voor hem is. Hij draagt dure kleren en/of sieraden, rijdt rond in luxe auto's of laat op een andere manier blijken dat hij geld heeft. Meestal kan hij aardig goed praten en liegen. Hij kan een zielig verhaal ophangen over een relatie waar hij vanaf wil omdat hij jou zo mooi en geweldig vindt. Hij geeft veel complimentjes en/of cadeautjes. Hij spreekt over ware liefde en noemt je de mooiste, de enige, de ware, de liefste. Wees op je hoede als:
 • Een jongen je dure cadeautjes geeft, terwijl het onduidelijk blijft hoe hij aan zoveel geld komt.
 • Je benadert wordt via internet door een jongen die over seks begint en die wil dat je via de webcam seksuele handelingen verricht.
 • Jongens die je uitnodigen om ergens af te spreken terwijl je ze helemaal niet kent.
 • Jongens/mannen die negatief over je ouders en/of negatief over je vrienden praten.
 • Een jongen of man waar anderen je voor waarschuwen.
 • Een jongen die je vraagt om problemen op te lossen door seks te hebben met een ander.

Toon jezelf nooit naakt op internet aan iemand, je kunt nooit weten of je gefilmd of gefotografeerd wordt.

Echte liefde is trouwens niet te koop, dus vraag jezelf bij een date die jou dure cadeautjes geeft, of je mooie beloftes doet, af wat hij nou eigenlijk echt van je wil. Neem niet alles aan. Zeg dat je geen cadeautjes wilt die duur zijn, zodat niemand je later een schuldgevoel kan aanpraten. Gebruik je verstand. Neem je wel dure cadeautjes aan, laat je dan achteraf nooit een schuldgevoel aanpraten omdat je die dure dingen gekregen hebt. Geef de cadeautjes gewoon terug als hij daar over begint. Lees over loverboys of pooiers. Iemand die echt van je houdt zal jou niet vragen om seks te hebben met iemand anders. Hij zal je ook niet vragen om seks met hem te hebben via een beeldscherm.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loverboys & lovergirlsLoverboys & lovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…
Loverboys 2.0 - de gevaren van het internetOngeveer negentig procent van de Nederlandse jongeren is actief op sociale media zoals Hyves en Facebook. Het communicer…
Hoe gaan loverboys te werkTegenwoordig zijn er veel jongens die meisjes proberen te ronselen voor bijvoorbeeld de prostitutie. Deze jongens noemen…
Aids en ProstitutieMensen werkzaam in de prostitutie worden vaak gezien als een groep die een vergroot risico loopt om besmet te raken met…

Sociale Ontwikkeling - Wat kan een kind op welke leeftijd?Sociale Ontwikkeling - Wat kan een kind op welke leeftijd?De sociale ontwikkeling van kinderen van 1 maand tot 8 jaar in een overzicht. Wat moet een kind sociaal gezien kunnen op…
De ''mystery method'' verleidingsmethodeDe ''mystery method'' verleidingsmethodeDe ''mystery method'' is een manier om vrouwen te versieren ontworpen door Erik von Markovik (Mystery). Hij heeft geprob…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 04-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.