De vervolging van christenen in Somalië - Afrika
De vervolging van christenen in Somalië. In juli 2008 werd Sayid Ali sjeik Luqman Hoessein door islamitische extremisten in Afgoye, nabij de hoofdstad van Somalië, Mogadishu, doodgeschoten. Het motief van de moord was dat hij zich bekeerd had van de islam tot het christendom en zijn geloof deelde met anderen. Christenen zijn hun leven niet zeker in het islamitische land. Op afvalligheid staat volgens de Sjaria de doodstraf. Tegen de verdrukking in, groeit het aantal Somalische christenen.
Christenvervolging in Somalië
Somalië is een islamitisch land
Meer dan 99% is moslim
Somalië is een islamitisch land. Meer dan 99% is moslim en er zijn slechts een handjevol christenen, van wie de meeste bekeerlingen zijn vanuit de islam. De traditionele religie van de Somaliërs is de islam. De meeste Somaliërs beschouwen het als een vanzelfsprekend dat als je een Somaliër bent, je tegelijk moslim bent. Een christen-Somaliër zien zij als een oxymoron.
Koloniale onderdrukking
Het christendom wordt door Somaliërs vaak geassocieerd met koloniale onderdrukking. Daarnaast kent het islamitische Somalië een lange geschiedenis van conflicten met hun christelijke buren, de Ethiopiërs. In het jaar 2006 trok het Ethiopische leger Somalië binnen, op verzoek van de Somalische overgangsregering (Transitional Federal Government, afgekort TFG). De Ethiopische troepen verdreven de islamitische rebellen uit vooral de hoofdstad Mogadishu. De islamitische milities zijn van zins in het hele land de sharia - de islamitische wet - in te voeren. De rebellen bestaan voornamelijk uit clan-gebaseerde groepen en milities, meest prominent al-Shabab ('Jeugd') milities, die zijn voortgekomen uit de voormalige Unie van islamitische Rechtbanken (ICU).
Tegenoffensief
De extremistische rebellen zijn een tegenoffensief begonnen en in 2009 hadden ze weer grote delen van zuidelijk Somalië en Mogadishu in handen. Somalië is al jarenlang het toneel van bendes, piraterij en ontvoeringen. De afgelopen jaren explodeerde het aantal piratenaanvallen in de Golf van Aden en in de noordwestelijke Indische Oceaan en deze wateren wordt daarom ook wel 'Pirate Alley' genoemd.
Meer dan 1,2 miljoen burgers zijn ontheemd in Zuid-en Centraal-Somalië. In 2009 waren naar schatting 3,25 miljoen mensen afhankelijk van dringende voedselhulp, die vaak werd verstoord als gevolg van wijdverspreide onveiligheid. Ook droegen donorregeringen onvoldoende bij. Humanitaire hulpverleners en lokale mensenrechtenactivisten werden in toenemende mate het doelwit van geweld.
Christenen worden gezien als verraders
Verraders
Om bovengenoemde redenen worden bekeerlingen tot het christendom dikwijls beschouwd als verraders. Veel proselieten zijn in de afgelopen jaren door islamitische radicalen vermoord. Daar komt bij dat afvalligheid (het verlaten van de islam) officieel is verboden. En sinds 1974 is zending binnen de landsgrenzen nadrukkelijk verboden. Het land wordt beheerst door extreme islamitische elementen. Zolang de regering daar geen greep op krijgt en in het hele land vrijheid van godsdienst afdwingt, zal de situatie voor christenen in Somalië zeer grimmig blijven.
Verstoting
Belijdende christenen in Somalië worden ernstig vervolgd en lopen grote kans gedood te worden. Een Somaliër wordt na zijn bekering verstoten uit de familieclan. Hij wordt daarmee, zoals dat genoemd wordt, 'idla'. Dat wil zeggen volledig geïsoleerd van de gemeenschap, de clan. Dat heeft vergaande consequenties, want in Somalië bepaalt de clan alles. Iemand leeft door en dankzij de clan. Als je niet bij een clan hoort, ben je niemand meer. Overleven buiten de gemeenschap is geen sinecure. Zo is bijvoorbeeld het vinden van een baan en een huwelijkspartner clanaangelegenheden.
Ondergrondse kerken
Er zijn geen kerkgebouwen in het land, noch bestaat er enige wettelijke bescherming voor christenen, van wie sommigen samenkomen in ondergrondse kerken. Op 10 oktober 2009 werd dominee Ali Hoessein Weheliye door twee gemaskerde leden van al-Shabab in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten. Later overleed hij in het Darful Shifa ziekenhuis aan schotwonden. De voorganger was in 1999 van de islam tot het christendom bekeerd, toen hij in de hoofdstad werkzaam was als linguïst. In 2002 begon hij een ondergrondse huiskerk te leiden. Zijn vrouw en een dochter zijn thans ondergedoken uit angst voor hun leven.
Groei tegen de verdrukking in
Sjeik Nur Barud
Sjeik Nur Barud, vicevoorzitter van de invloedrijke Somalische islamitische groepering 'Kulanka Culimada' benadrukte in 2003 in een interview, dat: "alle Somalische christenen moeten worden gedood volgens de islamitische wet. Een moslim kan nooit een christen worden, dan wordt hij beschouwd als een afvallige. Voor zulke mensen is geen plaats in Somalië, we zullen hun bestaan nooit erkennen, we zullen hun afslachten." De sjeik besloot het interview met de woorden: "Somaliërs zijn 100 procent moslim en dat zal altijd zo blijven".
Somalië als islamitische staat
Al-Shabab heeft in 2009 aangegeven Somalië als een islamitische staat te beschouwen en zij hebben gezworen alle christenen uit te roeien. Alleen al in 2009 heeft de groep een flink aantal Somalische christenen vermoord. Verschillende christenen hebben het land verlaten vanwege de intense vervolging. Ondanks de moorden door al-Shabab en tegen de verdrukking in, groeit de Somalische kerk.
Conclusie
Christenen in Somalië leven in zeer moeilijke omstandigheden. Ze worden zwaar vervolgd, buitengesloten en lopen constant gevaar voor hun leven. Toch groeit hun aantal, wat hun moed en vast geloof toont.
Een passende Bijbeltekst hierbij is: "Gelukkig wie om de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel." (Mattheüs 5:10).
Zolang extremistische groepen de macht hebben en er geen godsdienstvrijheid is, blijft de situatie voor christenen in Somalië slecht.
Ondanks de moeilijkheden in eigen land en daarbuiten, groeit het aantal christenen onder Somaliërs - uit opportunisme?
"Denken ze misschien dat ze als christen makkelijker in Europa komen? Van der Schuit [die sinds acht jaar werkzaam is onder Somalische christenen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba] gelooft van niet. 'Het bijzondere is dat mensen door de filmpjes op internet waarop te zien is dat christenen worden vermoord soms juist tot geloof komen. Ze zien dat het de betrokkene echt om het geloof te doen was en niet om geld of ander gewin. Als dat laatste zo was, hadden ze zich niet laten vermoorden. Het uitspreken van één zinnetje ('Er is maar één God, Allah, en Mohammed is zijn profeet') zou genoeg geweest zijn om in leven te blijven. Er is dus iets anders en dat maakt nieuwsgierig'."[1]
Situatie in 2024
Open Doors meldt in 2024 dat christenen in Somalië zwaar vervolgd worden. Al dertig jaar staat Somalië hoog op de Ranglijst Christenvervolging.[2] Moslims die zich tot het christendom bekeren, lopen groot gevaar. Ze worden vaak onthoofd of verstoten door hun familie.
In gebieden waar al-Shabaab actief is, lijden christenen zeer. Deze terreurgroep wil alle christenen verdrijven en volgt een strenge lezing van de sharia.
In Somalië gelooft men dat iedereen als moslim wordt geboren en als moslim sterft. Er is geen ruimte voor christenen. Enkele honderden christenen leven in constante angst. Een verdenking is genoeg om iemand zwaar te straffen. De bevolking is voor 99 procent soennitisch moslim en de grondwet beperkt de godsdienstvrijheid.
Somalië was ooit een land met een zichtbare kerk. In de hoofdstad Mogadishu stond de grootste rooms-katholieke kathedraal van Oost-Afrika. Na de moord op de eerste bisschop in 1989 is er geen kerkgebouw meer over. Pogingen om kerken te heropenen mislukken door publieke weerstand.
Vooral jonge vrouwen die zich bekeren, zijn kwetsbaar. Ze worden publiekelijk vernederd, opgesloten, mishandeld, verkracht en vaak uitgehuwelijkt aan radicale sjeiks. Als een vrouw al getrouwd is, scheidt haar man meestal van haar en worden de kinderen weggehaald.
Deze vrouwen komen vaak in armoede terecht als hun mannen om hun geloof gevangen worden gezet of gedood. Zo is het leven voor christenen in Somalië: zwaar, gevaarlijk en zonder bescherming.
Noot:
- http://www.refdag.nl/artikel/1454385/Somalische+christenen+bestaan.html
- Open Doors. Somalië. https://www.opendoors.nl/ranglijst/somalie/ (ingezien op 31-5-2024)
Lees verder