Het onderhouden van relaties met anderen is noodzakelijk

Het onderhouden van relaties met anderen is noodzakelijk Een relatie beginnen is niet zo moeilijk, maar een relatie onderhouden is een heel ander onderwerp. Kijk maar eens om u heen. De een heeft ruzie met zijn familie, de ander heeft al verschillende vrienden of vriendinnen gehad, maar raakt die ook na een paar weken of maanden weer helemaal kwijt. Wat is daar de oorzaak van? Vaak draait het om hele kleine dingen. De een heeft de ander verkeerd begrepen, of hangt aan een uitspraak een heel verkeerde en vervelende bedoeling op. Het een lokt het ander uit en na verloop van tijd is er soms geen oplossing meer mogelijk. Het draait vaak om kleine misverstanden die niet uitgepraat worden. Jammer, want deze zijn te voorkomen door eerlijk te zijn en te vragen naar zaken die u ergeren.

Sociaal contact en het geven van aandacht is noodzakelijk

Mensen zijn sociale wezens. Niemand wordt als kluizenaar geboren. De een heeft graag weinig mensen om hem heen, de ander kan genieten van een drukke stad met veel verkeer en mensen die uit alle windstreken komen. Het opbouwen van relaties heeft daar ook mee te maken, want wie daar geen behoefte aan heeft en er ook niets aan doet, zit vaak op hoge leeftijd helemaal alleen. Zeker als men zelf niet meer gemakkelijk uit de voeten kan komen.Het geven van aandacht is een manier om sociaal contact te verstevigen.

Oppervlakkige relaties hebben weinig nut

Het gaat er dan ook niet om dat men zoveel mogelijk relaties heeft, maar dat men minstens een paar heel goede relaties heeft. Dat kan de partner zijn, maar ook een paar familieleden waar men zich prettig bij voelt, of zelfs een aantal vrienden, die met u door dik en dun gaan. Die u helpen bij problemen en die ook u graag helpt als zij zelf problemen hebben. Aandacht voor het leven van anderen is daarom noodzakelijk.

De relatie met een levenspartner heeft voorrang

Het onderhouden van de relatie met een partner is een van de belangrijkste zaken op het sociale vlak. Niet alleen de "chemie" moet passen, maar vooral ook de liefdevolle aandacht voor de ander is van groot belang. Een partner die zich niet begrepen, niet gewaardeerd en niet geliefd voelt, zal al snel de relatie beëindigen.

De behoeften van anderen respecteren is noodzakelijk

Veel relaties stranden op het onvermogen om de behoeften van de ander goed in te schatten. Dat is natuurlijk ook niet altijd gemakkelijk en bovendien ligt dat ook niet iedereen. Soms ligt het ook aan de partner, die wat teveel wensen heeft, waar de ander niet aan kan voldoen. Vaak is het echter ook gewoon het langs elkaar heen denken. Daarnaast is er een groot verschil in de denkwijze en de behoeften van mannen en vrouwen. Ook dat zorgt vaak voor misverstanden.

Voorbeelden van eigen projectie

Wat u zelf leuk vind, hoeft een ander nog niet leuk te vinden. Iemand die graag naar de opera gaat en zonder de ander te vragen zijn partner daar mee naar toe neemt, terwijl die liever in datzelfde weekend naar Pinkpop gaat, is verkeerd bezig. Wie zelf graag naar de film gaat en de partner een tegoedbon voor twee personen voor de film in een bioscoop geeft, doet zichzelf een plezier. Misschien ook de ander, maar als u weet dat uw partner liever rustig thuis op de bank naar een goede film kijkt, kan beter een ander cadeautje zoeken.

Zich proberen in te leven doet daar de ander een plezier mee

Om de ander een plezier te doen moet u proberen om u in te leven in de ander. In zijn of haar doen en laten, met diens dagelijkse gang van zaken en dan bekijken wat u dan, in de situatie van de ander, zelf prettig zou vinden. Dat geeft al een zet in de goede richting. De ander zal die aandacht merken en er dankbaar voor zijn.

Empathie kan men leren

Dat invoelingsvermogen (empathie) heeft jammer genoeg niet iedereen bij de geboorte en via de opvoeding meegekregen, maar wie dat wil en van de ander houdt, lukt dat na verloop van korte tijd aardig. Het gaat erom dat u zich de moeite geeft om naar de ander te kijken, naar wat hij/zij doet, waar diegene om lacht en wat diegene erg vindt. Houdt de ander van bloemen, of juist niet? Is zijn/haar lievelingskleur bijvoorbeeld blauw, of juist rood? Al die dingen zijn gemakkelijk op te merken voor mensen die zich de moeite geven om erop te letten.

Praat binnen relaties over uw wensen en vraag naar die van anderen

U kunt niet alles weten, dus vraag anderen daar dan ook naar. Zodra u immers de dromen, wensen en behoeften van de ander kent, kunt u daar ook iets mee doen. U kunt dan beter inschatten welk cadeau de ander op prijs zal stellen, waar hij/zij graag op vakantie gaat en wat de ander graag eet of drinkt.

Toon interesse

Toon ook interesse in het werk van de ander, in de hobby's en in de vrienden en kennissen. Vaak komt u daardoor ook na lange tijd nog achter dingen die u van uw partner, vriend of vriendin niet wist. Vaak ontstaan uit deze interesse de leukste gesprekken over allerlei uiteenlopende onderwerpen.

Relaties onderhouden betekent geven en nemen

In relaties moet men kunnen geven en nemen. Beide richtingen zijn belangrijk, maar het geven heeft de boventoon. Geven en nemen lijkt voor elke betrokkene bijna nooit synchroon te gaan. Elk van de twee heeft meestal het idee, dat hij of zij meer geeft, dan krijgt. Dat mag er echter niet toe doen, want omgekeerd leeft bij de ander meestal hetzelfde gevoel. Men moet daarom bereid zijn om in een relatie meer te geven dan te nemen. Pas dan krijgt de relatie bestaansrecht.

Gelukkig worden door te geven

Het geven heeft binnen een relatie een prettige bijwerking. Iets aan de ander geven maakt meestal de gever zelf ook gelukkiger. U hebt het gevoel dat u de ander goed gedaan hebt en dat schept meestal voldoening. Het levert u ook wat extra aandacht van die ander op en ook dat zorgt ervoor dat de relatie met die ander in stand gehouden wordt. Mensen die nooit iets voor een ander doen, zullen na verloop van tijd alleen komen te staan, want een relatie kan nooit op een been hinken. Er zijn altijd twee mensen voor nodig die aandacht voor elkaar hebben en elkaar regelmatig een plezier doen.

Verlang niets van anderen terug, dan wordt u ook niet teleurgesteld

Vaak hoort men de uitspraak: “Ik heb nog wel zoveel voor hem gedaan, maar nu ik het zelf nodig heb, zie ik hem niet meer.” Eigenlijk is dat een foutieve uitspraak. Alles dat u geeft, geeft u met uw hart. U geeft iets (of dat nu steun of materiële dingen zijn), omdat u dat aan de ander wilt geven. Niet, omdat die ander daarom gevraagd heeft. Dat betekent ook dat u daar in principe niets voor terug mag verwachten. De ander is immers niet verplicht om iets terug te doen.

Wie niets verlangt, wordt vaak prettig verrast

Als u wel geeft, maar niets terug verwacht, zult u echter zo hier en daar verrast worden door mensen die u komen verblijden met een bosje bloemen, wat lekkers, hulp bij een vervelend klusje, enzovoort. De meeste mensen doen immers zelf graag iets voor anderen die zij prettig gezelschap vinden en/of die hen al eens geholpen hebben. Dat is dan leuk meegenomen en maakt u ook zelf weer gelukkig.

Geef zonder bijbedoelingen

Wanneer u echter voor elke bewezen dienst iets van de ander terug verwacht, zult u vast en zeker teleurgesteld worden, want zo werkt het nu eenmaal niet. Iedereen is verantwoordelijk voor de eigen daden. Wat u voor een ander doet, doe dat dus vanuit uw eigen wil en nooit onder dwang, maar ook zonder daar iets van de ander voor terug te verwachten. U wordt daar zelf alleen maar beter en gelukkiger van en alles dat van anderen naar u toe komt, is dan een cadeautje, waar u niet op gerekend had.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kost liefde vrienden?Kost liefde vrienden?Over het algemeen kost een nieuwe liefde je twee vriendschappen. Hoeveel intieme vriendschappen heeft een mens? Waarom i…
Vrienden maken: toon oprechte belangstelling in de ander!Hoe doe je dat, nieuwe mensen leren kennen? Hoe doe je dat, vrienden maken en houden? Heb jij geen vrienden? Hoe maak je…
Verliefd! En je vrienden?Verliefd! En je vrienden?Hoe combineer je vriendschappen als je net verliefd bent? Hoe combineer je vriendschappen als je net een liefdesrelatie…

Kleding moet modieus zijn en is sociaal belangrijkKleding moet modieus zijn en is sociaal belangrijkIn de omgang met anderen is kleding heel belangrijk, of het nu om kleding voor het eigen bedrijf, kantoor, werk of socia…
Boortorens op Ameland - Aardgaswinning in het waddengebiedBoortorens op Ameland - Aardgaswinning in het waddengebiedIn de tweede helft van de twintigste eeuw hebben er diverse boortorens op en om Ameland gestaan. Niet alleen de NAM, maa…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.