Kinderfeestje met boerderijthema

Kinderfeestje met boerderijthema Het hele jaar lijkt het een fluitje van een cent te zijn, maar als het eenmaal dichterbij komt, blijkt het toch weer een hele klus te zijn: invulling geven aan een kinderfeestje. Natuurlijk is het een leuk idee om met de kinderen weg te gaan, maar dat is meestal wel erg duur. Waarom niet gewoon een feestje thuis? Feestjes met een thema doen het tegenwoordig erg goed, vooral met de fantasie en creativiteit van de kinderen! Vaak vinden kinderen dergelijke feestjes nog leuker dan een speeltuin of een museum! Als het lekker weer is, is een boerderijfeestje een goede keuze.

Boerenoutfit

Vijf of zes kinderen in een boerenoutfit steken kan vrij duur zijn. Vermeld daarom op het kaartje dat de kinderen hun overall en laarzen en/of klompen mee mogen nemen als zij die hebben. Natuurlijk is het wel mogelijk om alle kinderen te voorzien van een leuke (boeren)pet en een rood met blauwe zakdoek. Indien het feestje op een boerderij plaatsvindt, is het leuk om de cadeautjes tussen het hooi te verstoppen. Andere plekken zijn natuurlijk, afhankelijk van de gelegenheid, ook goed mogelijk.

Eten

Als het goed weer is, is het natuurlijk erg leuk om buiten te eten. Laat de kinderen plaatsnemen op hooibalen of aan een houten picknicktafel. Serveer heerlijke frietjes (eventueel op borden met een boerderijthema). Wat ook leuk is, is het bakken van pannenkoeken in de vorm van boerderijdieren. Dergelijk pannenkoekenpannen zijn gewoon in huishoudwinkels te koop. Om de kinderen in de loop van het feest ook van wat lekkers te voorzien, is het leuk om dierensnoepjes te kopen.

Spelletjes

Er zijn tal van leuke boerenspelletjes te bedenken die de kinderen kunnen uitvoeren. Het is mogelijk om de kinderen voor punten te laten spelen en de winnaar een kleine prijs uit te reiken. Het is dan leuk om een puntenkaart voor ieder kind te maken. Natuurlijk hoeft dit niet persé. Een aantal leuke spellen om te doen zijn:

Hoefijzer werpen

Sla een aantal paaltjes in de grond (op verschillende afstanden van de lijn waar de kinderen achter moeten gaan staan). Om de beurt mogen zij een bepaald aantal hoefijzers om de palen proberen te gooien. De palen die verder weg staan, leveren natuurlijk meer punten op. Indien dit spel nog wat te moeilijk is voor de kinderen, kunnen de palen worden vervangen door hoepels of bakken waar de hoefijzers in moeten worden gegooid.

Koeien melken

Een spel dat altijd ontzettend leuk wordt gevonden door de kinderen is het koeien melken. Bij tal van bedrijven zijn zogenaamde 'melkkoeien' te koop. Aan deze houten koeien zit een bak die gevuld is met water en de kinderen kunnen dit water uit de 'uier' van de koe knijpen. Het is natuurlijk de bedoeling om zoveel mogelijk melk te verzamelen in een bepaalde tijd. Hoe meer melk, hoe meer punten. Indien je nergens een koe kunt vinden of wanneer je liever zelf aan de gang gaat, kun je met een emmer en een hol stuk rubber dat aan het einde is gesloten (en waar je een gaatje in kunt maken) een heel eind komen!

Tractor rijden

Zet met behulp van pionnen, hooibalen en/of lint een leuk parcours uit. De kinderen moeten dit met de tractor (gewoon een kindertractor) zo snel mogelijk zien te rijden. Indien gewenst, kan de opdracht vooraf worden gegaan door het vullen van de kar die vervolgens achter de tractor moet worden bevestigd. Ook is het mogelijk om allerlei hindernissen op het parcours te leggen die de kinderen onderweg moeten omzeilen of verwijderen (bijvoorbeeld een hooibaal op de weg).

Klompenloop

Regel een paar veel te grote klompen en laat de kinderen daarmee een parcours af leggen of laat het bijvoorbeeld bekertjes water van de ene naar de andere kant van een afgezet stukje erf brengen. Het is natuurlijk de bedoeling om de klompen niet kwijt te raken! Wie dit het beste doet of wie het meeste water weet over te brengen, krijgt de meeste punten!

Dieren voeren

Maak wat kaartjes met afbeeldingen van verschillende soorten dierenvoer. Indien je zelf op een boerderij woont, kun je ook wat echt voer in zakjes doen. Het is de bedoeling dat de kinderen het voer met de juiste dieren combineren. Op een boerderij is het mogelijk om de kinderen de juiste dieren te laten zoeken, maar anders kan ook gebruik worden gemaakt van plaatjes of plastic speeldieren (die eventueel nog kunnen worden verstopt). Wie de meeste dieren het juiste voer weet te 'geven', krijgt de meeste punten.

Paardrijden

Op een echte boerderij is het, indien mogelijk en voor de kinderen die dit durven, erg leuk om eens een stukje op een echt paard te rijden. Nu heeft natuurlijk niet iedereen een paard... In plaats van een paard, kun je ook gebruik maken van een hobbelfiets (en dit is misschien nog wel leuker). Hobbelfietsen zijn te huur. Bevestig indien gewenst een stokpaardje op de fiets. Vertel de kinderen dat zij een stukje op het paard moeten rijden, maar dat het paard wel heel erg hobbelt als je er op zit. Kinderen zullen dit geweldig vinden! Diegene die het snelste het parcours kan afleggen, kan zijn paard blijkbaar het beste in bedwang houden!

Was ophangen

Natuurlijk worden er op een boerderij altijd heel veel kleren vies. Al die kleren moeten wel weer worden gewassen en gedroogd. Dit drogen gebeurt meestal buiten. Span een aantal lijnen en laat de kinderen zo snel mogelijk al het wasgoed ophangen (zonder dat ze het op de grond laten vallen waardoor het weer vies wordt). Indien er meisjes op het feestje zijn, is dit natuurlijk een geweldig boerinnenspel. Indien het een jongensfeestje is, kan er een verhaal worden verteld in de zin van dat de boerin ziek is en dat de boer nu ook dit werk moet overnemen. Wie zijn was het snelste/netste ophangt, is blijkbaar het beste in dit spel!

Appels plukken

Span een aantal lijnen op verschillende hoogtes. Bevestig aan deze lijnen waterballonnen (gevuld). De kinderen moeten zoveel mogelijk 'appels' van de lijnen halen zonder dat ze vallen en dus kapot zijn (bedenk: niet meer te eten/verkopen zijn). Wie de meeste appels plukt, is de beste in dit spel! Dit spel wordt bij voorkeur alleen met mooi weer gespeeld.

Als afsluiting van het feestje kun je de kinderen een echt boerendiploma geven! Ook is het leuk om nog een (snoep)zakje met een boerderijthema mee te geven. Indien mogelijk kunnen tijdens alle spelletjes ook foto's worden gemaakt waarvan later enkele worden afgedrukt en uitgedeeld als aandenken aan het leuke feestje!
© 2015 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestje of partijtje kan een lastige zaak zijn. Het vergt vaak veel denk en regelwerk. All…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
10 goedkope ideeën voor een kinderfeestje!Het kan soms heel lastig zijn het geschikte idee te vinden voor een kinderfeestje voor uw kind. Het ene is te duur, het…

Kinderfeestje met cowboythemaKinderfeestje met cowboythemaKinderfeestjes lijken tegenwoordig wel steeds groter, specialer, origineler en ook duurder te worden. Ouders nemen hun k…
Het WIER-luistermodel: Inzicht in luistergedragHet WIER-luistermodel: Inzicht in luistergedragOm goed te kunnen communiceren is het belangrijk om te weten dat er vier fases zijn in de communicatie tussen mensen. De…
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.