Dakloos. Waar mag je slapen op straat?
Als je dakloos bent en je hebt geen onderdak gevonden voor de nacht, waar op straat mag je dan slapen? In Nederland mag je feitelijk nergens op straat slapen. De hele nacht over straat lopen is ook geen optie en stilzitten is niet vol te houden, vooral niet als het 's nachts koud wordt. Waar kunnen daklozen de nacht doorbrengen als je nergens terecht kunt om te slapen?
Dakloos en onderdak vinden
Daklozen hebben het zwaar. Hoewel er in Nederland verschillende instanties zijn die daklozen enkele nachten per week onderdak kunnen bieden, blijven er altijd nog nachten over waarop je het zelf maar op moet zien te lossen. Officieel mag je op straat niet slapen, en ook niet op bankjes in parken of plantsoenen, dus wat moet je dan doen? Als je pas dakloos bent en geen onderdak hebt kunnen vinden, kiezen veel daklozen ervoor om de hele nacht wakker te blijven en te blijven lopen. Op een bepaald moment wordt het rustig op straat en zie je nauwelijks nog mensen. Het kan angstig zijn in het donker, en je kunt je eenzaam voelen. Ook de weersomstandigheden hebben uiteraard veel invloed op je acties. Als het koud is en je hebt geen plek om te schuilen, is bewegen vaak nog de beste optie. Als het regent moet je schuilen om natte kleren te voorkomen. Als het vriest of erg koud is of erg waait, loop je risico op ernstige onderkoeling en zelfs erger. Toch mag je niet zomaar ergens gaan zitten of liggen. De politie kan je arresteren als je in een portiek of op straat of in een park of waar dan ook in de buitenlucht slaapt. Op zich is dat nog geen ramp, als de politie je meeneemt naar het bureau en je een nacht in een cel zet, want dan heb je tenminste een slaapplek. Maar de politie zal niet snel ingrijpen zolang je geen overlast veroorzaakt.
Waar slapen daklozen zonder dak boven hun hoofd?
Daklozen zijn creatief in het vinden van oplossingen om de nacht door te brengen. Hoewel het allemaal officieel niet mag zullen de meeste daklozen natuurlijk toch een plekje zoeken om hun ogen dicht te doen en te slapen. Daklozen kunnen bijvoorbeeld gaan slapen op de volgende plaatsen:
- in een park
- op een bankje
- in een portiek of hal
- tussen struiken of bosschages
- in een tuin
- in grote kartonnen dozen of op stukken karton
- in een auto op een parkeerplaats (indien toegang tot een auto)
- in de hal van een flatgebouw
- onder een brug
- op het station
- in de metro (indien toegang tot)
- in openbare toiletten (indien toegang tot)
- in een schuur
- op het strand
- in de duinen
- in een nachtbus
- leegstaande voertuigen
- kraakpand
- leegstaand gebouw
- caravan (indien toegang tot)
- tentje
- garage
- overdekte parkeerplaats
- boot
- greppel
- hooiberg
- verder alles waar je uit de wind kunt liggen/zitten/leunen, en je redelijk veilig voelt
Boete wegens landloperij
Officieel is landloperij niet meer verboden. Mensen die geen dak boven hun hoofd hebben en geen huur voor een huis kunnen betalen, kunnen uiteraard ook geen boetes betalen. Armoede is ook niet strafbaar. Maar mensen die dakloos zijn mogen niet overal slapen. Ook wordt slapen op bankjes en parken ontmoedigd of mensen worden weggestuurd.
Gevaren van buiten overnachten
Buiten is het 's nachts nooit veilig. Er is soms volk op de been dat je lastig kan vallen. Ook loop je het risico om snel af te koelen en onderkoeld te raken. In de winter is er daarom extra winteropvang in de grote steden. Als je dakloos bent, zoek dan zo snel mogelijk hulp via opvang.
Lees verder