Een verdiend compliment aan een ander kan wonderen doen

Een verdiend compliment aan een ander kan wonderen doen Een compliment is prettig om te ontvangen. Of u nu een betaalde baan hebt, als vrijwilliger werkt, thuiswerk doet of alleen het huishouden regelt; het is altijd prettig als het werk dat u doet door anderen gewaardeerd wordt. Een gegeven compliment drukt waardering uit voor uw werk en indirect voor uw persoon. Daar wordt u beslist opgewekter en positiever van. Datzelfde geldt echter ook voor anderen. Ook zij ontvangen graag een compliment dat een bevestiging betekent van hun zelfbewustzijn. Waardering wordt altijd op prijs gesteld. Geef daarom eens wat vaker een compliment. U wordt er zelf ook blij van. Het werkt naar twee kanten. De gever en de ontvanger worden er allebei opgewekter van.

Werken zonder waardering

Wie doorlopend hard werkt en daar alleen voor betaald wordt, zal op den duur de zin daarin verliezen. Dat werk deprimerend en die persoon heeft het gevoel dat er alleen voor het geld gewerkt moet worden en dat zijn of haar eigen persoontje er helemaal niet toe doet. Sterker nog: bij een goed resultaat zegt men niets, maar bij een foutje of het niet halen van de deadline wordt er wel gemopperd. Dat is frustrerend en er is geen mens die het lang op een dergelijke werkplek uithoudt.

Een verdiend compliment kan wonderen doen

Dat geldt voor alle takken van onze maatschappij. Ook binnen het sociale gedeelte. Een vriend of vriendin die u komt helpen is blij met een compliment over zijn of haar handigheid. Leraren die hun kinderen af en toe een compliment geven als ze beter gepresteerd hebben dan bij het vorige proefwerk zullen betere resultaten boeken, want de leerlingen zullen proberen om de volgende keer nog meer hun best te doen. Een complimentje ten overstaan van een hele klas is immers niet te versmaden. Dat geeft een kick.

De thuissituatie levert voldoende mogelijkheden tot het geven van een complimentje

Partners die al een langdurige relatie hebben, vergeten wel eens dat ze elkaar best zo af en toe eens een complimentje kunnen geven. Vooral als er eenmaal kinderen zijn en het leven van alledag een race tegen de tijd is geworden, wordt het geven van complimentjes vaak vergeten.

Partners voelen zich vaak ondergewaardeerd

Beide partners hebben soms het gevoel dat ze veel voor de ander en voor het huishouden doen, maar er geen waardering van de ander voor terugkrijgen. Dat werkt negatief uit op een relatie.

Samen praten is belangrijk

Dat ontevreden gevoel is vaak wederkerig, maar er wordt zelden of nooit over gepraat. Elk van de twee heeft het idee dat hij meer doet dan de ander en dat die ander niet ziet wat er al gedaan is. Beiden denken dan vaak: "Waar doe ik het voor?". Een complimentje kan in die situatie wonderen doen. Het is goed om in een dergelijke situatie de ander ook te laten weten, waar u mee zit. Als die niets merkt, denkt die dat alles goed gaat en u er geen probleem mee hebt.

Verliefden maken vaak gebruik van een compliment

In de tijd van de eerste verliefdheid en ook gedurende de eerste paar jaren van het samenwonen, lukt het maken van complimentjes vaak nog wel. Men raakt echter al snel gewend aan een partner die lekker kookt, goed kan klussen, nooit verjaardagen vergeet, het geld uitstekend beheert, er slag van heeft om met de kinderen om te gaan, er steeds verzorgd en goed gekleed uitziet, enzovoort. Zo af en toe mag dat echter best wel eens gezegd worden. Dat is niet alleen leuk voor de ander, maar het is ook een blijk van waardering, waardoor de partner merkt dat hij of zij gedurende al die jaren niet alleen maar een “meubelstuk” is geworden.

Het compliment als opvoedingssteuntje is een goed signaal

Ook in de opvoeding werkt een serieus complimentje vaak beter dan een berisping. Natuurlijk moet het complimentje wel verdiend zijn. Als u als opvoeder zomaar te kust en te keur een complimentje aan uw kroost uitdeelt, heeft dat op den duur geen waarde meer. Kinderen zijn echter heel gevoelig voor een verdiend compliment en het verbetert vaak de verhouding tussen ouder en kind als dat een onderdeel van de opvoeding wordt.

Voorbeelden

Heeft uw zoon of dochter een goed rapport mee naar huis gebracht, een examen gehaald, of zo maar eens uit zichzelf de tafel opgeruimd en afgewassen, dan is een complimentje zeker op zijn plaats. Het kind voelt zich gewaardeerd en is trots op zijn of haar prestatie. Dat geeft een goed gevoel en is een duwtje op de goede weg om zich een volgende keer weer van zijn beste kant te laten zien. Op die manier laat u het kind zien dat hetgeen hij/zij doet, ook gezien, opgemerkt en gewaardeerd wordt.

Hulp bij overactieve kinderen

Overactieve kinderen reageren eveneens beter op een verdiend complimentje dan op gemopper en straf van hun opvoeders. Natuurlijk moet er gemopperd worden als er ontoelaatbare dingen gebeuren en vanzelfsprekend moet er straf volgen als het kind niet luistert en toch doet wat streng verboden is. Een opvoeder van een overactief kind wordt echter vaak zelf ook geïrriteerd en kan dan niet zo goed meer positief reageren als het kind iets doet wat echt goed is.

Een complimentje werkt beter dan irritatie en straf

De irritatie van een opvoeder die gestrest is door een niet luisterend, over actief kind is natuurlijk begrijpelijk, maar voor de relatie tussen die opvoeder en het kind niet bevorderend. Let er dus vooral bij de opvoeding van overactieve kinderen op dat goed gedrag ook een complimentje verdient. Ook het overactieve kind is daar gevoelig voor en zal zijn best doen om opnieuw een complimentje te verdienen.

Werkgevers wekken tevredenheid bij werknemers

Werknemers die af en toe van hun baas een complimentje krijgen voor goed geleverd werk, presteren beter. Dat zorgt niet alleen voor tevreden werknemers, maar ook voor tevreden klanten en dus voor een beter bedrijfsresultaat. In de tegenwoordige tijd lijkt het soms wel alsof iedereen dat vergeten is en er alleen nog maar geld verdiend moet worden, zo snel mogelijk en liefst met zo weinig mogelijk problemen. Het werk moet echter vaak toch door mensen gedaan worden.

Hoe beter de sfeer, des te beter de kwaliteit

Hoe beter de sfeer tussen de werkgever en zijn werknemers is en hoe meer betrokken de werknemers bij hun baas en hun bedrijf zijn, des te beter zal er gepresteerd worden. Dat bereikt men echter niet alleen door hogere lonen. De werkgever die interesse toont in het leven van de werknemers, af en toe een praatje maakt en bekend is met hun omstandigheden, zal ook sneller een compliment geven. Zeker als een werknemer onder moeilijke omstandigheden echt zijn best heeft gedaan.

Het verband tussen waardering en resultaat van het werk

In een bedrijf, waar de medewerkers behandeld worden alsof er alleen van hen geprofiteerd hoeft te worden, is meestal geen sfeer en geen samenhang. Daar lijdt altijd de kwaliteit en de kwantiteit van het werk onder. Wie echter zijn werknemers behandelt als waardevolle medewerkers, interesse toon in hen en hun levensomstandigheden en daarnaast tevredenheid toon voor goed geleverd werk, zal versteld staan van het resultaat.

Ook zelf wordt u gelukkig door het geven van een compliment aan een ander

Zo af en toe heeft ieder mens een duwtje nodig en een compliment voor goed geleverd werk of het leveren van hulp aan anderen, is altijd een duwtje in de goede richting. Het waardeert het sociale leven op en het vreemde is dat u als de gever van het compliment er gelukkiger van wordt als u ziet dat de ander blij wordt door wat u zegt. Probeer het maar uit!

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe geef ik goede complimenten?Hoe geef ik goede complimenten?Complimenten geven heeft een positieve invloed op motivatie en de zelfbeleving van kinderen. Maar sommige complimenten k…
Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt wordenBehandel de ander zoals jezelf behandeld wilt wordenHoe kan je zorgen dat iemand je graag mag? Hoe kan je er voor zorgen dat iemand je aardig vindt? Draag het gevoel over d…
Structuur gevraagdKinderen hebben sterk behoefte aan sturing. Sturing in de les betekent namelijk ook veiligheid en vertrouwen. Het is bel…
Word een geweldige gesprekspartnerWord een geweldige gesprekspartnerMeestal staat men er niet bij stil, maar een groot deel van de dag bent u bezig met communicatie. Van de gesprekken over…

Is politicus of journalist met geverfd haar geloofwaardig?mijn kijk opIs politicus of journalist met geverfd haar geloofwaardig?Hoe betrouwbaar is een mannelijke politicus, journalist of Tv-presentator, indien hij zijn natuurlijke haarkleur verberg…
Waardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboekWaardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboekJe komt op een jubileumfeest waar een collega wordt gehuldigd die 25 jaar bij de zaak is. Of je gaat naar de afscheidsre…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-09-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.