Tehilliem: Psalm 41 – een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 41 – een Joodse uitleg Psalm 41 leert ons goede karaktereigenschappen. We leren liefdadigheid te geven aan degenen die het het hardst nodig hebben, zoals de zieken. Psalm 41 is tevens de laatste psalm van het eerste deel van de Psalmen. Terwijl artsen fysieke problemen oplossen legt David de nadruk op de ziel die de wortel is van vele ziekten. Stress is een bron van menselijke ongemakken. Wanneer een persoon zijn eigen zwakte kent kan hij anderen helpen.

Tekst Psalm 41

Gelukkig wie zorgt voor de armen; in kwade dagen zal de Eeuwige hem uitkomst geven, de Eeuwige zal hem beschermen en in leven houden, men prijst hem gelukkig in het hele land. 'Lever hem niet uit aan zijn vijanden!' Op zijn ziekbed zal de Eeuwige hem tot steun zijn. 'Hoe lang hij ook ziek ligt, u keert zijn lot ten goede.'
…..
…..
Toon mij, Eeuwige, Uw genade en laat mij opstaan, dan zal ik hun geven wat ze verdienen. Hieraan zal ik weten dat U mij lief hebt: als mijn vijand niet langer juicht, als U mij bijstaat, omdat ik onschuldig ben, en mij voorgoed laat wonen in Uw nabijheid. Geprezen zij de Eeuwige, de G'd van Jisraeel, van eeuwigheid tot eeuwigheid. Ameen, Ameen.

Hebreeuwse tekst Psalm 41 - תהילים מא

א לַמְנַצֵּחַ מִזְמוֹר לְדָוִד. ב אַשְׁרֵי מַשְׂכִּיל אֶל-דָּל בְּיוֹם רָעָה יְמַלְּטֵהוּ יְהוָה. ג יְהוָה יִשְׁמְרֵהוּ וִיחַיֵּהוּ יאשר (וְאֻשַּׁר) בָּאָרֶץ וְאַל-תִּתְּנֵהוּ בְּנֶפֶשׁ אֹיְבָיו. ד יְהוָה יִסְעָדֶנּוּ עַל-עֶרֶשׂ דְּוָי כָּל-מִשְׁכָּבוֹ הָפַכְתָּ בְחָלְיוֹ. ה אֲנִי-אָמַרְתִּי יְהוָה חָנֵּנִי רְפָאָה נַפְשִׁי כִּי-חָטָאתִי לָךְ. ו אוֹיְבַי יֹאמְרוּ רַע לִי מָתַי יָמוּת וְאָבַד שְׁמוֹ. ז וְאִם-בָּא לִרְאוֹת שָׁוְא יְדַבֵּר לִבּוֹ יִקְבָּץ-אָוֶן לוֹ יֵצֵא לַחוּץ יְדַבֵּר. ח יַחַד עָלַי יִתְלַחֲשׁוּ כָּל-שֹׂנְאָי עָלַי יַחְשְׁבוּ רָעָה לִי. ט דְּבַר-בְּלִיַּעַל יָצוּק בּוֹ וַאֲשֶׁר שָׁכַב לֹא-יוֹסִיף לָקוּם. י גַּם-אִישׁ שְׁלוֹמִי אֲשֶׁר-בָּטַחְתִּי בוֹ אוֹכֵל לַחְמִיהִגְדִּיל עָלַי עָקֵב. יא וְאַתָּה יְהוָה חָנֵּנִי וַהֲקִימֵנִי וַאֲשַׁלְּמָה לָהֶם. יב בְּזֹאת יָדַעְתִּי כִּי-חָפַצְתָּ בִּי כִּי לֹא-יָרִיעַ אֹיְבִי עָלָי. יג וַאֲנִי בְּתֻמִּי תָּמַכְתָּ בִּי וַתַּצִּיבֵנִי לְפָנֶיךָ לְעוֹלָם. יד בָּרוּךְ יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל מֵהָעוֹלָם וְעַד הָעוֹלָם אָמֵן וְאָמֵן.

Luister naar Psalm 41

Luister naar Psalm 41 in het Hebreeuws.

Toelichting op Psalm 41 van Rabbi Yitzchok Rubin

Ieder mens ondervindt fysieke en emotionele pijn. Wanneer we er geestelijk door groeien kunnen we anderen helpen. Maar vaak leren we niet van de pijn en voelen we geen empathie naar anderen toe. Zo blijft de pijn een wond in ons hart. Daarom zegt David ook dat we lessen moeten leren en dit dieper begrip moeten gebruiken om anderen te helpen. Zo worden we een licht voor andere mensen. Mensen komen naar ons toe om hulp te vragen.

David maakt verder duidelijk dat G'd altijd aanwezig is, zelfs bij onze slechtste momenten. Hij helpt ons er doorheen. We vergeten echter vaak om G'd om hulp te roepen. Dit veroorzaakt stress bij ons wat ons ziek maakt.

In Psalm 41 maakt David ook melding van zijn vijanden die feest vieren om zijn ondergang. Maar David neemt geen wraak. Hij wil niet kwaad met kwaad vergelden. David leert ons hierbij een les om onze boosheid met goedheid te overwinnen. Wanneer je weigert om te worden als je vijanden verdwijnt hun slechtheid automatisch. In de wereld zijn zoveel boze en negatieve emoties dat je ze alleen kan overwinnen door goed te doen. Zelfs op die manier kunnen we onze vijand helpen.

Commentaar van Rashi op Psalm 41

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Psalmen weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Vers 2
Geprezen is hij die voor de armen zorgt; op een dag van rampspoed zal de Heer hem redden.

de armen: Hebreeuws דל, de zieken, om hem te bezoeken, zoals wordt gezegd (in II Samuël 13:4): "Waarom ben je zo arm (דל) ...?" Genoemd met betrekking tot Amnon.

op een dag van rampspoed: Dit is Gehinnom (Ned. 40a). En in deze wereld, wat is zijn [de bezoeker] beloning? ...

Vers 3
De Heer zal hem bewaren en in leven houden, en hij zal geprezen worden in het land, en U zult hem niet overleveren aan het verlangen van zijn vijanden.

De Heer zal hem bewaren en in leven houden: d.w.z. de bezoeker en weldoener die hem bezoekt en hem ten goede komt.

Vers 4
De Heer zal hem steunen op zijn ziekbed; wanneer U zijn volledige rust in zijn ziekte hebt getransformeerd.

op zijn ziekbed: Hebreeuws ערש, verlicht in het Frans, als (in Deuteronomium 3:11): "Zie, zijn bed is een ijzeren bed." Wanneer hij ook ziek wordt, zal hij hem steunen. Wat betekent "op zijn ziekbed"? Dit is de zevende dag van de ziekte, wanneer hij erg ziek is. Op deze manier wordt het uitgelegd in Aggadath Tehillim (Mid. Ps. 41:5).

wanneer U zijn volledige rust in zijn ziekte hebt getransformeerd: Zelfs in de tijd dat zijn ziekte acuter is geworden, toen al zijn rust en kalmte zijn getransformeerd.

Vers 5
Ik zei: "O Heer, wees mij genadig; genees mijn ziel omdat ik tegen U heb gezondigd."

Ik zei: "O Heer, wees mij genadig: Wat mij betreft, ik heb niemand die voorgoed bezoekt, en wanneer ik het uitschreeuw van mijn ziekte en zeg: "O Heer, wees mij genadig, enz.", Verheugen mijn vijanden zich over mij en zeggen slechte dingen over mij: "Wanneer zal hij sterven, enz."

Vers 7
En als hij [mij] komt zien, spreekt hij vals; zijn hart verzamelt ongerechtigheid voor hem; als hij naar buiten gaat, praat hij.

spreekt hij vals: Hij doet alsof hij verontrust is, en wanneer hij voor mij zit, verzamelt zijn hart gedachten van geweld aan zichzelf, over het kwaad dat hij zal spreken wanneer hij vertrekt, en wanneer hij naar buiten gaat, spreekt hij erover.

Vers 8
Al mijn vijanden fluisteren samen over mij; over mij denken ze slecht.

fluisteren over mij: iets dat schadelijk is voor mij, en wat is die gedachte?…

Vers 9
"Er zal iets kwaads in hem worden gegoten, en als hij eenmaal gaat liggen, zal hij niet meer opstaan."

Er zal iets kwaads in hem worden gegoten: Alle slechte dingen die hij deed, zullen in zijn lichaam worden gegoten en gemorst, en als hij gaat liggen, zal hij niet opstaan. Dit is hoe ze me vervloeken.

Vers 10
Zelfs mijn bondgenoot, op wie ik vertrouwde, die mijn brood eet, ontwikkelde een hinderlaag voor mij.

ontwikkelde een hinderlaag voor mij: Hebreeuws עקב, een hinderlaag, zoals (in Jozua 8:13): "en hun hinderlaag partij (עקבו) in het westen van de stad."

Vers 12
Hiermee zal ik weten dat U mij begeerde, wanneer mijn vijand niet vreugdevol over mij schreeuwt.

Hiermee zal ik weten, etc.: Wanneer U genadig voor mij bent en mij opwekt, zal ik weten dat U mij hebt gewenst; wanneer mijn vijand niet zal schreeuwen van vreugde over mij, en ik zal zien dat vanwege mijn onschuld, U mij hebt gesteund.

Vers 14
Gezegend is de Heer, de G'd van Israël van alle tijden en van alle tijden die komen. Amen en amen.

Gezegend is de Heer: Wanneer ik opsta voor mijn ziekte, zal ik U op deze manier zegenen.

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

Twee punten willen we behandelen: geestelijke groei en kwaad door goedheid overwinnen.

De eerste reactie op fysieke en geestelijke pijn is meestal waarom overkomt mij dat nu? Waarom moet ik ziek worden? Dit is een hele begrijpelijke reactie, maar moet toch snel omgezet worden in positieve daden. Op welke wijze kan ik door ziekte geestelijk groeien? Om te kunnen genezen is optimisme nodig. Dit optimisme krijg je door op G'd te vertrouwen. Deze vorm van genezen is even belangrijk als artsen en geneesmiddelen. Bedenk ook dat het lichaam een voertuig is voor de ziel. Je moet dus goed voor je lichaam zorgen en zorgen dat je weer snel beter wordt. Met een gezond lichaam kan je je weer helemaal op je ziel richten. Het is dus zaak niet alleen goed voor je lichaam te zorgen maar ook voor je ziel. Dit kan door lernen, bidden en goede daden te verrichten. Overigens is het ook zo dat je optimistisch moet blijven zelfs als de arts niet optimistisch is bij kans op genezing (een arts mag eigenlijk ook helemaal nooit zeggen dat iemand ongeneeslijk ziek is; G'd is uiteindelijk de Heelmeester). De ziel moet het lichaam orde en regelmaat leren en het op een hoger geestelijk niveau brengen. Zo leren we lessen uit onze fysieke en emotionele pijn en zijn we zelfs in staat om andere mensen te helpen.

Wat betreft het overwinnen van het kwaad door het goede wil ik verwijzen naar het Israëlisch-Palestijns conflict. Constant wordt Israël getroffen door het kwade (denk aan aanslagen, e.d.). Uiteraard moet Israël hier maatregelen tegen nemen. Maar dit kan niet gedaan worden door voor het kwaad te kiezen. Zo zal Israël bijvoorbeeld altijd hulp aan Gaza moeten blijven bieden ondanks de continue raketbeschietingen. De bevolking van Gaza mag niet het slachtoffer worden van het werk van een aantal terroristen. Door blijvend hulp te bieden zal de bevolking van Gaza inzien dat Israël zo slecht nog niet is. Er zijn ook al tekenen die daarop wijzen zoals contacten die worden gelegd tussen Israëliërs en Palestijnen om de economie van Gaza te bevorderen. Het zal niet van de één op de andere dag weer helemaal goed zijn en er zullen altijd wel kwade krachten zijn die proberen het goede te torpederen. Maar toch zal Israël voor het goede moeten blijven kiezen terwijl ze het kwade zo effectief mogelijk uitschakelt. Dit is een lastige opgave en een kwestie van een lange adem. Maar met G'ds hulp is het zeker te bereiken.

Psalm 1 tot en met 92

Wilt u meer Psalmen lezen met een Joodse uitleg? Ga naar: Psalmen 1 tot en met 92.
© 2012 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Mooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartMooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartChristelijke ouders kiezen er vaak voor om een bijbelse tekst, gedicht of versje op een geboortekaartje te zetten. Het k…
Bijbel - Psalm 2: in jonge taalBijbel - Psalm 2: in jonge taalDe schrijver van Psalm 2 heeft een boodschap voor de mensen die het voor het zeggen hebben in hun land. Hij wil hen waar…
Psalm 30 - Van David?De Bijbel noemt David de auteur van Psalm 30. Onterecht vinden critici, waarbij ze wijzen op het feit dat de Psalm een g…

Het ChristendomHet ChristendomHet Christendom is de grootste religie ter wereld. Het is gebaseerd op het heilige boek van de Christenen: De Bijbel. Wa…
Bijbel - Psalm 6: David roept God om hulpBijbel - Psalm 6: David roept God om hulpJe kunt je soms zo ellendig voelen dat je aan de dood moet denken. Psalm 6 helpt je om tijdens je angst in gesprek te ga…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
  • Chabad
  • Tenach (voor tekst Psalm 41)
  • Rashi's commentaar op de Bijbel - http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/116426-joodse-denkers-rasji-bijbelcommentaar-in-joodse-traditie.html
  • Rhythm of the Heart - Rabbi Yitzchok Rubin
  • Zinvol leven - Menachem Mendel Schneerson
Jehoeda (522 artikelen)
Laatste update: 12-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.