mijn kijk op

Is politicus of journalist met geverfd haar geloofwaardig?

Is politicus of journalist met geverfd haar geloofwaardig? Hoe betrouwbaar is een mannelijke politicus, journalist of Tv-presentator, indien hij zijn natuurlijke haarkleur verbergt, om zich veel jonger voor te doen dan hij in werkelijkheid is. Eigenlijk jok je dan twee keer, namelijk over je leeftijd en over je haarkleur. Je kunt dan in ieder geval niet volhouden dat je altijd goudeerlijk bent. De Amerikaanse politicus Trump (links) is in 1946 geboren en wil ons doen geloven, dat hij nog steeds hoogblond haar heeft.

Wijsheid komt met de jaren

Ouder zijn kent een groot aantal voordelen. Want als je boven de 50 bent, dus al bijna oud en wijs:
  • Heb je hoop levenservaring, ben je minder onbezonnen, loop je niet meer in zeven sloten te gelijk.
  • Ben je een veiliger weggebruiker dan toen je 21 was.
  • Word je door anderen eerder gerespecteerd.
  • Als je een mening verkondigt wordt die eerder aangenomen, dan toen je nog een broekie was.
  • Op je werk en in de maatschappij wordt er serieus rekening met je gehouden.
  • Meestal hangt een hypotheek ook niet langer als een molensteen om je nek, omdat je vaak al het nodige hebt afgelost.

Kortom je kunt er trots op zijn dat je geen wilde haren meer hebt, en het is misleidend om je haardos te kleuren en je daardoor jonger voor te doen.

Nadelen naast voordelen

Kennelijk zijn er per saldo toch een aantal nadelen aan ouder worden, die niet opwegen tegen de vele bovenstaande voordelen, want eenmaal de 30 jaar gepasseerd, doen we allemaal verschrikkelijk ons best om jonger te lijken dan we in werkelijkheid zijn. Je kunt daarom het beste altijd iemand 5 jaar jonger raden dat je hem/haar werkelijk schat, want dat maakt je populairder dan dat je iemand 5 jaar te oud raadt.

Aantrekkelijk en dynamisch

Jong zijn betekent dat je nog een lang actief en dynamisch leven voor de boeg hebt. Daarmee ben je als het ware relatief meer waard dan iemand van de seniorenstatus. Voor werkgever, op het zangkoor in het verenigingsleven enz, tellen deze aspecten dikwijls meer dan ervaring, zekerheid en verstand.

De aantrekkingskracht op het andere geslacht, die samenhangt met vitaliteit en schoonheid, is vermoedelijk de andere belangrijke reden dat we liever jong dan oud lijken. Seks is blijkbaar een belangrijker goed, dan wijsheid en ervaring, zeker als je nog bruist van de hormonen. Ongetwijfeld de hoofdreden dat de cosmetische industrie en kledingbranche miljardenomzetten draaien.

Sport

Op gebied van sport kun je ook beter jong dan oud zijn, want je kansen als goedbetaalde beroepssporter of prijswinnaar, nemen boven de 30 jaar aanzienlijk af. Wanneer je als relatief snelle mannelijke hardloper de 10 km op 30-jarige leeftijd nog binnen 33 minuten loopt, dan is dat op 60-jarige leeftijd normaal gesproken opgelopen tot ruim 40 minuten.

Maatregelen ter veroudering

Alhans tegen de schijn van veroudering. Als je er al man jong en vitaal wil blijven uitzien zul je aan een aantal zaken aandacht moeten besteden:

Kleur van je haar

Ja het is zo dat grijze haren onverbiddelijk laten zien dat je ouder aan het worden bent. Als je een kleurtje in je haren doet, oog je gelijk 10 jaar jonger dan je werkelijk bent. Opletten dat je niet te extreem kleurt, en je omgeving besmuikt kijkt hoe opvallend "die oude man" zijn grijze haren verbergt. Hoe het duidelijk niet moet, omdat het averechts werkt, zie je dagelijks aan menige politicus en journalist op TV. Hoewel de heren Robert ten Brink en Hans Kraaij jr luchtige programma's presenteren, moeten ze wel zorgen dat ze zelf niet lachwekkend zijn. Als je een beroep hebt als politicus of journalist, waarbij het dus aankomt op je geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en integriteit, is het dan wel verstandig om te liegen over je leeftijd? Want als je al oneerlijk bent over je leeftijd, hoe ga je dan met de rest van de waarheid om.

Lichaamsgewicht

Het behoeft geen betoog dat een slank postuur jeugdiger overkomt dan dik, mede omdat het typische mannenbuikje meestal pas op latere leeftijd verschijnt, en dus een kenmerk van het ouder worden is.

Beweging

Als je aan lichaamsbeweging doet snijdt het mes aan twee kanten, enerzijds houd je daarmee je lichaamsgewicht beter op peil en anderzijds, zorgt je betere lichaamsconditie er voor dat je niet als een bejaarde hoeft te hijgen en naar adem te snakken als je een trap op bent gekropen.

Werkdruk en zorgen

Chronische spanningen en zorgen, maken dat een mens er erg vermoeid en daardoor ouder uitziet dan hij in werkelijkheid is. Soms kun je daar wat aan doen, maar vaak helaas niet.

Doen alsof je jong bent, maakt jong

Weer leven en je gedragen op de manier als toen je jong was helpt ook blijkens onderzoek. Psycholoog René Diekstra publiceerde ooit in de pers een artikel hierover. Door weer te gaan leven zoals we op veel jongere leeftijd leefden wordt een mens zowel geestelijk als lichamelijk inderdaad jonger. Dit is aangetoond door een deskundige van de Harvard universiteit en wordt beschreven in het boek “Clockwise: mindful health and the power of possibility” (Tegen de klok in: aandachtige gezondheid en de kracht van mogelijkheid). Een groep mannen werd in 1981 gevraagd een week lang te leven en te denken alsof ze nog in 1959 leefden. Er werd na die week inderdaad een reeks positieve veranderingen waargenomen. Ze bleken lichamelijk sterker, stonden rechter, waren flexibeler, hadden een steviger tred, konden beter horen en zien. Ook de scores op gebied van intelligentie waren vooruit gegaan. Conclusie: je jong gedragen leidt ertoe dat geest en lichaam werkelijk jonger worden.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haartrends, grijs is het nieuwe blondHaartrends, grijs is het nieuwe blondGrijs doet het goed, is donkergrijs in kledinglijnen het nieuwe zwart, lichtgrijs gaat hard vooruit ten opzichten van he…
10 jaar jonger, tips jonger uiterlijk10 jaar jonger, tips jonger uiterlijkHoe kunnen we makkelijk en snel er jaren jonger uitzien door enkele simpele tips toe te passen? Maken donkere lippenstif…
Hoe kun je ouder lijken?Hoe kun je ouder lijken?Word je vaak om je ID gevraagd wanneer je een fles wijn wilt kopen, terwijl je al lang de benodigde leeftijd hebt? Vraag…
Schoonheidstips voor anti-verouderingSchoonheidstips voor anti-verouderingActrice Sophia Loren is een bekende schoonheid voor vele mensen. Zij heeft in het verleden haar geheimen wel eens prijs…

In het profvoetbal moeten statistisch gezien homo's spelenIn het profvoetbal moeten statistisch gezien homo's spelenEr zouden tussen het grote aantal mannen dat voetbalt homoseksuelen spelen, ook in het Nederlandse profvoetbal, anders z…
Een verdiend compliment aan een ander kan wonderen doenEen verdiend compliment aan een ander kan wonderen doenEen compliment is prettig om te ontvangen. Of u nu een betaalde baan hebt, als vrijwilliger werkt, thuiswerk doet of all…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LisetteBrodey, Pixabay
  • Zevenheuvelenloop.nl,
  • NH-Dagblad
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.