De tweede ontsnapping uit Alcatraz: Cole en Roe

De tweede ontsnapping uit Alcatraz: Cole en Roe Niemand kon ontsnappen van Alcatraz, het gevangeniseiland bij de stad San Francisco in de staat Californië. Dat werd althans gezegd door veel politieagenten en ook door de gevangenen van Alcatraz zelf. Toch weerhield dat gevangenen er niet van het te proberen. In 1934 probeerde Joseph Bowers het voor het eerst. Drie jaar later deden Theodore Cole en Ralph Roe een tweede poging.

De gevangenen

Bij de tweede ontsnappingspoging waren gevangenen Theodore Cole en Ralph Roe betrokken. Toen ze begonnen met plannen, hadden ze ook contact met gevangene Doc Barker een bekende crimineel in die tijd. Omdat hij zo bekend was, besloten ze al snel dat Doc niet mee zou ontsnappen: dat zou te veel opvallen.

Theodore Cole

Theodore Cole werd op 6 april 1912 geboren in Pittsburg in de staat Kansas. Toen hij zestien was, was hij al verschillende keren in aanraking geweest met de politie. Zo werd hij onder andere verschillende keren gearresteerd voor diefstal en moest hij twee jaar doorbrengen in de Oklahoma State Training School for Boys, een soort jeugdgevangenis. Niets hielp echter: hij bleef doorgaan met het overtreden van de wet. Na een gewapende overval werd hij ter dood veroordeeld, maar uiteindelijk werd zijn straf omgezet in vijftien jaar gevangenis. Omdat hij probeerde te ontsnappen en daarbij iemand gijzelde, kreeg hij in 1933 een gevangenisstraf van vijftig jaar opgelegd.

Ralph Roe

Ralph Roe werd op 5 februari 1906 geboren in Excelsior Springs in de staat Missouri. Op zijn veertiende verliet hij zijn ouderlijk huis, nadat zijn moeder en twee zusjes aan ziekte overleden waren. Hij begon door het land te reizen, waarbij hij diverse keren te maken kreeg met de politie en zelfs naar hervormingsscholen werd gestuurd. Ook kreeg hij een aantal korte gevangenisstraffen. In 1935 overviel hij een bank, waarbij ook iemand gegijzeld werd. Omdat hij al zo vaak problemen met de wet had gehad, werd hij voor 99 jaar naar de staatsgevangenis Leavenworth gestuurd.

Naar Alcatraz

Tijdens hun jaren in de gevangenis, probeerden beide mannen meerdere keren te ontsnappen. Hierdoor werden ze als extreem gevaarlijk beschouwd en moesten ze maximale bewaking krijgen, zeker toen ze elkaar ontmoetten in gevangenis McAlester in de staat Oklahoma. Ze werden samen naar Alcatraz gestuurd en kregen de gevangenisnummers AZ-258 (Theodore) en AZ-260 (Ralph).

Plannen maken

Vanaf het moment dat de mannen op Alcatraz aankwamen, waren ze van plan te ontsnappen. Omdat ze door hun gevangenisnummers, die bijna opeenvolgend waren, veel bij elkaar in de buurt waren, konden ze gemakkelijk plannen maken. Ze namen er de tijd voor: twee jaar lang bestudeerden ze alle routines op het eiland en de gewoontes van bewakers. Uiteindelijk besloten ze te proberen te ontsnappen vanaf de werkplaats aan de noordwestelijke kant van het eiland.

De voorbereidingen

Theodore Cole werkte als ijzersmid in de werkplaats en Ralph Roe in de mattenfabriek ernaast. Het werk in de mattenfabriek hield in dat Ralph van oude autobanden nieuwe rubberen matten moest maken. Dit was werk waar hij alleen mee bezig was en waardoor hij zich gemakkelijk even terug kon trekken in een achterkamer, die grensde aan de werkplaats van de ijzersmid. Theodore en Ralph konden dus vaak overleggen. Zo zagen ze dat één van de bewakers hen vaak over het hoofd zag, net als een raam van het achterkamertje met tralies. Theodore stal dus een zaagblad van zijn werk en de twee mannen begonnen de tralies door te zagen. Om ervoor te zorgen dat niemand dit in de gaten had, bedekten ze de doorgezaagde tralies met vet en schoensmeer.

De ontsnapping

Op 16 december 1937 was het rond het middaguur erg mistig in San Francisco, iets wat vaker voorkwam. Voor Theodore en Ralph was dit ideaal. Ze aten rustig hun lunch en werden, na het tellen van alle gevangenen, naar de werkplaats gebracht. Daar werden ze om één uur nog een keer geteld voor de bewaker naar een andere werkplaats ging. Theodore en Ralph grepen meteen hun kans. Ze verwijderden de tralies die ze eerder doorgezaagd hadden, wurmden zich door het raam en gebruikten een gestolen moersleutel om het slot van het hek rondom de werkplaats kapot te maken. Met behulp van gestolen stukken rubber uit de mattenfabriek wisten ze over de rotsen naar beneden te klimmen en het water te bereiken.

Na de ontsnapping

Het duurde niet lang voordat werd ontdekt dat Theodore en Ralph verdwenen waren. Alle gevangenen werden meteen naar hun cellen gebracht en grotten op het eiland werden gevuld met traangas in de hoop de ontsnapte gevangenen naar buiten te drijven. Dit gebeurde echter niet.

De volgende ochtend werd er door de kustwacht gezocht naar de twee ontsnapte gevangenen. Ze vermoedden dat het tweetal door de sterke stroming naar zee afgedreven was en uiteindelijk verdronk. Dit is echter nooit bewezen. Wat er echt met Theodore en Ralph gebeurd is, weet uiteindelijk ook niemand, want ze zijn nooit gevonden. Natuurlijk kwamen er in de jaren na hun ontsnapping wilde verhalen over waar ze woonden, maar niemand weet zeker of ze hun ontsnapping overleefd hebben. Het enige wat zeker is, is dat het hen gelukt is uit Alcatraz te ontsnappen.
© 2017 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De derde ontsnapping uit Alcatraz: Franklin, Limerick, LucasDe derde ontsnapping uit Alcatraz: Franklin, Limerick, LucasTijdens de jaren dat het bekende gevangeniseiland Alcatraz open was als gevangenis, was er een regel onder gevangenen: …
Alcatraz: van militaire vestiging naar nationaal parkAlcatraz is de naam voor het eiland in de buurt van San Francisco. Het is vooral bekend om het feit dat het voor lange t…
De zevende ontsnapping uit Alcatraz: de groep Floyd HamiltonDe zevende ontsnapping uit Alcatraz: de groep Floyd HamiltonDe eerste gevangenis die ooit op het eiland Alcatraz, vlakbij de stad San Francisco in de staat Californië, gebouwd werd…
Alcatraz: Gevangenis in San FranciscoAlcatraz: Gevangenis in San FranciscoGelegen in de baai van San Francisco met de Golden Gate Bridge op de achtergrond, ligt een rotsachtig eiland genaamd Alc…

De vierde ontsnapping uit Alcatraz: de groep Arthur BarkerDe vierde ontsnapping uit Alcatraz: de groep Arthur BarkerGevangenis Alcatraz was gebouwd op het eiland in de baai van de stad San Francisco in de staat Californië. Het water ron…
De eerste ontsnapping uit Alcatraz: Joseph BowersDe eerste ontsnapping uit Alcatraz: Joseph BowersAlcatraz, één van s werelds bekendste gevangenissen, opende zijn deuren in augustus 1934 als federale gevangenis (een g…
Bronnen en referenties
  • Eigen bezoek aan Alcatraz
  • Het boek Alcatraz Escape Files (from the official records), geschreven door Nancy Licht Miljanich, uitgeverij Golden Gate National Parks Conservancy, 2014
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.