Kinderfeestje met piratenthema

Kinderfeestje met piratenthema Je kent het wel: je kind komt laaiend enthousiast thuis van een feestje van een vriendje of vriendinnetje. Zo'n feestje moet hij/zij beslist ook hebben. En aangezien de verjaardag al in zicht komt, kun je mooi vast wat gaan regelen. Maar hoe verzin en organiseer je nu een feestje voor een stel kleine kinderen? Kinderen zitten vaak nog voor energie en fantasie. Organiseer daarom een feestje waarin ze dit helemaal kwijt kunnen. En dat hoeft helemaal niet altijd duur te zijn: je kunt ook prima thuis een feestje organiseren. Kinderen vinden feestje met een thema vaak helemaal leuk doordat ze daar een rollenspel in kunnen spelen. Voor stoere jongens is een feestje met een piratenthema bij uitstek geschikt!

Voorbereiding

Zorg voor leuke, stoere uitnodigingen met een oud lettertype. Het is leuk om bijvoorbeeld een kaartje in de vorm van een schatkaart te maken; eventueel met het huis van de jarige als de eindbestemming/de plaats van de schat. De kinderen kunnen dan vast een beetje in het thema komen!

Zorg voor een echte piratenkamer/omgeving. Hang, indien je die ergens kun krijgen, bijvoorbeeld visnetten op. Ook een stoere piratenvlag en zwart en witte ballonnen mogen natuurlijk niet ontbreken. Het is ook leuk om lege flessen met zelfgemaakte etiketten (met doodskoppen of iets dergelijks) neer te zetten.

Kleding

Bij een speelgoedwinkel zijn er voor niet al te veel geld leuke piratenhoeden en ooglapjes te koop. Je kunt de kinderen zelf een shirt laten maken door witte shirts te kopen die de kinderen dan zelf onderaan mogen inknippen zodat er rafels ontstaan. Indien je hier niet voor kiest, kun je ook op de kaart zetten of iedereen een oud wit shirt aan trekt (wat je daarna natuurlijk niet persé kapot hoeft te knippen). Als vervanging van de piratenhoeden kun je ook rode zakdoeken nemen en daar min of meer petje van maken (met vier knoopjes op de hoeken). Eventueel kunnen de kinderen ook geschminkt worden.

Eten

Om het thema en het feest helemaal compleet te maken, is het leuk om ook voor toepasselijk eten te zorgen. Frietjes gaan er bij de kinderen altijd wel in en wat er is nu toepasselijker dan vissticks bij de friet? Juist, helemaal niets! De kinderen zullen het te gek en vooral ook erg lekker vinden!

Spelletjes

Als vulling voor de middag kunnen er allerlei spelletjes gedaan worden. Vertel bij ieder spel een verhaal zodat het feestje één geheel gaat vormen. De kinderen zullen zich het verhaal nog lang herinneren en ze kunnen er ook nog iets van leren (als je ook wat informatieve dingen wilt vertellen).

Kanonskogels

Dit spel kent eigenlijk twee varianten; één dat geschikt is voor ieder weertype en één dat geschikt is voor warm weer. De variant die geschikt is voor ieder weertype werkt als volgt: alle kinderen krijgen een ballon om hun enkel geknoopt. Verdeel de kinderen in twee teams. De teams moeten nu de ballonnen van het andere team kapot proberen te trappen ofwel de kanonskogels afschieten. Welk team heeft als eerste alle ballonnen van het andere team kapot gemaakt?

Als het warm weer is kan er gebruik worden gemaakt van een ballon die met water wordt gevuld. De kinderen moeten de kogel nu zachtjes en voorzichtig naar elkaar over gooien. Natuurlijk is het de bedoeling om de ballon zo lang mogelijk heel te houden. Het kind dat de ballon laat vallen, is af (ofwel beschoten). Wie blijft er het langste over?

Kapitein Haak

Koop bij de speelgoedzaak een kapiteinshaak (of maar er zelf een met behulp van een beker en een zuurstok). Maak een bak met snoepjes waar een gat in zit. De kinderen moeten proberen zoveel mogelijk snoepjes met de haak uit de bak te vissen (in een bepaalde tijd). Echte piraten moeten immers wel met een haak overweg kunnen!

Alle hens aan dek

Maak een denkbeeldig schip en bespreek met de kinderen wat er allemaal op het schip aanwezig is. Verzin voor al deze dingen een alternatief dat aanwezig is in de kamer waar dit spel gespeeld wordt. Dus de bank is bijvoorbeeld het dek en een stoel is het kanon en dergelijke. Een van de kinderen gaat nu aanwijzingen geven in de zin van 'Alle hens aan dek'. De kinderen moeten dan zo snel mogelijk om de bank gaan zitten. Indien dit goed gaat kun je het spel ook moeilijker maken met echte termen als bakboord en stuurboord. Als ook dat goed gaat, is het leuk om het tempo net zo snel op te voeren tot de kinderen het nog net bij kunnen houden. Welke piraat luistert het beste naar de bevelen van de kapitein?

Bommen gooien

Echte piraten moeten natuurlijk goed kunnen richten met hun kanonnen. Strek een streep waar de kinderen achter moeten gaan staan. Zet op een aantal meter afstand een wasmand of iets dergelijks. Dit stelt een vijandelijk piratenschip voor (maak er een vlag op). De kinderen mogen nu om de beurt een waterballon naar het vijandelijke schip gooien (ofwel een kanonskogel afschieten). Wie gooit er de meeste kogels in het vijandelijke schip?

Schat zoeken

Dit spel is eigenlijk gewoon een speurtocht en dit kan dus redelijk wat tijd in beslag nemen. Maak een goede schatkaart met een route die de kinderen moeten lopen. Zet op verschillende punten in deze route kruisjes op de kaart. Op deze plaatsen moeten de kinderen opdrachten uitvoeren (die bijvoorbeeld aan een boom hangen). Als de opdrachten goed worden uitgevoerd, worden er letters verkregen. Aan het einde van de speurtocht hebben de kinderen alle letters waarmee ze de plaats/straatnaam/een aanwijzing kunnen vormen over de plaats van de schat. De kinderen kunnen de schat nu gaan zoeken. Zorg voor een houten kist of iets dergelijks om het nog echter te maken. Doe iets lekkers of een klein presentje in de schatkist zodat de kinderen ook echt een schat vinden. Helemaal leuk als er nog chocolademunten in de kist aanwezig zijn!

Ter afsluiting van het feestje kun je alle kinderen een mooi diploma meegeven. Zij hebber immers bewezen echte piraten te zijn die goed kunnen schieten, luisteren en schatzoeken!
© 2015 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestje: piratenthemaKinderfeestje: piratenthemaEen stoer thema voor stoere jongens! Als er iets is wat jongens vaak leuk vinden zijn het piraten. Vooral het avontuurli…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Het organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestje of partijtje kan een lastige zaak zijn. Het vergt vaak veel denk en regelwerk. All…
10 goedkope ideeën voor een kinderfeestje!Het kan soms heel lastig zijn het geschikte idee te vinden voor een kinderfeestje voor uw kind. Het ene is te duur, het…

De twee culturen van Snow nader bekekenDe twee culturen van Snow nader bekekenIn 1959 constateerde C.P. Snow dat de litteraire cultuur strikt gescheiden was van de wetenschappelijke cultuur. Mensen…
Kinderfeestje met cowboythemaKinderfeestje met cowboythemaKinderfeestjes lijken tegenwoordig wel steeds groter, specialer, origineler en ook duurder te worden. Ouders nemen hun k…
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.