Islam, de godsdienst die zich overgeeft aan Allah

Islam, de godsdienst die zich overgeeft aan Allah De Islam is de godsdienst die door de Moslims beleden wordt. Zij geloven dat Allah de enige god is. De oprichter van de Islam is de profeet Mohammed. Het woord 'moslim' betekent: 'hij die zich overgeeft aan Allah'. De bekendste groepen moslims zijn de soennieten en de sjiieten. Het grootste deel van de moslims woont in de Arabische landen, Afrika en Azië. Het Midden-Oosten is vrijwel geheel islamitisch. Er zijn ook grote minderheidsgroepen in India en Rusland.

Geschiedenis van de islam

Mohammed

 • 571: De profeet Mohammed wordt geboren. Zijn stam, de Koeraisj, is de beschermer van de Ka'ba.
 • 610: De profeet Gabriël vertelt Mohammed dat het de wil van Allah is dat hij zijn woord verspreidt.
 • 622: Mohammed brengt zijn volgelingen naar Medina. De moslimjaartelling begint.
 • 632: Mohammed sterft. Abu Bakr Siddiq wordt de eerste kalief.

De Koran en de veroveringen

 • 634-644: Het Midden-Oosten en Irak worden veroverd.
 • 644-656: De Koran wordt samengesteld.
 • 710: Moslims veroveren Spanje.
 • 749:Bagdad wordt de Islamitische hoofdstad.
 • 912-961: De Gouden eeuw van het islamitische Spanje.
 • 998-1166: Het geloof verspreidt zich over Zuid-Azië en het soefisme over India en Iran.
 • 1000-1200: De kruistochten vinden plaats in Palestina.
 • 1389: De Ottomanen veroveren de Balkan.
 • 1453: De Ottomanen veroveren Constantinopel. De naam van de stad wordt omgedoopt tot Istanbul.
 • 1588-1629: Het geloof wordt verspreid in Indonesië.
 • 1757: Minder macht in India door overwinning Engelsen.
 • 1798: Egypte wordt door Napoleon veroverd.
 • 1804: Verspreiding van het geloof in West-Afrika.

Kalifaat

 • 1924: Het begrip 'kalifaat' wordt afgeschaft.
 • 1947: Pakistan wordt gesticht, de moslims hebben dan een eigen staat.
 • 1950-heden: Moslims emigreren naar Westerse landen en worden strenger in de leer.

De profeet Mohammed

De engel Gabriël

In 571 werd Mohammed geboren. Hij behoorde tot de stam der Koeraisj. Ze vereerden afgoden. In 610 kwam de engel Gabriël bij Mohammed en vertelde hem over de ene God Allah. Mohammed moest zijn volk leren één god te aanbidden. Gabriël vertelde hem ook over andere profeten, zoals Abraham, Mozes en Jezus.

Geloof verkondigen

Mohammed heeft de nodige slagen moeten leveren met de bevolking van Mekka en omgeving om het geloof te verkondigen. In Medina ging hij met zijn vrouw Khadidja en zijn familie wonen in een eenvoudig huis. Daar ontving hij zeer gastvrij menig bezoeker. Nu is zijn eenvoudige huis de plaats geworden van de Moskee van de Profeet.

De vijf zuilen van de Islam Arkan-ul-Islam

Vijf plichten

Allah heeft de moslims vijf plichten opgelegd:
 • Shahadad (de geloofsbelijdenis): Er is geen andere god dan Allah en Mohammed is zijn profeet.
 • Salaat (bidden): Vijf keer per dag moeten de moslims bidden tot Allah.
 • Zakaat (liefdadigheid): moslims moeten minderbedeelden helpen.
 • Saum (vasten): Tijdens de Ramadan, de vastenmaand, moeten de moslims vasten.
 • Hadj (bedevaart): Eenmaal in hun leven moeten moslims, mits mogelijk, een bedevaart maken naar Mekka.

De Koran

Allah en de profeten

Het heilige boek van de moslims is de Koran. Moslims vereren dit boek omdat daar de gesproken woorden van Allah in staan. In de Tora en de Bijbel staan ook verhalen die door god aan de profeten zijn geopenbaard. Vaak wordt tijdens het Salaatgebed gelezen in de Koran. Voorlezen uit de Koran wordt in de moskee gedaan en tijdens feesten. Voorlezen gebeurt in het Arabisch.

Koranschool voor kinderen

Op de Koranschool wordt kinderen geleerd de Koran te lezen. De imam van de moskee verzorgt meestal deze lessen. De Soenna is het boek dat is samengesteld uit verhalen over Mohammed en uitspraken die hij heeft gedaan en die zijn opgetekend.

De moskee

Gebedsruimtes

De heilige plaats voor bijeenkomsten van moslims is de moskee. Daar wordt nieuws uitgewisseld en natuurlijk gebeden. Uit respect laten moslims hun schoenen buiten de gebedsruimtes. Mannen bidden in de grote ruimte, vaak onder de koepel van de moskee. Vrouwen hebben een eigen gebedsruimte. Zij kunnen de gebeden uit de mannenruimte horen en de imam zien.

Oproep tot gebed

De muezzin roept de gelovigen op tot gebed. Bij de minaretten van een moskee staan luidsprekers die zijn oproep laten horen, vijf maal per dag. Op vrijdag worden de gebeden opgezegd in de moskee. Als moslims niet de tijd hebben om vijf maal per dag te bidden, mogen ze de gebeden in één keer opzeggen. Moslims hebben een speciale bidmat, waarop de gebeden in de richting van Mekka worden opgezegd. In vier houdingen wordt gebeden: staand, buigend, knielend en voorover liggend. De imam is de man die in de moskee de gebeden leidt. Hij moet de juiste regels kennen van Salaat.

Mekka

Bedevaart

De Ka'ba in Mekka vormt het centrum van het islamitisch geloof. Mohammed is in Mekka geboren. Ibrahim (Abraham) heeft in opdracht van Allah de Ka'ba gebouwd. Eenmaal in hun leven, als hun toestand het toelaat, moeten moslims een bedevaart maken naar Mekka, de Hadj. Er zijn hotels, tentenkampen en andere opvangmogelijkheden in en rond Mekka tijdens de veertiendaagse Hadj. Ook ziekenhuizen zijn berekend op de grote toeloop van pelgrims. Aan de pelgrims worden souvenirs verkocht.

Bezoek pelgrim

Een pelgrim bezoekt de Ka'ba en daarna vele heilige plekken rondom Mekka. Zij lopen de route van de laatste reis van de profeet. Onder andere wordt Arafat bezocht, en ook Muzdalifa en Mina. De Ka'ba is ook weer het eindpunt van de pelgrimage. Zeven keer lopen de pelgrims om de Ka'ba heen en bidden dan bij de steen van Ibrahim, die de Ka'ba heeft gebouwd.

Feestdagen

Offeren

 • Na de Ramadan, de eerste dag van de maand Shawwal, vieren ze Eid-ul-Fitr.
 • Op de tiende dag van de maand Dhul-Hijjah, de laatste maand van het jaar, vieren ze het Offerfeest ter nagedachtenis aan Ibrahim, die zijn zoon wilde offeren aan Allah. Allah wilde toen dat Ibrahim een dier offerde. De hedendaagse moslims offeren schapen.

Halal en Haram

Er wordt op die dagen eerst een bezoek gebracht aan de moskee en daarna samen gegeten met hele families bij elkaar. Ook geven ze elkaar geschenken. Arme mensen worden ook voorzien. Alle bezoekers wordt op die dag een uitgebreide maaltijd aangeboden.
Moslims eten halal (toegestaan) voedsel. Verboden voedsel is Haram. Moslims mogen geen bloed eten, geen varkensvlees en geen vlees van vleesetende dieren. Drugs en alcohol zijn verboden. Ook een bepaalde gelei is verboden. Die is gemaakt van de hoorns en hoeven van dieren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De islam (religie)De islam (religie)De islam is een monotheistische godsdienst. Het geloof in Allah staat centraal. Er zijn verschillende hoofdstromingen bi…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Wat zijn de vijf zuilen van de islamWat zijn de vijf zuilen van de islamDe islam is het op een na grootste geloof na het christendom dat op nummer 1 staat. De koran is het heilig boek van de i…
Het verschil tussen Halal en HaramMoslims hebben te maken met dingen die ze wel mogen en mogen eten en drinken en zaken die niet zijn toegestaan. Halal (i…

Begijnen vroom en kuisBegijnen vroom en kuisBegijnen zijn weduwen of nooit gehuwde vrouwen die door hun leefwijze lijken op kloosterlingen maar nooit een kloosterge…
Bronnen en referenties
 • Wat weten we over de islam? Shaheukh Husain.
 • ISBN 9068328832
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.