Gruweldaden van Al-Shabaab in Somalië
Al-Shabaab is een Somalische groepering die, hoewel naar eigen zeggen uitgaande van de islam, gezien wordt als een terroristische organisatie. De organisatie is ook bekend onder de namen Ash-Shabaab, Hizbul Shabaab en Popular Resistance Movement in the Land of the Two Migrations. Al-Shabaab is Arabisch voor De Jeugd en Hizbul Shabaab staat voor Jongerenpartij.
Koran als uitgangspunt
Al-Shabaab is ontstaan in 2004 als jeugdafdeling van de UIR (Unie van Islamitische Rechtbanken). De UIR wilde rust brengen in Somalië door de heersende krijgsheren, die niet bij een religieuze orde hoorden, te bestrijden. De UIR baseerde haar uitgangspunten op de Koran.
Strijd tegen krijgsheren
Door de strijd van de UIR tegen de krijgsheren was in de tweede helft van 2006 reeds een groot deel van Somalië in hun handen. Zij controleerden de hoofdstad Mogadishu en belangrijke steden als Beledweyne, Jowhar en Kismayo. Alleen de noordelijke regio’s en enkele gebieden in het zuiden werden niet door hen gecontroleerd. Daarna wilde de UIR het ook opnemen tegen de Somalische overgangsregering en het buurland Ethiopië.
Al-Shabaab, afscheiding UIR
Vanaf december 2006 leden zij echter nederlagen en splitsten een groot aantal leden van Al-Shabaab zich af van de UIR en gingen ondergronds. Al-Shabaab werd een rebellenleger en richtte zich, zoals ook de UIR dat had willen doen, tegen de Somalische overgangsregering. Het streven van Al-Shabaab was ook gelijk aan dat van de UIR namelijk in Somalië een islamitische staat vestigen die is gebaseerd op de Koran.
Voortgang strijd door Al-Shabaab
Na de nederlagen van de UIR sloot de gematigde vleugel zich na vredesbesprekingen aan bij de overgangsregering. Sharif Sheikh Ahmed, de voormalige leider van de UIR, werd op 31 januari 2009 president van Somalië. Al-Shabaab zette de strijd echter voort en werd daarbij gaandeweg meer ondersteund door andere militante islamitische organisaties en buitenlandse moedjahedienstrijders. De overgebleven militante leden van de UIR richtten de PRM op die nauw samenwerkte met Al-Shabaab.
Inmiddels heeft Somalië weer een andere president, Hassan Sheikh Mohamud, waarvan gehoopt wordt dat hij het land op koers kan zetten naar een betere toekomst.
Al Shabaab door de jaren heen
Gewelddadigheden
Hoewel formeel vanaf 2004 onderdeel van de UIR opereerde Al-Shabaab van begin af aan vrijwel zelfstandig en gold als de revolutionaire garde van de UIR. Doordat de strijders militanter optraden waren ze regelmatig betrokken bij gewelddadigheden. Zij plunderden dorpen, mishandelden te uitdagend geklede burgers en schrokken niet terug voor moordpartijen.
Guerillamethoden
Rond 2006 concentreerde de strijd van de jihadisten zich vooral in en rond Mogadishu waardoor 400.000 burgers zich in 2007 genoodzaakt voelden om de stad te ontvluchten. De strijd bestond uit guerillamethoden zoals gewapende overvallen, moordaanslagen en zelfmoordaanslagen.
Bevolking overhalen
In 2008 veranderde die strijdmethode en probeerde Al-Shabaab de bevolking voor zich te winnen door geld en voedsel uit te delen in de dorpen. In het kader van de veranderde strijdmethode ging Al-Shabaab in Zuid-Somalië met clanoudsten in gesprek en probeerde hun goede bedoelingen over te brengen. Door het succes van deze methode werd in een aantal dorpen de sharia (islamitisch recht) ingevoerd en controleerde Al-Shabaab het grootste deel van het zuiden van Somalië. Maar ondertussen gingen ze ook door met terreuraanslagen en zelfmoordaanslagen.
Strijd tegen buitenlandse mogendheden
Nadat het Ethiopische leger zich in januari 2009 had teruggetrokken uit Somalië richtte Al-Shabaab zich op de Afrikaanse vredesmacht die zich in Somalië bevond. Om de rebellen tegemoet te komen keurde Sharif Sheikh Ahmed de invoering van de sharia goed. De rebellen zetten de strijd echter voort omdat er nog steeds buitenlandse mogendheden in het land waren.
In oorlog met Keniaanse leger
In oktober 2011 verklaarde het Keniaanse leger de oorlog aan Al-Shabaab onder meer vanwege beschuldigingen van ontvoeringen van westerse toeristen en een medewerksters van Artsen zonder Grenzen. Het gevolg was dat het Keniaanse leger luchtaanvallen uitvoerde onder meer op de basis van Al-Shabaab.
Dollars uitgeloofd
In 2012 loofden de Verenigde Staten tot 33 miljoen dollar uit voor informatie over leiders van de Al-Shabaab in Somalië. Voor de leider werd 7 miljoen uitgeloofd en voor naaste medewerkers elk 4 miljoen. De VS hield de terreurorganisatie verantwoordelijk voor aanslagen in Somalië, Uganda en Kenia.
Inlichtingenagent gevangen genomen
Een Franse inlichtingenagent die door Al Shabaab gevangen werd genomen heeft drie jaar lang aan een ketting vastgezeten. Bij een bevrijdingsoperatie in 2013 zijn twee Franse soldaten en zeventien Somaliërs omgekomen en zou de agent door Al-Shabaab zijn geëxecuteerd.
Ronselen duurt voort
Deze en andere gruweldaden blijven de wereld schokken en Al-Shabaab ronselt nog voortdurend strijders om mee te vechten in de jihad (islamitische heilige oorlog). In Somalië zijn jongeren vaak gedwongen om zich aan te sluiten als jihadist.
Lees verder