Gruweldaden van Al-Shabaab in Somalië

Gruweldaden van Al-Shabaab in Somalië Al-Shabaab is een Somalische groepering die, hoewel naar eigen zeggen uitgaande van de islam, gezien wordt als een terroristische organisatie. De organisatie is ook bekend onder de namen Ash-Shabaab, Hizbul Shabaab en Popular Resistance Movement in the Land of the Two Migrations. Al-Shabaab is Arabisch voor De Jeugd en Hizbul Shabaab staat voor Jongerenpartij.

Koran als uitgangspunt

Al-Shabaab is ontstaan in 2004 als jeugdafdeling van de UIR (Unie van Islamitische Rechtbanken). De UIR wilde rust brengen in Somalië door de heersende krijgsheren, die niet bij een religieuze orde hoorden, te bestrijden. De UIR baseerde haar uitgangspunten op de Koran.

Strijd tegen krijgsheren

Door de strijd van de UIR tegen de krijgsheren was in de tweede helft van 2006 reeds een groot deel van Somalië in hun handen. Zij controleerden de hoofdstad Mogadishu en belangrijke steden als Beledweyne, Jowhar en Kismayo. Alleen de noordelijke regio’s en enkele gebieden in het zuiden werden niet door hen gecontroleerd. Daarna wilde de UIR het ook opnemen tegen de Somalische overgangsregering en het buurland Ethiopië.

Al-Shabaab, afscheiding UIR

Vanaf december 2006 leden zij echter nederlagen en splitsten een groot aantal leden van Al-Shabaab zich af van de UIR en gingen ondergronds. Al-Shabaab werd een rebellenleger en richtte zich, zoals ook de UIR dat had willen doen, tegen de Somalische overgangsregering. Het streven van Al-Shabaab was ook gelijk aan dat van de UIR namelijk in Somalië een islamitische staat vestigen die is gebaseerd op de Koran.

Voortgang strijd door Al-Shabaab

Na de nederlagen van de UIR sloot de gematigde vleugel zich na vredesbesprekingen aan bij de overgangsregering. Sharif Sheikh Ahmed, de voormalige leider van de UIR, werd op 31 januari 2009 president van Somalië. Al-Shabaab zette de strijd echter voort en werd daarbij gaandeweg meer ondersteund door andere militante islamitische organisaties en buitenlandse moedjahedienstrijders. De overgebleven militante leden van de UIR richtten de PRM op die nauw samenwerkte met Al-Shabaab.
Inmiddels heeft Somalië weer een andere president, Hassan Sheikh Mohamud, waarvan gehoopt wordt dat hij het land op koers kan zetten naar een betere toekomst.

Al Shabaab door de jaren heen

Gewelddadigheden

Hoewel formeel vanaf 2004 onderdeel van de UIR opereerde Al-Shabaab van begin af aan vrijwel zelfstandig en gold als de revolutionaire garde van de UIR. Doordat de strijders militanter optraden waren ze regelmatig betrokken bij gewelddadigheden. Zij plunderden dorpen, mishandelden te uitdagend geklede burgers en schrokken niet terug voor moordpartijen.

Guerillamethoden

Rond 2006 concentreerde de strijd van de jihadisten zich vooral in en rond Mogadishu waardoor 400.000 burgers zich in 2007 genoodzaakt voelden om de stad te ontvluchten. De strijd bestond uit guerillamethoden zoals gewapende overvallen, moordaanslagen en zelfmoordaanslagen.

Bevolking overhalen

In 2008 veranderde die strijdmethode en probeerde Al-Shabaab de bevolking voor zich te winnen door geld en voedsel uit te delen in de dorpen. In het kader van de veranderde strijdmethode ging Al-Shabaab in Zuid-Somalië met clanoudsten in gesprek en probeerde hun goede bedoelingen over te brengen. Door het succes van deze methode werd in een aantal dorpen de sharia (islamitisch recht) ingevoerd en controleerde Al-Shabaab het grootste deel van het zuiden van Somalië. Maar ondertussen gingen ze ook door met terreuraanslagen en zelfmoordaanslagen.

Strijd tegen buitenlandse mogendheden

Nadat het Ethiopische leger zich in januari 2009 had teruggetrokken uit Somalië richtte Al-Shabaab zich op de Afrikaanse vredesmacht die zich in Somalië bevond. Om de rebellen tegemoet te komen keurde Sharif Sheikh Ahmed de invoering van de sharia goed. De rebellen zetten de strijd echter voort omdat er nog steeds buitenlandse mogendheden in het land waren.

In oorlog met Keniaanse leger

In oktober 2011 verklaarde het Keniaanse leger de oorlog aan Al-Shabaab onder meer vanwege beschuldigingen van ontvoeringen van westerse toeristen en een medewerksters van Artsen zonder Grenzen. Het gevolg was dat het Keniaanse leger luchtaanvallen uitvoerde onder meer op de basis van Al-Shabaab.

Dollars uitgeloofd

In 2012 loofden de Verenigde Staten tot 33 miljoen dollar uit voor informatie over leiders van de Al-Shabaab in Somalië. Voor de leider werd 7 miljoen uitgeloofd en voor naaste medewerkers elk 4 miljoen. De VS hield de terreurorganisatie verantwoordelijk voor aanslagen in Somalië, Uganda en Kenia.

Inlichtingenagent gevangen genomen

Een Franse inlichtingenagent die door Al Shabaab gevangen werd genomen heeft drie jaar lang aan een ketting vastgezeten. Bij een bevrijdingsoperatie in 2013 zijn twee Franse soldaten en zeventien Somaliërs omgekomen en zou de agent door Al-Shabaab zijn geëxecuteerd.

Ronselen duurt voort

Deze en andere gruweldaden blijven de wereld schokken en Al-Shabaab ronselt nog voortdurend strijders om mee te vechten in de jihad (islamitische heilige oorlog). In Somalië zijn jongeren vaak gedwongen om zich aan te sluiten als jihadist.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Al-Shabaab – terreurorganisatie in Somaliënieuws uitgelichtAl-Shabaab – terreurorganisatie in SomaliëAl-Shabaab is een jihadistische organisatie van moslimterroristen die in Somalië en daarbuiten actief is. De organisatie…
De vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië - AfrikaDe vervolging van christenen in Somalië. In juli 2008 werd Sayid Ali sjeik Luqman Hoessein door islamitische extremisten…
Ayaan Hirsi Ali – schrijver van KettersAyaan Hirsi Ali – schrijver van KettersAyaan Hirsi Ali is van geboorte Somalische. Ze kwam als vluchteling naar Nederland, vroeg asiel aan en woonde tijdelijk…
Hadith: De betekenis en enkele classificaties ervanHadith is een overlevering van uitspraken, daden, beslissingen en eigenschappen van de Profeet Mohamed, die door zijn me…

Hoe kun je een ontregeld leven weer op de rails te krijgen?Hoe kun je een ontregeld leven weer op de rails te krijgen?We willen allemaal dat onze relatie en werk goed gaan, zodat we lang van het leven kunnen genieten. Voldoende geld, een…
De rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van VaatstraDe rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van VaatstraDe rechtszaak tegen Jasper S. de moordenaar van Marianne Vaatstra was opmerkelijk. Jasper S. bekende de moord op Mariann…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Koertlindijer.nl
  • Volkskrant.nl
  • Leveninveiligheid.nl
  • Nrc.nl
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.