Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt worden

Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt worden Hoe kan je zorgen dat iemand je graag mag? Hoe kan je er voor zorgen dat iemand je aardig vindt? Draag het gevoel over dat de ander belangrijk is. Zeg oprecht iets aardigs over de ander! Benoem wat je oprecht bewonderd aan de ander! Iedereen snakt naar waardering, ook die ander! Ongeacht de tijd of plaats, behandel een ander altijd zoals je zelf behandeld wenst te worden. Overal en altijd!

Aardig vinden

Hoe zorg je ervoor dat iemand je graag mag? Hoe zorg je ervoor dat iemand je echt aardig vindt? Als je wilt dat iemand je aardig vindt, moet je eerst iets aardigs over de ander zeggen. Wat bewonder je aan de ander? Wat bewonder je oprecht aan de ander? Benoem dat! Ook al is de ander een vreemde, er zullen dingen zijn aan de ander die in het oog springen die je bewondert. Kleur ogen? Haar kleur? Zijn keurige manier van kleden?

Resultaat

Wat is het resultaat als je iets aardigs zegt tegen een ander? Als je oprecht iets aardigs zegt tegen een ander, zal deze glunderen van trots. Dat is onbetaalbaar. Het gevoel dat je aan de ander geeft, het gevoel belangrijk te zijn, is onbetaalbaar. Zowel voor de ander als voor jezelf. Je hele dag is goed als je een ander een goed gevoel bezorgd hebt.

Menselijk

Het is een menselijk gedrag om het gevoel belangrijk te zijn te bevredigen. Iedereen wil dat gevoel bevredigen. Als jij in staat bent bij anderen dat gevoel, belangrijk te zijn, te bevredigen, maak je veel goede vrienden. Je zult grote indruk maken op de ander! Ieder mens snakt naar een beetje waardering. Als jij in staat bent dit gevoel van waardering over te dragen op anderen, zal dat van grote waarde zijn!

Lof

Jij, ik en wij allemaal snakken naar waardering. Naar een beetje lof. Wij willen allemaal:
 • Goedkeuring van een ander,
 • Dat de ander ons naar waarde weet in te schatten,
 • Belangrijk zijn in onze eigen omgeving,
 • Dat onze vrienden vinden dat we een warme persoonlijkheid hebben,
 • Niet luisteren naar onoprechte mensen. Ja toch?

Behandel

Vandaar de vuistregel voor ons allemaal: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Jij snakt naar waardering, de ander ook. Behandel iemand anders altijd zoals je zelf behandeld wilt worden, ongeacht het tijdstip van de dag, ongeacht de plaats waar je je bevindt. Overal en altijd.

Wonderen

Je krijgt dingen zoveel gemakkelijker voor elkaar als je aardig bent tegen anderen. Je krijgt zoveel meer dingen voor elkaar als je een ander oprecht bewonderd. Je krijgt in het leven zoveel meer succes als je een ander behandeld zoals je zelf behandeld wilt worden. Je krijgt in het leven zoveel meer goede en echte vrienden als je in staat bent mensen oprecht te bewonderen. Als je dat kan, ontstaan wonderen. Iedere dag opnieuw.

Wat

Wat helpt nog meer? Prachtige smeermiddeltjes die bovendien getuigen van een goede opvoeding, zijn:
 • “Dank u wel,”
 • “Dank u hartelijk voor de moeite,”
 • “Neemt u mij niet kwalijk dat ik u lastig valt, maar mag ik u iets vragen?”
 • “Zoudt u alstublieft misschien zo vriendelijk kunnen zijn om…”
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken: toon oprechte belangstelling in de ander!Hoe doe je dat, nieuwe mensen leren kennen? Hoe doe je dat, vrienden maken en houden? Heb jij geen vrienden? Hoe maak je…
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Is vriendschap meer dan een illusie?Is vriendschap meer dan een illusie?Interpersoonlijke relaties (= relaties tussen mensen) zijn zelden neutraal of kleurloos. Vaak hebben we na de eerste sec…
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_regel_(leefregel)
 • http://www.gastvrijezorg.nl/weblog/behandel-een-ander-niet-zoals-je-zelf-behandeld-wilt-worden-7760
 • http://www.goeievraag.nl/vraag/gezegde-behandel-anderen-jezelf-behandeld.156511
 • http://tvblik.nl/nioscoop/behandel-de-ander-zoals-je-zelf-behandeld-wilt-worden
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.