Kinderfeestje met cowboythema

Kinderfeestje met cowboythema Kinderfeestjes lijken tegenwoordig wel steeds groter, specialer, origineler en ook duurder te worden. Ouders nemen hun kinderen en alle aanhang mee naar de duurste musea en speeltuinen. Het tijdperk van de thuisfeestjes lijkt in ieder geval afscheid te hebben genomen. Maar is dat wel terecht? Zijn thuisfeestjes echt 'saaier' dan een feestje met een uitstapje? Nee! Kinderen vinden thuisfeestjes ook erg leuk, mits je er natuurlijk zelf iets speciaals van maakt. En dat kan heel eenvoudig: kies een thema, zorg voor goede decoratie en leuke en spannende spelletjes! Hier wat ideeën voor een cowboyfeestje!

Voorbereiding

Zorg voor leuke en originele uitnodigingen. Met een cowboythema is dat niet al te moeilijk. Maak 'WANTED' kaartjes met de naam van een boef en vermeld op het kaartje dat deze boef tijdens het feest in ieder geval achter slot en grendel moet worden gezet. Zo hebben de kinderen al iets om zich op te verheugen!

Mooie decoratie doet natuurlijk ook al veel. Als je er de mogelijkheid voor hebt, kun je een soort kamp inrichten met allemaal hooibalen waar de kinderen op kunnen zitten. Zorg ook voor een gevangenis (of sheriff) waar de boeven in kunnen worden gestopt. Op een boerderij kun je dit mooi realiseren bij de paardenstallen. Zorg ook voor uitgeknipte cactussen en WANTED borden die overal worden opgehangen. Ook hoefijzers, echte of van papier, zijn natuurlijk leuk als versiering.

Kleding

Bij een speelgoedwinkel zijn er voor niet al te veel geld leuke cowboyhoeden te koop. Ook zijn er vaak sheriff sterren te halen. Om het niet al te duur te maken, kun je op het kaartje zetten dat de kinderen zelf een geruite blouse en laarzen aan moeten trekken. Eventueel kun je ze vragen een geruite zakdoek mee te brengen, maar hier kun je ook zelf voor zorgen. Tover bij aanvang alle kinderen om in echte cowboys door hun outfits compleet te maken.

Eten

Eten op de hooibalen is natuurlijk altijd erg leuk. Om nog wat spanning in het gebeuren te brengen, kun je de kinderen hun eten zelf laten zoeken, indianen moeten het immers ook doen met wat ze in de natuur vinden. Verstop een mand met broodjes en zorg voor wat fruit dat de kinderen zelf moeten zoeken. Een alternatief dat ook altijd erg aanspreekt, is een vuurtje waarboven de kinderen zelf spekjes en broodjes kunnen warmen. Voor de broodjes kun je gewoon brooddeeg klaarmaken, dit om een aantal stokken vormen en de stokken boven het vuur houden. Dit zullen de kinderen gegarandeerd leuk vinden!

Natuurlijk kun je 's middags ook nog van het vuur gebruik maken om spekjes te warmen. Als je niet de mogelijkheid hebt om een vuurtje te maken, kun je alsnog spiesjes met allerlei lekkers aan de kinderen aanbieden. Zorg voor écht western snoep en zorg dat je voor alle dingen een mooi verhaal hebt. Voorbeelden van dingen die je kunt serveren, zijn chocolademunten, snoepkikkers en -vissen, fruit en groenten.

Spelletjes

Als vulling voor de middag kunnen er allerlei spelletjes gedaan worden. Hier volgt een aantal ideeën voor leuke spelletjes. Maak bij ieder spelletje een verhaal, zodat de kinderen ook echt weten waarom ze dit doen en waarom dit bij cowboys hoort.

Hoefijzer werpen

Zet op verschillende afstanden vanaf een lijn een aantal stokken in de grond. De kinderen moeten nu proberen de hoefijzers om de stokken te werpen. Degene die de hoefijzer om de verste paal weet te werpen, is natuurlijk de beste! Als het werpen om een paal nog moeilijk is voor de kinderen, kan er ook gebruik worden gemaakt van hoepels of emmers.

Lasso werpen

Bekleed een hoepel met touw en bind er ook een touw aan vast. Dit is de lasso. Zorg voor een paard of koe (hobbelpaard, paard van karton, stokpaard). De kinderen moeten nu proberen de lasso om de nek van de koe of het paard te gooien. Wie weet er als eerste zijn ontsnapte dier te vangen?

Goud zoeken

Cowboys zijn niet alleen op zoek naar boeven en eten, maar ook naar goud! Zorg voor een aantal stenen die je goud spuit en verstop deze in bijvoorbeeld een zandberg of een grote hoop stro. De kinderen moeten nu het goud gaan zoeken. Het is natuurlijk de bedoeling dat ze zoveel mogelijk goud vinden! Om het spel spannender en moeilijk te maken, kun je ook alleen aanwijzingen geven over waar ze het goud moeten vinden. Zo wordt het goud vinden een complete speurtocht (waarbij ze onderweg eventueel nog taken moeten uitvoeren).

Paard rijden

Als je op een boerderij woont en/of in het bezit bent van een paard, is het natuurlijk leuk en toepasselijk om de kinderen een rondje op je paard te laten rijden. Maak van ieder kind een foto die dan aan het einde van de dag of later op school uitgedeeld kan worden. Reken maar op troste kinderen en ouders!

Boeven vangen

Natuurlijk moet de boef die werd aangekondigd op de uitnodiging ook nog worden gevangen. Zorg voor een sportieve vrijwilliger die zich verkleed als boef en die probeert de kinderen te ontlopen. Voorzie de kinderen van waterpistolen en laat ze maar eens flink achter de boef aangaan. Natuurlijk moet de boef, als hij eenmaal is gevangen, naar de gevangenis worden gebracht. Hetgeen de boef heeft gestolen, wordt onder de kinderen verdeeld (iets lekkers of een leuk presentje). Aanvullend kunnen alle kinderen tot sheriff worden gemaakt door hen een ster op te spelden!

Ter afsluiting van het feestje kun je alle kinderen een mooi diploma meegeven. Zij hebber immers bewezen echte cowboys te zijn! Als de kinderen ook hun hoed en sheriff-ster mee mogen nemen, is dat natuurlijk op zich al een leuk aandenken. Het is wel zeker dat de kinderen dit feestje net zo leuk, zo niet leuker, hebben gevonden dan een museumbezoek!
© 2015 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Kinderfeestjes en laag budgetKinderfeestjes en laag budgetDoor de financiële crisis komen er steeds meer gezinnen in de problemen. Vaak merken ouders met kinderen dat er niet ste…
Het leukste kinderfeestje organiserenHet leukste kinderfeestje organiserenMoet je een kinderfeestje organiseren maar heb je geen inspiratie? Of wil je extra origineel voor de dag komen? Zelfs la…

Kinderfeestje met piratenthemaKinderfeestje met piratenthemaJe kent het wel: je kind komt laaiend enthousiast thuis van een feestje van een vriendje of vriendinnetje. Zo'n feestje…
Kinderfeestje met boerderijthemaKinderfeestje met boerderijthemaHet hele jaar lijkt het een fluitje van een cent te zijn, maar als het eenmaal dichterbij komt, blijkt het toch weer een…
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.