InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Religie > Tehilliem: Psalm 10 - een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 10 - een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 10 - een Joodse uitleg Psalm 10 is het vervolg van Psalm 9 en gaat over HaShem als beschermer der vromen. Koning David sprak al over de vijanden die met hun gladde praatjes ons omringen. Zij verstrikken ons in hun boze plannen. We hebben de steun van HaShem nodig om uit de val van onze vijanden te blijven. Koning David vertelt ons: HaShem is voor eeuwig Koning. We moeten Davids woorden gebruiken voor onze pijnlijke noden. Het is het enige ware antwoord. Onze Schepper was, is en zal er altijd zijn.

Tekst Psalm 10

Waarom, Eeuwige, bent U zo ver en verbergt U zich in tijden van nood? In hun hoogmoed vervolgen zondaars de zwakken - maak hen gevangenen van hun eigen plannen! De mens zonder God prijst wat hij najaagt, en als hij rijk is, vervloekt en veracht hij de Eeuwige. Hij denkt in zijn waan: Niemand vraagt hij rekenschap. Er is geen God, maakt hij zich wijs.
.....
.....
Tocht ziet U de pijn en het verdriet, U merkt het op en weegt het in Uw hand. Op U vertrouwen weerloze mensen, de wezen, u komt hun te hulp. Breek de macht van de goddelozen, eis rekenschap en ban het kwade uit. De Eeuwige is koning voor eeuwig en altijd: vijandige volken verdwijnen uit Zijn land. U Eeuwige, verhoort de wens van de nederigen, u bemoedigt hen en luistert met aandacht, U doet recht aan wezen en verdrukten. Geen mens kan het nog uit het land verjagen.

Hebreeuwse tekst van Psalm 10

א לָמָה יְהוָה תַּעֲמֹד בְּרָחוֹק תַּעְלִים לְעִתּוֹת בַּצָּרָה. ב בְּגַאֲוַת רָשָׁע יִדְלַק עָנִי יִתָּפְשׂוּ בִּמְזִמּוֹת זוּ חָשָׁבוּ. ג כִּי-הִלֵּל רָשָׁע עַל-תַּאֲוַת נַפְשׁוֹ וּבֹצֵעַ בֵּרֵךְ נִאֵץ יְהוָה. ד רָשָׁע כְּגֹבַהּ אַפּוֹ בַּל-יִדְרֹשׁ אֵין אֱלֹהִים כָּל-מְזִמּוֹתָיו. ה יָחִילוּ דְרָכָו בְּכָל-עֵת מָרוֹם מִשְׁפָּטֶיךָ מִנֶּגְדּוֹ כָּל-צוֹרְרָיו יָפִיחַ בָּהֶם. ו אָמַר בְּלִבּוֹ בַּל-אֶמּוֹט לְדֹר וָדֹר אֲשֶׁר לֹא-בְרָע. ז אָלָה פִּיהוּ מָלֵא וּמִרְמוֹת וָתֹךְ תַּחַת לְשׁוֹנוֹ עָמָל וָאָוֶן. ח יֵשֵׁב בְּמַאְרַב חֲצֵרִים בַּמִּסְתָּרִים יַהֲרֹג נָקִי עֵינָיו לְחֵלְכָה יִצְפֹּנוּ. ט יֶאֱרֹב בַּמִּסְתָּר כְּאַרְיֵה בְסֻכֹּה יֶאֱרֹב לַחֲטוֹף עָנִייַחְטֹף עָנִי בְּמָשְׁכוֹ בְרִשְׁתּוֹ. י ודכה (יִדְכֶּה) יָשֹׁחַ וְנָפַל בַּעֲצוּמָיו חלכאים (חֵל כָּאִים). יא אָמַר בְּלִבּוֹ שָׁכַח אֵל הִסְתִּיר פָּנָיו בַּל-רָאָה לָנֶצַח. יב קוּמָה יְהוָה אֵל נְשָׂא יָדֶךָ אַל-תִּשְׁכַּח עניים (עֲנָוִים). יג עַל-מֶה נִאֵץ רָשָׁע אֱלֹהִים אָמַר בְּלִבּוֹ לֹא תִּדְרֹשׁ. יד רָאִתָה כִּי-אַתָּה עָמָל וָכַעַס תַּבִּיט לָתֵת בְּיָדֶךָעָלֶיךָ יַעֲזֹב חֵלֵכָה יָתוֹם אַתָּה הָיִיתָ עוֹזֵר. טו שְׁבֹר זְרוֹעַ רָשָׁע וָרָע תִּדְרוֹשׁ-רִשְׁעוֹ בַל-תִּמְצָא. טז יְהוָה מֶלֶךְ עוֹלָם וָעֶד אָבְדוּ גוֹיִם מֵאַרְצוֹ. יז תַּאֲוַת עֲנָוִים שָׁמַעְתָּ יְהוָה תָּכִין לִבָּם תַּקְשִׁיב אָזְנֶךָ. יח לִשְׁפֹּט יָתוֹם וָדָךְ בַּל-יוֹסִיף עוֹד לַעֲרֹץ אֱנוֹשׁ מִן-הָאָרֶץ.

Toelichting op Psalm 10

seculiere waarden

In onze wereld zijn de seculiere waarden de nieuwe religie geworden. Niets is heilig meer en de enige realiteit is dat waar de individu naar verlangd. Hoe kwam het tot zo'n impasse? Wanneer ging het mis? Er was geen catastrofe. Langzaam begon het te veranderen. Dit had te maken met de technologische revolutie. Sommige zagen dit als een grote vooruitgang voor de mensen om gelijke partners te worden. Dit bleek echter niet waar te zijn. Er waren mensen die de morele grenzen overschreden en profiteerden van anderen. Zij werden de grote vijand.

Koning David over de vijanden

Koning David sprak al over de vijanden die met hun gladde praatjes ons omringen. Zij verstrikken ons in hun boze plannen. We hebben de steun van HaShem nodig om uit de val van onze vijanden te blijven. David zegt: de goddeloze man feliciteert zichzelf met het vervullen van zijn persoonlijke verlangens, en de brutale dief slaat zichzelf op zijn rug voor het bespotten van HaShem...Hij zegt tegen zichzelf: "Er zal me niets slechts overkomen of één van mijn nakomelingen."

onze hoop: HaShem is voor eeuwig koning

Is er hoop? Koning David vertelt ons: HaShem is voor eeuwig Koning. We moeten Davids woorden gebruiken voor onze pijnlijke noden. Het is het enige ware antwoord. Onze Schepper was, is en zal er altijd zijn. Niets kan aan deze waarheid iets veranderen. HaSHem zal altijd onze ziels pleidooi horen als we niet toegeven aan de vijanden rond ons, vooral niet aan degenen die zichzelf als onze vrienden vermommen. Dan zullen we de troost van HaShems sterkte voelen en zullen we niet langer verschrikt zijn.

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

Koning David zegt dat God ver weg is vooral in tijden van nood. Zo voelen we het vaak. Maar in werkelijkheid is God heel dichtbij. En als we Hem zoeken vinden we Hem ook. Vaak moeten we iets moeilijks meemaken in ons leven voordat we God gaan zoeken. Als alles goed gaat denken we zonder Hem te kunnen; pas wanneer het slecht met ons gaat proberen we God te vinden. En ook al is dit van onze kant erg onredelijk, toch zal God er steeds weer zijn ook in slechte tijden. Maar laten we proberen ook in contact te staan met God wanneer het ons goed gaat. Laten we HaShem danken voor al het goeds dat Hij ons schenkt. Zo kunnen we de macht van de goddelozen ook breken, door te laten zien dat God al dit goede aan ons schenkt.

Lees verder

© 2008 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Bijbel - Psalm 3 in jonge taalBijbel - Psalm 3 in jonge taalPsalm 3 is geschreven door David nadat hij achterna gezeten werd door zijn zoon Absalom. Hij schrijft over de angst die…
Bijbel - Psalm 2: in jonge taalBijbel - Psalm 2: in jonge taalDe schrijver van Psalm 2 heeft een boodschap voor de mensen die het voor het zeggen hebben in hun land. Hij wil hen waar…
Bijbel - Psalm 4 in jonge taalBijbel - Psalm 4 in jonge taalAls je problemen hebt en geen hulp zoekt kunnen je problemen niet opgelost worden. Psalm 4 is een tekst om je aan te spo…
Psalm 30 - Van David?De Bijbel noemt David de auteur van Psalm 30. Onterecht vinden critici, waarbij ze wijzen op het feit dat de Psalm een g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
  • Tenach (tekst Psalm 10)
  • Rhythm of the heart - Rabbijn Rubin
  • Chabad

Reageer op het artikel "Tehilliem: Psalm 10 - een Joodse uitleg"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 09-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Special: Psalmen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!