Tehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitleg Onze geest is een tricky plek. Het is als drijfzand. Het trekt ons om het foute te doen. We kunnen de hoop opgeven of we kunnen woedend worden tegen onze eigen zwakheid en HaShem (G'd) om hulp vragen. Psalm 13 geeft ons hoop en steun. Ten eerste zien we dat we niet alleen staan. Ieder mens worstelt binnen zijn eigen situatie. Ten tweede, door HaShem in onze harten te laten kijken, verwezenlijken we de realisering dat Hij in feite de bron is van onze redding. Tehilliem worden ook anno 2024 door Joodse mensen collectief en individueel gereciteerd, omdat het verlangen ontstaat om G-d te prijzen en te danken; of als alternatief, in tijden van crisis en nood, als een vorm van smeekbede, en zelfs als een plek om spijt te betuigen over zonde.

Tekst Psalm 13

Hoe lang nog, Eeuwige, zult u mij vergeten, hoe lang nog verbergt u voor mij Uw gelaat? Hoe lang nog wordt mijn ziel gekweld door zorgen en mijn hart door verdriet overstelpt, dag aan dag? Hoe lang nog houdt mijn vijand de overhand?
.....
.....
Ik vertrouw op Uw liefde, mijn hart zal juichen omdat U redding brengt, ik zal zingen voor de Eeuwige, Hij heeft mij geholpen.

De Hebreeuwse tekst van Psalm 13 - תהילים יג

א לַמְנַצֵּחַ מִזְמוֹר לְדָוִד. ב עַד-אָנָה יְהוָה תִּשְׁכָּחֵנִי נֶצַח עַד-אָנָה תַּסְתִּיר אֶת-פָּנֶיךָ מִמֶּנִּי. ג עַד-אָנָה אָשִׁית עֵצוֹת בְּנַפְשִׁי יָגוֹן בִּלְבָבִי יוֹמָםעַד-אָנָה יָרוּם אֹיְבִי עָלָי. ד הַבִּיטָה עֲנֵנִי יְהוָה אֱלֹהָי הָאִירָה עֵינַי פֶּן-אִישַׁן הַמָּוֶת. ה פֶּן-יֹאמַר אֹיְבִי יְכָלְתִּיו צָרַי יָגִילוּ כִּי אֶמּוֹט. ו וַאֲנִי בְּחַסְדְּךָ בָטַחְתִּי יָגֵל לִבִּי בִּישׁוּעָתֶךָאָשִׁירָה לַיהוָה כִּי גָמַל עָלָי.

Luister naar Psalm 13

Luister naar Psalm 13 in het Hebreeuws.

Toelichting op Psalm 13 van Rabbi Yitzchok Rubin

levenslang conflict menselijke aard
Psalm 13 kan begrepen als een levenslang conflict van onze menselijke aard. Koning David schreeuwt het uit: "Hoe lang, Eeuwige? Zult Gij mij voortdurend vergeten? Hoe lang zult Gij uw aangezicht voor mij verbergen?" Iedere dag beloven we een beter mens te worden. We vragen HaShem (G'd) voor hulp. "Hoe lang zal ik plannen koesteren in mijn ziel, kommer hebben in mijn hart, dag aan dag? Hoe lang zal mijn vijand zich boven mij verheffen?"

veranderde patronen van onze geest
Er wordt vier keer gezegd: 'Hoe lang?' Dit duidt op de veranderde patronen van onze geest. Elke set 'kristallen' schreeuwt om HaShems hulp. Zelfs als we fout handelen weten we dat HaShem bij ons is. Onze zielen schreeuwen uit de diepten die ogenschijnlijk onze visie verduisteren van de wil van HaShem

redding
Dit geschreeuw is het begin van onze redding. Kijk naar mijn bezorgd leven en antwoordt me, HaShem. Als we bewust zijn dat we inderdaad kwetsbaar zijn en in staat zijn van zulke brede fluctuaties van verlangens, dan zijn we op het pad van verlossing. We kunnen HaShem vragen naar onze problemen te kijken en licht in onze ogen te brengen.

tricky
Onze geest is een tricky plek. Het is als drijfzand. Het trekt ons om het foute te doen. We kunnen de hoop opgeven of we kunnen woedend worden tegen onze eigen zwakheid en HaShem om hulp vragen.

hoop en steun
Psalm 13 geeft ons hoop en steun. Ten eerste zien we dat we niet alleen staan. Ieder mens worstelt binnen zijn eigen situatie. Ten tweede, door HaShem in onze harten te laten kijken, verwezenlijken we de realisering dat Hij in feite de bron is van onze redding.
Daarom eindigt Psalm 13 met de woorden: "Ik echter vertrouw op uw goedertierenheid, over uw verlossing juicht mijn hart. Ik wil den Here zingen, omdat Hij mij heeft welgedaan."

zwakheden overwinnen
Deze Psalm geeft ons eeuwige steun. Het geeft ons hoop en bemoediging ondanks de innerlijke strijd die we voeren. We kunnen onze zwakheden overwinnen en de Here lof toe zingen.

Commentaar van Rashi op Psalm 13

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Psalmen weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Vers 1
Voor de dirigent, een lied van David.

Hoelang: Vier keer, overeenkomend met de vier koninkrijken [Babylon, Perzië, Griekenland en Edom] en er wordt gezegd over heel Israël.

Vers 4
Kijk en antwoord mij, o Heer, mijn G'd; verlicht mijn ogen opdat ik niet de slaap des doods slaap.

opdat ik niet de slaap des doods slaap: Want de dood wordt slaap genoemd (zoals in Jeremia 51:39): "en slaap een eeuwige slaap."

Psalm 1 tot en met 92

Wilt u meer Psalmen lezen met een Joodse uitleg? Ga naar: Psalmen 1 tot en met 92.
© 2009 - 2024 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tehilliem: Psalm 67 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 67 – een Joodse uitlegPsalm 67 staat bekend als een speciaal vereerd gebed. Het spreekt ook van het tijdperk van het verzamelen van de balling…
Mooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartMooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartChristelijke ouders kiezen er vaak voor om een bijbelse tekst, gedicht of versje op een geboortekaartje te zetten. Het k…
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Tehilliem: Psalm 43 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 43 – een Joodse uitlegIn het Jodendom wordt Psalm 43 gezien als een betekenisvol gebed om de moeilijkheden van het lijden veroorzaakt door vij…

Bewijs genoeg... Wat is er feitelijk over Jezus bekend?Bewijs genoeg... Wat is er feitelijk over Jezus bekend?Bewijs genoeg... Wat is er feitelijk over Jezus bekend? - Lee Strobel, voormalig rechtbankverslaggever van de krant de C…
De invloed van de Verlichting op de psalmberijming van 1773In de middeleeuwen was elke wetenschapsbeoefening onderworpen aan theologische inzichten. De wetenschappelijke ontdekkin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
Jehoeda (100 artikelen)
Laatste update: 28-01-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.