Daten met de verkeerde: de querulant en de oplichter

Daten met de verkeerde: de querulant en de oplichter Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over 'daten met de verkeerde,' oftewel: foute mannen en foute vrouwen. In dit artikel: mannen die met veel mensen in hun omgeving ruzie maken en die menen dat het conflict altijd aan anderen ligt, daar is vaak iets mee aan de hand. Mannen die met veel mensen ruzie maken zijn meestal niet in staat om evenwichtige relaties op te bouwen. Wees dus op je hoede. Is het geen querulant, een pathologische leugenaar of een oplichter?

Daten met een serieuze date

Om een serieuze date te vinden heb je eigenlijk wat mensenkennis nodig. Als je weinig mensenkennis hebt of nogal goedgelovig van aard bent, kan dat dus een handicap zijn. Je bent daardoor kwetsbaarder voor onbetrouwbare dates. Als je van jezelf weet dat je mensen te snel gelooft of te snel vertrouwt, vraag dan mensen die om je geven (goede vrienden en familieleden bijvoorbeeld) om hun mening over je date en probeer de mening van die anderen op waarde te schatten. Er zijn ook dating websites die zich specialiseren in serieuze dates. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze alle personen persoonlijk kennen maar wel dat ze door de inhoud en boodschap op hun website serieuze mensen naar zich toe proberen te trekken. Mensen die op zoek zijn naar liefde en langdurige relaties.

Querulanten, oplichters, ruziezoekers en pathologische leugenaars hebben wel een paar overeenkomsten, ze tappen allemaal genoegen uit een bepaalde strijd die geleverd moet worden. Er zijn wel grote verschillen.

De querulant

Een querulant is een persoon die met iedereen in zijn omgeving ruzie maakt. Ze maken snel ruzie omdat ze heel snel het gevoel hebben dat hun onrecht aangedaan wordt. Ze zien het vaak niet objectief maar redeneren alleen vanuit hun eigen beleving. Deze mensen hebben vaak ruzie met hun arts, tandarts, de buren, hun familie, hun vroegere vrienden, hun werkgever, met de winkelbediende op de hoek, met de kennis van een kennis, met advocaten en psychiaters, of met de hondenbezitter van de overkant, enzovoorts…Querulanten gaan er vanuit dat zij altijd gelijk hebben. Iedereen die niet voor hen is, is tegen hen. Soms menen ze dat er complotten tegen hen gesmeed worden, ze hebben namelijk met zoveel mensen ruzie gekregen of ze vinden zo weinig steun in hun omgeving, dat ze er niet vanuit gaan dat ze misschien ongelijk hebben, maar dat ze er van uitgaan dat alle mensen tegen hen samen spannen. Als de ruziezoekende man (of vrouw) brieven schrijft, vele telefoontjes pleegt, rechtszaken aanspant om zijn/haar gelijk te bewijzen, terwijl dit niet in verhouding staat tot de oorzaak… dan is het mogelijk dat u te maken heeft met een querulant. Met een querulant is heel moeilijk samen te leven. Zijn/haar hele leven draait om conflicten, strijd en de manier waarop hij/zij zijn/haar gelijk of recht of genoegdoening kan halen.

De ruziezoeker

‘Ik laat me door jou niet vertellen wat ik moet doen.’ Niet elke ruziezoeker is een querulant. Sommige mensen kunnen gewoon geen kritiek hanteren en voelen alles als een aanval op hun persoon. Er zijn genoeg ruziezoekers die gewoon onverdraagzaam zijn en dus snel ruzie krijgen met andere mensen. De ruziezoeker is snel op zijn of haar teentjes getrapt en maakt dan een flinke scene. Ruziezoekers zoeken ook snel ruzie met hun eigen partner. Omdat ze altijd uitgaan van hun eigen waarheid is er geen zelfinzicht en geen ruimte voor andere meningen. Ruziezoekers hebben hele lange tenen en zijn snel beledigd of gekwetst. Kritiek kunnen ze niet verdragen en dus wordt het contact op den duur heel eenzijdig. De ruziezoeker heeft altijd gelijk en jij moet het altijd met hem of haar eens zijn.

De pathologische leugenaar

Ook de pathologische leugenaar heeft regelmatig onenigheid met mensen in zijn of haar omgeving, omdat hij of zij zoveel liegt en bedriegt. Dwangmatige leugenaars kunnen echter zeer goed liegen en komen vaak overtuigend over, dat is ook het machtsgevoel waar ze van genieten. Tref je dus een nieuwe date die wel erg vaak gebeld wordt door mensen die om welke reden dan ook menen dat je nieuw date hen niet goed behandeld heeft, vraag je dan af wat voor vlees je in de kuip hebt. Normaal gesproken worden mensen namelijk niet voortdurend lastiggevallen door andere mensen, tenzij ze inderdaad bij die mensen in het krijt staan. Laat je dus niet inpakken door mooie praatjes van pathologische leugenaars. Dit soort leugenaars schept er genoegen in om anderen te bedriegen en dat geeft hen een gevoel van macht en succes.

Als mensen beweren dat je nieuwe partner hen slecht behandeld heeft, is het juist zinvol om naar hun argumenten te luisteren. Als je nieuwe partner dit geen goed idee vindt, moet er wel een belletje bij je gaan rinkelen.

De oplichter

De oplichter is een man (of vrouw) die heel charmant op zijn/haar doel afgaat. Zijn slachtoffer wordt in de watten gelegd en met mooie verhalen wordt hij of zij overtuigd om de oplichter geld te lenen of om geld te investeren in een of ander project. De oplichter heeft vele methodes om mensen geld afhandig te maken. Het doel van de oplichter is: 'hoe krijg ik het geld wat op jouw rekening staat, in mijn broekzak?' Als je een date hebt met een oplichter zal hij/zij je succesverhalen vertellen en mooie beloftes doen. Als je maar bereid bent om geld te investeren in hem of in het een of ander... Uiteindelijk zal je berooid achterblijven.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pathologische leugenaarZe hebben een drang om te liegen en vaak weten ze niet meer of wat ze zeggen nou waar is of niet. Ze leven in een fantas…
Liegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenLiegen en leugens: pathologisch liegen of waanbeelden hebbenEen leugentje om je bestwil is gauw verteld, bijvoorbeeld als te laat bent op een afspraak. Dat er ook mensen zijn die h…
Waarom kinderen liegenWaarom kinderen liegenKinderen liegen wel eens. Niet alle kinderen doen dit opzettelijk. Liegen bij kinderen kun je eenvoudig verhelpen, door…
Wat is de reden waarom mensen liegen?Wat is de reden waarom mensen liegen?Mensen liegen om een reden, maar wat voor redenen? Dit kunnen er verschillende zijn. Iedereen liegt wel eens een keer om…

Online Dating: Tips voor een Veilige en Succesvolle ErvaringOnline Dating: Tips voor een Veilige en Succesvolle ErvaringInternet dating is erg populair. Er zijn tegenwoordig veel mensen die een partner zoeken via online dating. De perfecte…
Tips voor een succesvolle speedateTips voor een succesvolle speedateEen eerste goede eerste indruk achterlaten is lastig, maar bij een speeddate wel cruciaal. Er zijn een aantal zaken waar…
Reactie

Heijs, 05-04-2009
Ik ben zelf psychologe en toch gedate met een pathologogische leugenaar. Hoe kan dit! Er is hier sprake van een hoog IQ spel, wat absoluut NIET te doorgronden is. Hoe bescherm ik andere vrouwen voor dit gespleten individu? Reactie infoteur, 05-04-2009
Beste Heys,

Het is toch niet jouw taak om andere vrouwen te beschermen? Het lijkt me eerder 'je taak/werk' om mensen te leren zichzelf proberen te beschermen. Pathologische leugenaars vinden het heerlijk om anderen te slim af te zijn en ze vinden het ook heerlijk om anderen te bedriegen. Iedereen kan daar ‘intrappen.’ Liegen is namelijk helemaal niet moeilijk, met name als je geen goed ontwikkeld geweten hebt, of helemaal geen geweten, zoals toch het geval is bij dit soort figuren. Gelukkig hebben heel veel mensen er geen behoefte aan om een ander moedwillig te bedriegen en te beliegen. Neem het jezelf niet kwalijk. Het ligt aan de doelstelling van de pathologische leugenaar dat je erin gelopen bent, niet aan jouw inzicht of kennis. Je bent geen helderziende. Als iemand je moedwillig bedriegen wil, zal dat meestal lukken. Ik hoop dat je de draad weer op kunt pakken.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 17-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.