Tehilliem: Psalm 70 – een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 70 – een Joodse uitleg David bidt in Psalm 70 dat zijn vijanden worden beschaamd en vernederd omdat zij hem beschamen en zich vermaken over zijn problemen. Dan zullen de rechtvaardigen zich verheugen en altijd liederen en lof zingen. David zoekt hulp bij G'd. Maar hoe weten we dat G'd redding biedt? Niet alle lijden kan worden verklaard. Soms is er pijn, dat is geen straf en geen herstel. We kunnen alleen weten dat wat er ook gebeurt van G'd is, dat God rechtvaardig is en dat Hij niet naar lijden verlangt. Maar tot het einde der dagen zullen we het 'waarom' moeten ondergaan.

Tekst Psalm 70

Voor de dirigent; van David, om te vermelden. O G'd, [haast] mij te redden; O Heer, haast mij naar mijn hulp. Mogen zij die mijn leven zoeken beschaamd en vernederd worden; moge diegenen die mijn kwaad willen, terugkeren en te schande worden. Laat hen terugkeren op het pad van hun schaamte, zij die zeggen: "Aha, aha." Mogen allen die U zoeken zich verheugen en verblijden, en mogen zij die Uw redding liefhebben voortdurend zeggen: "Moge G'd worden grootgemaakt." Maar ik ben arm en behoeftig, o G'd, haast mij; U bent mijn hulp en mijn redder, o Heer, stel niet uit.

Hebreeuwse tekst van Psalm 70 - תהילים ע

א-ב לַמְנַצֵּחַ לְדָוִד לְהַזְכִּיר אֱלֹהִים לְהַצִּילֵנִי יְהוָה לְעֶזְרָתִי חוּשָׁה. ג יֵבֹשׁוּ וְיַחְפְּרוּ מְבַקְשֵׁי נַפְשִׁי יִסֹּגוּ אָחוֹר וְיִכָּלְמוּ חֲפֵצֵי רָעָתִי. ד יָשׁוּבוּ עַל-עֵקֶב בָּשְׁתָּם הָאֹמְרִים הֶאָח הֶאָח. ה יָשִׂישׂוּ וְיִשְׂמְחוּ בְּךָ כָּל-מְבַקְשֶׁיךָ וְיֹאמְרוּ תָמִיד יִגְדַּל אֱלֹהִים אֹהֲבֵי יְשׁוּעָתֶךָ. ו וַאֲנִי עָנִי וְאֶבְיוֹן אֱלֹהִים חוּשָׁה-לִּיעֶזְרִי וּמְפַלְטִי אַתָּה יְהוָה אַל-תְּאַחַר.

Luister naar Psalm 70

Luister naar Psalm 70 in het Hebreeuws.

Toelichting op Psalm 70 van Rabbi Yitzchok Rubin

Koning David ziet zichzelf als noodgeval die snel hulp nodig heeft van HaShem. Hij vraagt G'd om hem op zijn waarde te toetsen. David vreest zijn vijanden die hem kwaad wensen en zijn ziel, die verbonden is met G'd, willen vernietigen. Hij vraagt G'd om mensen die hem uitlachen en vernederen hun schaamte van hun daden te laten voelen.

De wereld is geen vacuüm. Het is bedoeld om gevuld te worden met kennis van G'd. De vijanden van HaShem mogen alles wat heilig is niet in gevaar brengen. Joden mogen geen toeristen zijn in G'ds wereld; ze moeten G'd loven omdat Hij goed is. Joden moeten zich te allen tijde richten tot G'd, niet alleen als ze in gevaar verkeren, zodat bij wanhoop zij de ultieme verlossing van HaShem kunnen voelen. Iedere Jood kent momenten van angst en onzekerheid. Dan is het goed om te weten dat er niets anders bestaat dan G'd en dat er niets meer nodig is dan HaShem alleen. Alleen Hij kan redding bieden. Met deze kennis kunnen Joden doorgaan ondanks alle tegenslagen die ze in hun leven ondervinden. David vertelt de Joden dat ze gered zullen worden door HaShem. Iedere Jood moet dit beseffen zodat, als hij het moeilijk heeft, weet waar de waarheid ligt.

Commentaar van Rashi op Psalm 70

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Psalmen weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Vers 1
Voor de dirigent; van David, om te vermelden.

van David, om te vermelden: Dit is een uitdrukking van gebed, zoals (boven 20:8): "maar we bidden (נזכיר) in de naam van de Heer, onze G'd." Evenzo in (I) Kronieken (16:4): "aanroepen (להזכיר) ) en om de Heer te danken. ”In Midrash Psalmen (70:1) zag ik: dit is vergelijkbaar met een koning die boos werd op zijn kudde en de schaapskooi verwoestte en de kudde en de herder eruit haalde. Enige tijd later herstelde hij de kudde en herbouwde de schaapskooi, maar hij noemde de herder niet. De herder zei: "Zie, de kudde wordt hersteld en de schaapskooi wordt herbouwd, maar ik wordt niet genoemd." Evenzo zegt het in het vorige hoofdstuk: "Wanneer G'd Zion redt, enz., En zij die zijn naam liefhebben, wonen daarin . ”Zie, de schaapskooi is gebouwd en de kudde is erin gebracht, maar ik wordt niet genoemd. Daarom staat er: “Van David, om te vermelden. Oh G'd, om mij te redden. '

Vers 4
Laat hen terugkeren op het pad van hun schaamte, zij die zeggen: "Aha, aha."

Laat hen terugkeren op het pad van hun schaamte: Maat voor maat, zoals ze bij mij deden.

op het pad: Op datzelfde pad volgt, en ses trazes, op (hun) voetstappen.

zij die zeggen: over mij.

Aha: Een uitdrukking van vreugde, wanneer iemand ziet dat zijn wensen met betrekking tot zijn vijand zijn vervuld.

Vers 6
Maar ik ben arm en behoeftig, o G'd, haast mij; U bent mijn hulp en mijn redder, o Heer, stel niet uit.

haast mij: om [mij] te helpen.

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

Op papier lijken de woorden van koning David makkelijk over te komen: zoek G'd en Hij zal je redding bieden. Toch zijn veel hedendaagse Joden van hun geloof in G'd afgevallen vanwege de Holocaust. Hoe kon G'd dit ooit laten gebeuren? Deze vraag is echter juist geen obstakel voor geloof in G'd, zegt Rabbijn Dovid Dubov. Als er geen G'd is, kan je ook die vraag niet stellen. Zonder G'd is de Holocaust geen theologische vraag, maar een verklaring van hoe laag de mens kan afdalen. Dan luidt de vraag niet: “waar was G'd tijdens de Holocaust?” Maar eerder: "waar was de mens tijdens de Holocaust?"

Overigens was de Holocaust, hoe weerzinwekkend ook, niet iets nieuws. Joden werden al eeuwen vervolgd en toch bleven ze hun geloof in G'd trouw.

De Holocaust laat volgens Rabbijn Dovid Dubov echter wel iets nieuws zien, namelijk dat, ondanks dat men dacht niet meer in de Middeleeuwen te leven maar juist beschaafd te zijn, mensen niet op hun eigen intellect en hun gevoelens van rechtvaardigheid en gerechtigheid kunnen vertrouwen. Vaak waren het hoog opgeleide mensen die moordenaars werden. De mens moet verantwoordelijk zijn. Het gebod: "Gij zult niet moorden" moet worden verondersteld op "Ik ben de Heer, uw G'd."

Hoe gaan de grote Joodse vromen met het lijden om? We zien dat Abraham het oordeel van God betwistte en bad dat Sodom niet zou worden overgedragen. Dit is een van de verschillen tussen Noach en Abraham. De eerste bad niet voor zijn generatie zoals de laatste. We zien ook dat David G'd vragen stelt, zie Psalm 10, volgens de meeste commentaren een voortzetting van Psalm 9. We zien Jacob die zich fysiek voorbereidde op oorlog en ook bad.

In het Jodendom hanteren de Joden, volgens Chabad, alle drie de benaderingen. Voor de gewone Jood is het echter de houding van Job die hij accepteert. Wanneer iemand overlijdt, reciteren Joden de Tziduk HaDin, die nogal wat verzen van Job bevat.

We zien dat vromen vragen stelden en de status quo niet wilde accepteren. Hoewel het meestal gepaard ging met acceptatie. Bovendien is de wet dat wanneer iemand iets nodig heeft, hij ervoor moet bidden. Dit is de kern mitswa van Tefilah (gebed). G'd vragen en smeken om te helpen.

De conclusie is dat vragen over het lijden het geloof in G'd volgens Rabbijn Dovid Dubov niet minder hebben gemaakt.

Psalm 1 tot en met 92

Wilt u meer Psalmen lezen met een Joodse uitleg? Ga naar: Psalmen 1 tot en met 92.
© 2019 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tehilliem: Psalm 43 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 43 – een Joodse uitlegIn het Jodendom wordt Psalm 43 gezien als een betekenisvol gebed om de moeilijkheden van het lijden veroorzaakt door vij…
Tehilliem - Psalmen - de Joodse uitlegTehilliem - Psalmen - de Joodse uitlegDe Psalmen zijn lofliederen aan de Almachtige G'd, de Schepper van het Universum. De Psalmen gaan over G'ds grootheid, Z…
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Tehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 13 - een Joodse uitlegOnze geest is een tricky plek. Het is als drijfzand. Het trekt ons om het foute te doen. We kunnen de hoop opgeven of we…

Tehilliem: Psalm 71 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 71 – een Joodse uitlegIn dit ontzagwekkende gebed spreekt Koning David op zijn oude dag over het verlangen van zijn vijanden om hem te doden e…
Tehilliem: Psalm 69 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 69 – een Joodse uitlegPsalm 69 werd profetisch gecomponeerd door koning David, het beschrijft de benarde toestand van het Joodse volk in deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
  • Chabad
  • Tenach (voor tekst Psalm 70)
  • Rashi's commentaar op de Bijbel - http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/116426-joodse-denkers-rasji-bijbelcommentaar-in-joodse-traditie.html
  • Rhythm of the Heart - Rabbi Yitzchok Rubin
  • http://www.askmoses.com/en/article/243,18751/Where-was-G-d-during-the-Holocaust.html#articlepage
Jehoeda (522 artikelen)
Laatste update: 12-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.