Nasrani - Christelijke organisaties samen solidair met Irak

Nasrani - Christelijke organisaties samen solidair met Irak Acht christelijke organisaties roepen christenen in Nederland op zich solidair te verklaren met christenen in Irak en Syrië. Ze ondersteunen alle acht de campagne #WeAreN, waarbij christenen door te bidden, actie te voeren en door het dragen van het Nasrani-teken op een T-shirt hun verbondenheid met geloofsgenoten in Irak en Syrië uiten. De actie #WeAreN geeft wereldwijde bekendheid aan het N-teken, roept op tot gebed en wil ook vervolgers vergeven.

Nasarani

#WeAreN staat voor Wij zijn Nasrani, christenen. De acht organisaties die de campagne #WeAreN ondersteunen zijn
  1. Jubilee Campaign,
  2. Open Doors,
  3. SDOK en
  4. Kerk in Nood,
  5. Trans World Radio,
  6. Stichting Gave,
  7. gerechtigheidsbeweging De 4e Musketier,
  8. Samen Kerk in Nederland (SKIN).

De eerste vier zijn organisaties die opkomen voor vervolgde christenen, SKIN is de landelijke vereniging van migrantenkerken. Op de website www.WeAreN.nl wordt informatie verzameld over de situatie van christenen in Irak. De acht organisaties geven elk vanuit hun specialisme informatie over de actuele situatie. Ook is er op de website informatie te vinden over activiteiten in Nederland en staan er suggesties genoemd wat je kunt doen voor christenen in Irak. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een landelijke beweging van gebed en je kunt openlijk je steun laten blijken door een T-shirt met het Nasrani-teken te dragen.

Voor het eerst

De #WeAreN beweging die in de zomer va 2014 via samenwerking op gang komt is het eerste voorbeeld van brede samenwerking om aandacht te vragen voor christenvervolging. Rooms katholieken en protestanten in heel Nederland zijn solidair met de christenen in Irak en slaan de handen ineen om de Irakese christenen waar ze kunnen te steunen.

#WeAreN

De organisatie van #WeAreN wil tevens bouwen aan verbondenheid tussen Nederlandse, Irakese en Syrische christenen. Dat doen ze door de situatie van christenen in Irak en Syrië op verschillende manieren voor het voetlicht te brengen zodat er aandacht voor de problematiek ontstaat. Daarbij wordt opgeroepen tot verbondenheid en er is een oproep om de acties zichtbaar te maken via publiciteit, acties en met gebed door velen. #WeAreN staat voor verbondenheid tussen christenen en wil een boodschap van vergeving uitdragen. De campagne wordt breed opgezet en breed gedragen en onderstreept dat de nood hoog is. Heel veel christenen hebben halsoverkop huis en haard moeten verlaten. Ze zijn hun eigen woonplaats ontvlucht en kwamen als ontheemden ondermeer in Dohuk en Erbil terecht. Daar zijn ze vluchteling en moeten ze vaak onder barre omstandigheden bivakkeren. Er is honger en er is dorst en het ergste van alles is dat de christenen zich ontheemd en niet veilig voelen.

Campagne

De campagne moet een wakkerschuddend effect hebben in Nederland, een effect dat zich langzaam kan verspreiden en dat de hele wereld wakkerschudt. Christenen in Irak hebben veel behoefte aan praktische hulp: water, voedsel, geneesmiddelen, onderdak.
Ze waarderen het dat anderen voor hen bidden. Daarmee merken ze dat ze er niet helemaal alleen staan. Irakese christenen hebben door de eeuwen heen al veel vervolging meegemaakt. In de tijd dat de campagne van WeAreN begint is de situatie anders, omdat ze weten dat ze niet alleen lijden, maar dat de ogen van vele broeders en zusters wereldwijd op hen gericht zijn. Media en nieuwsverspreiding is in hun voordeel. Die aandacht en eenheid, samen met het gebed van vele gelovigen ervaren zij als een grote zegen.

N

De campagne #WeAreN vindt zijn oorsprong in Irak zelf. Moslimstrijders van IS (voorheen ISIS) markeren huizen van christenen met de Arabische letter N. Die letter staat voor Nasrani of Nazarener, een term die gebruikt wordt om christenen aan te duiden. Het is een symbool van discriminatie en vervolging geworden en wordt door de christenen opgepakt als symbool tegen discriminatie en vervolging. Christenen dragen het symbool uit om solidariteit met vervolgde christenen te laten zien, het is bedoeld als steun, niet als provocatie.

In Irak en daarbuiten gebruiken ook gematigde moslims het Nasrani-teken om hun betrokkenheid met christenen te tonen. #WeAreN wil niet opruien en zich niet afzetten tegen de Islam maar christenen een hart onder de riem steken en de vervolgden die het tijdens de opmars van IS moeilijk hebben laten voelen dat ze niet alleen staan.


Ondersteuning

#WeAreN wordt ondersteund door de volgende partijen:
  • Aramese beweging voor de Mensenrechten
  • Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid (CDA)
  • ChristenUnie
  • SGP
  • Attiya Gamri, Statenlid Noord-Holland (PvdA)
  • Reformatorisch Dagblad
  • Evangelische Alliantie EA
  • Evangelische Zendingsalliantie EZA

T-Shirt

Op de website van wearen.nl is een T-shirt te bestellen. Dat T-shirt is een teken van de verbondenheid met christenen in Irak en de omliggende regio.

Bidden

#WeAreN zet ook in op bidden voor de christenen elders in de wereld, onder het mom van: Bidden verbindt ons met God en met elkaar. In augustus 2014 start er een bid-actie: twee maanden lang 24/7 gebed voor de christenen in Irak en Syrië. Elk moment van de dag is er minimaal één iemand in elke stad en elk dorp in Nederland die bidt voor de christenen in de oorlogsgebieden. Voor de bidmomenten kunnen bidders zich inschrijven op de website van wearen.nl. Daarna vinden er regelmatig bidacties en gebedsmomenten plaats, overal in het land.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verhaal achter ISISVandaag de dag horen wij op het nieuws, of lezen wij in de kranten steeds meer over het Midden-Oosten. De laatste tijd i…
Isis en de geheime naam van RaRa, de zonnegod, was de machtigste van alle goden. Hij was tenslotte de schepper van hemel en aarde en hij heerste over…
Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aEgyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aIn het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunn…

Het christendom, een wereldgodsdienstHet christendom, een wereldgodsdienstHet christendom is de grootste godsdienst van Nederland. Maar wat geloven christenen eigenlijk en wat zijn hun leefregel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nasrani logo
  • http://wearen.nl/ geraadpleegd op 28 augustus 2014
  • http://wearen.nl geraadpleegd op 6 september 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.