Waardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboek

Waardevolle bijdrage in afscheidsalbum of jubileumboek Je komt op een jubileumfeest waar een collega wordt gehuldigd die 25 jaar bij de zaak is. Of je gaat naar de afscheidsreceptie van een collega of goede kennis. Een goede bekende wordt 50 jaar, of een bevriend echtpaar is 40 jaar getrouwd. Meestal is er bij zo'n zilveren, gouden of diamanten huldiging iemand die een felicitatieboek voor de jubilaris of het echtpaar gaat verzorgen. Zo'n mooi herinneringsalbum of afscheidsboek, waar alle gasten een gevoelige bijdrage aan leveren, en daarmee een emotioneel geschenk dat door de jubilaris voor altijd zuinig bewaard zal blijven.

Onvergetelijk herinneringsboek, dankzij de PC

Tot ver in de vorige eeuw was het absoluut geen gewoonte om zilveren, gouden en dergelijke jubilea te omlijsten met een mooi felicitatieboek. Dat had er wellicht ook mee te maken dat een dusdanig geschenk toen zeer arbeidsintensief en kostbaar was. Heden ten dage, met alle beschikbare digitale technieken, is een origineel herinneringsalbum niet langer een onmogelijke opgave, en is het eerder vreemd om een zilveren, gouden of diamanten jubileum niet in die zin een extra waardevolle glans te geven.

Origineel A-viertje inzenden

Als je wordt uitgenodigd op een afscheidsreceptie of jubileum van een collega, vriend(en), buren, sportmaat of familielid, is de kans groot dat je door de ceremoniemeester, organisator of andere initiatiefnemer wordt gevraagd voor het felicitatieboek een persoonlijke bijdrage te leveren. Meestal op een A-viertje, dat digitaal of per post verzonden kan worden aan degene die dit emotionele herinneringsalbum samen gaat stellen voor de afscheidnemende collega, de jubilaris of het jubilerend echtpaar.

Het kan best zijn dat je door zo'n vraag bent overvallen en even niet weet, hoe hier op te reageren. Geen paniek, als je rustig nadenkt kom je echt wel op een origineel idee voor het historische herinneringsboek van de jubilaris of jarige, die je immers al lang kent en waarvan je veel weet. Denk maar aan evenementen als kermis, festivals, bruiloften, vakanties, of school, studie, sport, toneel, zang en dans en dergelijke herinneringen. Je kunt via die persoonlijke pagina in dat boek, jouw bijzondere relatie en verbintenis met de vertrekkende collega, jubilaris of het echtpaar aangeven, wat men zal waarderen en wellicht ontroeren.

Ideeën voor het gedenkalbum

Natuurlijk mogen het ook twee A4-tjes zijn als eentje te weinig is voor je bijdrage i.v.m. het 40-jarige huwelijksfeest van Annie en Koos, die je immers al vanaf hun geboorte kent.

Mooie tekst

Een hartelijke persoonlijke groet, eventueel met een leuke anekdote uit het verleden. Warme momenten die je in herinnering roept, misschien een moeilijke periode die goed is doorstaan. Erkentelijkheid voor steun, geduld en hulp die je hebt ondervonden, toen je pas in dienst kwam en nog veel moest leren. Dat je nooit als buren tevergeefs een beroep op elkaar deed. Andere gebeurtenissen die je nooit zult vergeten. Die mooie sportwedstrijd of dat zangduet dat je ooit samen zong. Dat je elkaar niet hebt laten vallen toen het moeilijk werd.

Leuke foto's van vroeger

Van de sportclub, zangvereniging, toen je samen een toneelstukje deed. Die keer op dat personeelsfeest toen iedereen als cowboy verkleed ging. Met z'n allen op die feestboot. Probeer er aan te denken dat veel van dergelijke foto's wellicht al in bezit van de jubilaris zijn. Ook hier past het om er nog wat persoonlijks bij te schrijven.

Tekening, illustratie en/of gedicht

Als je tekentalent hebt of leuk kunt rijmen, kom je beslist heel origineel uit de hoek om iets van je dergelijke talenten te laten zien op dat A4-tje. Een goed karikatuur valt trouwens net even meer op dan een foto waarvan er al zoveel in dat boek komen. En als je met Sinterklaas altijd leuk kunt rijmen, lukt het je deze keer ook vast wel.

Collage

Van alles wat is ook altijd leuk. Een rijmpje +foto+ krantenartikel, stukje uit een oud personeelsblad. Die mooie eervolle sportuitslagen toen zij op haar 32ste de eerste prijs bij het hardlopen won. Want ze houdt weliswaar niet van opscheppen, maar geniet er natuurlijk wel van als familie en vrienden de komende maanden thuis op visite komen en in dat jubileumalbum die mooie prestatie zien die ooit geleverd is.

De rest van het jubileumfeest

Nadat het dikke herinneringsboek in de loop van de avond is overhandigd aan het feestvarken of diamanten echtpaar, en er over en weer nog wat mooie woorden zijn gespeecht, werd het feest opwindender en doller. En vloeide ook de drank steeds rijker. Dus misschien wordt ook jij ooit op je 75-ste verjaardag met een foto in een jubileumalbum geconfronteerd, en verbazen je kleinkinderen zich dat hun opa en oma vroeger zo gek deden als ze te veel op hadden.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ideale werknemer heeft recht op ideale werkgeverIdeale werknemer heeft recht op ideale werkgeverEen goede werkgever laat zijn personeel optimaal presteren en snapt dat de werknemers daartoe pas in staat zijn indien z…
Lambertus van Erp, burgemeester van RosmalenLambertus van Erp, burgemeester van RosmalenSinds 1996 is de Rosmalen onderdeel van de gemeente 's-Hertogenbosch. Vóór die tijd was Rosmalen een zelfstandige gemeen…
Wat is de benaming van bepaalde jubilea (o.a. huwelijk)Wat is de benaming van bepaalde jubilea (o.a. huwelijk)Je kent vast wel iemand in je omgeving die een bepaald jubileum heeft behaald. Dit kan op zijn/haar werk zijn, maar ook…
Waardevol familiealbum met ontroerende historische foto'sWaardevol familiealbum met ontroerende historische foto'sVia de computer kun je een mooi glanzend papieren foto-album samenstellen met al je unieke familiekiekjes uit het verled…

Een verdiend compliment aan een ander kan wonderen doenEen verdiend compliment aan een ander kan wonderen doenEen compliment is prettig om te ontvangen. Of u nu een betaalde baan hebt, als vrijwilliger werkt, thuiswerk doet of all…
Kijkavonden en hospiteren voor een (studenten)kamer: tipsKijkavonden en hospiteren voor een (studenten)kamer: tipsIedereen moet er ooit aan gaan geloven: het verlaten van het ouderlijk huis. Maar waarheen? Je schrijft je in op een kam…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.