Verschillende generaties: de pragmatische generatie
De pragmatische generatie is geboren tussen 1970 en 1985 en dit zijn de kinderen van de protestgeneratie. Dit is de generatie die geboren werd in welvaart. Er was meer ruimte voor vrijheid en traditionele politieke en godsdienstige waarden werden minder star en knellend. Vrijwel iedereen in deze generatie heeft het verder geschopt dan zijn of haar ouders. Generaties ontstaan doordat er in de maatschappij een bepaalde stroom is die het leven van iedereen in die generatie heeft beïnvloed. Welke stromingen en maatschappelijke bewegingen hebben de pragmatische generatie beïnvloed?
Individualisme
De maatschappij verandert. Kerken krijgen minder te vertellen en mensen worden steeds individualistischer. De pragmatische generatie moet zelf het leven kneden en vormgeven. Ze zijn al bevrijd door de vorige generatie, dus het is niet meer nodig om tegen heilige huisjes aan te schoppen. Wat overblijft is een gebrek aan houvast, waardoor de pragmatische generatie ook een onzekere generatie is.
De maakbaarheid van het leven
Wat deze generatie kenmerkt is hun doelgerichtheid. Ze hebben over het algemeen meegekregen dat het leven wordt wat je er zelf van maakt. Wanneer je iets wil bereiken zal je er iets voor moeten doen. Het leven is maakbaar. Door jezelf te ontwikkelen en naar school te gaan kan je meer bereiken dan je ouders. Dit is het grootste deel van deze generatie dan ook gelukt. Dit is de generatie die het oude gezegde ‘Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje’ overboord gooide en geloofde in ‘van krantenjongen naar miljonair’. Zelfontplooiing staat centraal.
Dit heeft ook een keerzijde. Sommige jongeren hebben niet de drive om er voor te gaan. Zij vervallen in het doen van hun eigen ding en zien zichzelf zijn als grootste waarde. Door oudere generaties worden ze gezien als lui en verwend. Deze jongeren zijn door het gebrek aan dwang en verplichtingen passief en worden daarom ook wel spottend de patatgeneratie genoemd. De generatie die opgroeit in welvaart en geen strijd meer hoeft te leveren. Geen strijd voor het bestaan en geen strijd voor vrijheid.
De verschillende manieren waarop de jongeren reageren op de individualisering van de maatschappij is ook een gevolg van de gegroeide keuzevrijheid. Dit geeft niet alleen vrijheid, maar ook de mogelijkheid om gewoon geen keuze te maken en het leven passief te ondergaan.
Groepjes
Jongeren laten zich in de jaren tachtig makkelijk onderverdelen in groepjes. Iedereen behoorde wel tot een bepaalde groep. Je had de alternatievelingen, de blowers, disco’s, drop outs, dijkers, gothics, hiphop, hippies (in deze tijd meestal alto’s genoemd), kakkers, punks, rasta’s enz. Kleding en make-up is belangrijk om jezelf te onderscheiden en tegelijkertijd om te laten zien tot welke groep je behoort. De jongerencultuur kreeg meer aandacht dan in voorgaande jaren en werd meer een opzichzelfstaand wereldje met eigen bezigheden als rappen, breakdance, skaten, electric boogie, graffiti. De inmenging van jongeren in de wereld van de volwassenen zoals in voorgaande generaties met het feminisme, de krakersbeweging en de vredesboodschap van de hippies zien we in deze generatie niet meer. Collectieve bezigheden en groepsvorming kenmerken de jeugdjaren van de pragmatische generatie.
Jobhoppen
Voorgaande generaties bleven misschien wel veertig jaar bij dezelfde werkgever werken, maar de pragmatische generatie staat niet bekend om zijn loyaliteit aan de werkgever. Deze generatie vertrekt gewoon wanneer het werk niet meer bevalt of wanneer de verdiensten elders hoger liggen. De pragmatische generatie is de uitvinder van het jobhoppen.
Technologie
De pragmatische generatie is opgegroeid samen met de computer. Een deel van deze generatie heeft ook de tijd meegemaakt dat er geen computers waren en ze hebben allemaal alles op dit gebied meegemaakt. Van de Commodore 64 (de eerste bekende 8 bit homecomputer, geïntroduceerd in 1982) tot de huidige nieuwste technologie.
Karakter
Natuurlijk gaat het wat ver om van een generatiekarakter te spreken, maar wel zijn er bepaalde kenmerken van deze generatie die waarschijnlijk zijn ontstaan uit een stukje gezamenlijke geschiedenis. Mensen van de pragmatische generatie zijn individuen die wanneer nodig de samenwerking opzoeken. Ze reageren over het algemeen rationeel en zijn in staat om het organisatiebelang als hun eigen belang te zien. Deze generatie is gericht op versnelling van processen en besluitvorming, misschien wel omdat de wereld om hun heen onder invloed van de automatisering ook steeds sneller is geworden. Wel kunnen ze ontmoedigd raken wanneer ze zich gevangen voelen in een bepaald systeem.
Gegeneraliseerd
Wanneer je een hele generatie gaat beschrijven, ontkom je er niet aan om te generaliseren en voorbij te gaan aan individuele verschillen. Er zullen mensen zijn die in 1983 tot 1985 geboren zijn, die zichzelf meer plaatsen in de digitale generatie of mensen die in 1968 tot 1970 geboren zijn, die zichzelf meer zien als onderdeel van de pragmatische generatie. En natuurlijk zijn er altijd mensen die zichzelf hier helemaal niet in herkennen ondanks dat ze in deze tijd geboren zijn.