Liefde is een vlam die gevoed en gekoesterd moet worden

Liefde is een vlam die gevoed en gekoesterd moet worden Liefde en verliefdheid worden vaak met elkaar verward, maar ze zijn beslist niet hetzelfde. Verliefdheid heeft niet alleen met liefde te maken, maar vooral ook met hormonen. Binnen de verliefdheid is de lichamelijke aantrekkingskracht van groot belang. Verliefde mensen zouden het liefst hele dagen zo dicht mogelijk bij elkaar zijn. Echte liefde is echter een onzelfzuchtige houding naar de ander toe die op langere termijn ontstaat en vanuit een diep gevoel voor de ander probeert om diegene gelukkig te maken. Echte liefde zet zichzelf opzij voor de ander. Dat ziet men vaak in de liefde van ouders voor kinderen, maar ook in de liefde van stellen die al lang samen zijn en elkaar door en door kennen en liefhebben.

Verliefdheid is nog geen liefde

Verliefdheid kan gemakkelijk uitgroeien tot een diepe liefde, maar kan ook gewoon na verloop van korte tijd wegebben, waarna elk van de verliefden zijn of haar eigen weg gaat. Dat gaat altijd met een gevoel van weemoed of zelfs veel pijn gepaard. Het is daarom verstandig om niet al te snel bij elkaar te gaan wonen, maar de mooie relatie langzaam te laten groeien. Men kan dan samen beslissen of men met elkaar door wil gaan en er een vaste relatie van wil maken.

Stap niet te snel in een relatie

Mocht er in het begin een relatie uit genegenheid zijn ontstaan, dan is het dubbel zo verstandig om de relatie even tijd te gunnen. Mocht men immers te snel bij elkaar intrekken, dan kan een van de twee partners daar bij een scheiding enorm veel last van krijgen. Als bij een van de twee de verliefdheid toch uitgegroeid is tot liefde, kan een scheiding immers vaak jarenlange pijn en frustratie tot gevolg hebben. Het is dan moeilijker om weer een nieuwe partner te vinden.

De vlam van de liefde moet groeien, gevoed en gekoesterd worden

Verliefde mensen die elkaar nader leren kennen, leren elkaars goede eigenschappen te waarderen. Zij zoeken ook naar overeenkomsten. Dingen die ze allebei leuk vinden en waar ze elkaar in kunnen vinden. Onderwerpen als muziek, lekker eten, reizen, uitgaan of beroep worden uitgebreid bij elkaar verkend om punten van overeenkomst en gezamenlijke interesse te vinden.

Verrassingen in de ander

Daarnaast zijn er de verrassende, leuke en lieve eigenschappen die men bij de ander ontdekt die het gevoel van genegenheid versterken. Zo kan iemand de ander vertederen met zijn of haar onschuldige opmerkingen, neigingen, of hobby's. Iemand die stapel op kinderen is en er enorm goed mee kan omgaan, kan in de ogen van zijn/haar partner winnen aan genegenheid.

Diepe liefde en genegenheid blijven

Vanuit die steeds diepere genegenheid groeit in de loop van de tijd de echte, diepe liefde voor de ander. Een liefde die de minder goede eigenschappen van de partner vergeeft of niet zo erg vindt en die erop gericht is om de ander gelukkig te maken. Liefde is grenzeloos en belangeloos. Liefde geeft zonder uit te rekenen of ze wel evenveel terugkrijgt. Liefde zorgt, zonder zich af te vragen of er wel voor haar gezorgd wordt. Liefde is gericht op de ander en nooit op zichzelf

Liefde die slechts van een kant komt

Dat is nu ook juist het gevaar van de liefde. Wie alleen maar geeft en van de ander nooit een blijk van genegenheid terugkrijgt, zal op den duur moedeloos en wanhopig worden. Iemand die de liefde van zijn of haar partner achteloos in ontvangst neemt, zonder daar een blijk van genegenheid tegenover te stellen, speelt met de gevoelens van de ander.

Aan echte liefde moet men van twee kanten werken

Een verbintenis waarbij een van de twee partners alleen maar geeft en nooit mag ontvangen gaat op den duur stuk. Aan een verbond in de liefde moet van twee kanten gewerkt worden. De liefde is een vlam die gekoesterd moet worden. Wie haar niet verzorgt, zal haar verliezen.

Door aandacht voor elkaar groeit de liefde

Bent u al lang bij elkaar en is de verliefdheid intussen uitgegroeid tot een diepe liefde, dan kunt u soms wat laks worden in de uitingen van genegenheid. U gaat er van uit dat de ander intussen wel overtuigd is van uw liefde en u dat niet meer zo overduidelijk hoeft te laten blijken. Vooral als er intussen kinderen zijn en het leven steeds drukker wordt, lijkt het minder noodzakelijk om ook tijd in de onderlinge verhouding te steken.

Weinig tijd, maar toch elkaar blijven zien en spreken

Het is inderdaad niet gemakkelijk om de relatie tussen de partners goed te houden als er kinderen zijn. Vooral met heel jonge kinderen kan een huishouden met twee werkende partners hectisch zijn. Er lijkt dan weinig tijd over te blijven om met elkaar te praten, te lachen en plezier te maken. Juist in die periode hebben partners echter de bevestiging van elkaar nodig. Zij willen voelen dat de liefde er nog steeds is en dat ze op elkaar kunnen rekenen.

Een blijk van liefde naar elkaar is af en toe broodnodig

Het is niet zo moeilijk en ook hoeft het niet altijd veel geld te kosten. Breng eens een lekker ontbijtje op bed, neem eens een bloemetje mee naar huis, of verras de partner eens met een heerlijk etentje buitenshuis. Haal eens twee kaartjes voor de bioscoop en regel een oppas voor die avond voor de kinderen.

Valentijnsdag helpt u eraan herinneren

Vooral rond Valentijn op veertien februari, is er genoeg te verzinnen om een partner een pleziertje te doen. Een mooie Valentijnskaart met een enkele roos is al een lief gebaar. Een zelfgebakken taart in de vorm van een hart is ook een leuke verrassing. Wie voor het bakken geen aanleg heeft kan de partner verrassen met een etentje bij kaarslicht thuis of gewoon een lekkere fles wijn voor de avond.

Liefde geven maakt de ander gelukkig

Liefde geeft. Vaak hebt u het gevoel dat u in een partnerschap meer geeft dan u terugkrijgt, maar dat gevoel heeft de partner vaak ook. Niet alle blijken van liefde worden immers ook als zodanig opgemerkt. Een bezorgde blik, een helpende hand bij het werk in huis, de ander even een slaapje gunnen of een complimentje over het uiterlijk, kunnen de ander al een positief gevoel geven. Het gaat juist om de kleine dingen die niet altijd tijd of geld moeten kosten, maar die juist heel belangrijk zijn binnen een relatie.

Wie geeft, krijgt ook geluk terug

Geven betekent ook niet altijd “iets weggeven”. Vaak krijgt u er een goed gevoel door, dus u krijgt er ook iets positiefs voor in de plaats. Wie de ander een plezier doet, wordt daar meestal zelf ook gelukkiger door. Zeker als er niets voor in de plaats terug verlangd wordt. Alles dat u dan van de ander terugkrijgt, is dan een aangename verrassing.

Rozengeur en maneschijn

Een partnerschap in liefde kan met een beetje geluk voortduren tot in hoge ouderdom. Daarbij gaat het leven niet altijd over rozen. Er zijn altijd pieken en dalen in het geluk en ook in de liefde voor elkaar. Het leven kent nu eenmaal nukken. Dat is normaal, maar wie aan de relatie werkt en samen in gesprek blijft, heeft daar ook geen moeite mee.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je relatie leuk houdenJe relatie leuk houdenVoor degenen die een vaste relatie hebben is soms de hamvraag: hoe houd ik mijn relatie leuk? Sommige stellen raken niet…
De pijlers van de liefdeIedereen heeft er behoefte aan. Niemand kan zonder. Je geeft ze maar je krijgt ze ook graag. Liefde maakt deel uit van h…
Test - Klaar voor de liefde?Test - Klaar voor de liefde?Liefde is wat iedereen uiteindelijk wil en waar niemand nee tegen zal zeggen. Al vaak gezegd en een waarheid als een koe…
Een wens op een kaartEen kaartje sturen, dat doen veel mensen. Negen van de tien keer staat er echter alleen een naam vermeld op het kaartje.…

Wat willen mannen in een relatie?Wat willen mannen in een relatie?Wat willen mannen in een relatie? Wat doet ze besluiten om een verhouding serieus te nemen en zich vast te leggen? Natuu…
Scheiden onmogelijk door eigen woningScheiden onmogelijk door eigen woningBij een scheiding vormt de eigen woning vaak het grootste financiële obstakel. De bezittingen en de schulden moeten verd…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.