Tehilliem: Psalm 28 - een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 28 - een Joodse uitleg In Psalm 28 vraagt Koning David G'd om rust. David wil bevrijd worden van zelfgenoegzaamheid die hem tot kwade daden leidt. Alleen bij G'd kan David vertrouwen vinden en kan hij uit de greep van het kwade blijven. Psalm 28 is een smeekbede tot G'd om ons zelf te verheffen. Het is een gebed voor elk individu om G'd te vragen hem te helpen het goede pad te blijven bewandelen en dat G'd de kwaadwilligen straft en de rechtvaardigen beloont.

Tekst Psalm 28

U, Eeuwige, roep ik aan mijn rots, houd u niet doof. Als u blijft zwijgen, word ik een dode met de doden in het graf. Hoor mijn smeekbede als ik u om hulp roep, als ik mijn handen ophef naar het hart van uw heiligdom. Ruk mij niet weg met de kwaadwilligen, met hen die onrecht doen, die hun vrienden vrede wensen, maar in hun hart zinnen op kwaad.


De Eeuwige is de kracht van Zijn volk, een burcht van redding voor zijn gezalfde. Red het volk dat u toebehoort, zegen het, wees zijn herder en draag het voor eeuwig.

Tekst Psalm 28 in het Hebreeuws - תהילים כח

א לְדָוִד אֵלֶיךָ יְהוָה אֶקְרָא צוּרִי אַל-תֶּחֱרַשׁ מִמֶּנִּיפֶּן-תֶּחֱשֶׁה מִמֶּנִּי וְנִמְשַׁלְתִּי עִם-יוֹרְדֵי בוֹר. ב שְׁמַע קוֹל תַּחֲנוּנַי בְּשַׁוְּעִי אֵלֶיךָבְּנָשְׂאִי יָדַי אֶל-דְּבִיר קָדְשֶׁךָ. ג אַל-תִּמְשְׁכֵנִי עִם-רְשָׁעִים וְעִם-פֹּעֲלֵי-אָוֶןדֹּבְרֵי שָׁלוֹם עִם-רֵעֵיהֶם וְרָעָה בִּלְבָבָם. ד תֶּן-לָהֶם כְּפָעֳלָם וּכְרֹעַ מַעַלְלֵיהֶםכְּמַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם תֵּן לָהֶם הָשֵׁב גְּמוּלָם לָהֶם. ה כִּי לֹא יָבִינוּ אֶל-פְּעֻלֹּת יְהוָה וְאֶל-מַעֲשֵׂה יָדָיויֶהֶרְסֵם וְלֹא יִבְנֵם. ו בָּרוּךְ יְהוָה כִּי-שָׁמַע קוֹל תַּחֲנוּנָי. ז יְהוָה עֻזִּי וּמָגִנִּי בּוֹ בָטַח לִבִּי וְנֶעֱזָרְתִּיוַיַּעֲלֹז לִבִּי וּמִשִּׁירִי אֲהוֹדֶנּוּ. ח יְהוָה עֹז-לָמוֹ וּמָעוֹז יְשׁוּעוֹת מְשִׁיחוֹ הוּא. ט הוֹשִׁיעָה אֶת-עַמֶּךָ וּבָרֵךְ אֶת-נַחֲלָתֶךָוּרְעֵם וְנַשְּׂאֵם עַד-הָעוֹלָם.

Luister naar Psalm 28

Luister naar Psalm 28 in het Hebreeuws.

Toelichting op Psalm 28 van Rabbi Yitzchok Rubin

Op zoek naar rust bij G'd
Koning David is op zoek naar rust. Hij vraagt G'd hem te bevrijden van rumoer en frictie. Hij wil zich met zijn hele hart en ziel tot G'd richten. G'd is de enige Rots die nooit verandert. Daarom is Hij zeer betrouwbaar en kunnen we alleen bij Hem hulp zoeken en van Hem hulp ontvangen. Het heeft dus geen zin om op meningen van mensen te vertrouwen. Alleen G'd kent onze diepste gevoelens. Met Hem zijn we via onze ziel verbonden. We moeten er dan ook alles aan doen om het contact met G'd te zoeken. Daar vinden we rust en ontdekken we ons eigen ik. David smeekt G'd hem niet met de stroom van slechte mensen mee te voeren waardoor hij gaat handelen als een robot.

Niet slaapwandelen maar een spiritueel heiligdom bouwen
Het is als een slaap waardoor het kwaad in onze ziel komt. Door te slaapwandelen kunnen we de wonderen van HaShem die dagelijks plaatsvinden niet ervaren. We hebben nu de mogelijkheid om een spiritueel heiligdom te bouwen. We krijgen geen tweede kans. We zijn erg kwetsbaar. Onze gedachten kunnen enorme hoogten bereiken maar ook diepe dalen.

zelfvoldoening
Koning David smeekt G'd hem niet in de greep van zelfvoldoening te laten vallen. David wil gered worden van het kwaad. Wanneer G'd David hoort voelt deze laatste zich meteen beschermd door G'ds kracht en schild. David voelt vertrouwen en is dolgelukkig. Hij vraagt ook om verlossing van zijn volk en om het volk te verheffen zowel fysiek als spiritueel.

Commentaar van Rashi op Psalm 28

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Psalmen weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Vers 3
Laat mij niet aangetrokken worden door de goddelozen of door degenen die ongerechtigheid werken, die vrede met hun vrienden spreken, maar het kwaad zit in hun hart.

Laat mij niet aangetrokken worden: Hebreeuws תמשכני, trek mij niet met de goddelozen; treras moy in Oud Frans.

Vers 7
De Heer is mijn kracht en mijn schild; mijn hart vertrouwde op Hem en ik werd geholpen; mijn hart verheugde zich en ik zal Hem danken met mijn lied.

en ik zal Hem danken met mijn lied: Wat is nu de dank?…

Vers 8
De Heer is hun sterkte en Hij is het bolwerk van de redding van Zijn gezalfde.

De Heer is hun sterkte: voor degenen die op Hem vertrouwen, nl. het hele huis van Israël, op het moment dat Hij het bolwerk is van de redding van Zijn gezalfde.

Vers 9
Red Uw volk en zegen Uw erfdeel, en verzorg ze en verhef ze voor altijd.

en verzorg ze: Hebreeuws ורעם, een uitdrukking van grasland (מרעה).

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

Ieder mens wordt ermee geconfronteerd: de greep van zelfvoldoening. We denken al onze zaakjes op orde te hebben, maar realiseren ons niet dat we door het kwade dreigen meegesleept te worden. Voor we het weten bereiken onze gedachten diepe dalen. Als voorbeeld wil ik het streven naar bekendheid noemen. Veel mensen zijn uit op erkenning, gewaardeerd te worden door andere mensen. Wanneer we eenmaal succes hebben en bewonderd worden door andere mensen denken we geslaagd te zijn in het leven. We worden gemakzuchtig en denken ons alles te kunnen veroorloven. We staan er helemaal niet meer bij stil dat we het succes aan G'd te danken hebben en dat we daarom juist nederig moeten zijn. Ons ego neemt helemaal bezit van ons. Onze ziel raakt zo in de verdrukking. De ziel wil naar G'd (zijn bron), maar het ego verhindert dit. Zo geraken we steeds verder van G'd af en worden gegrepen door het kwaad dat ons stevig vast houdt. De enige manier om ons er tegen te wapenen is net zoals Koning David G'd te smeken om rust zodat we ons kunnen concentreren op Hem en Hem met heel ons hart en ziel kunnen dienen. Dan ook zullen we het hele leven vanuit een geheel ander perspectief bezien waarbij het niet meer om onszelf gaat maar om het dienen van G'd zodat de wereld een woning voor G'd wordt.

Psalm 1 tot en met 92

Wilt u meer Psalmen lezen met een Joodse uitleg? Ga naar: Psalmen 1 tot en met 92.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Bijbel - Psalm 6: David roept God om hulpBijbel - Psalm 6: David roept God om hulpJe kunt je soms zo ellendig voelen dat je aan de dood moet denken. Psalm 6 helpt je om tijdens je angst in gesprek te ga…
Tehilliem - Psalmen - de Joodse uitlegTehilliem - Psalmen - de Joodse uitlegDe Psalmen zijn lofliederen aan de Almachtige G'd, de Schepper van het Universum. De Psalmen gaan over G'ds grootheid, Z…
Bijbel - Psalm 3 van David in jonge taalBijbel - Psalm 3 van David in jonge taalPsalm 3 is geschreven door David nadat hij achterna gezeten werd door zijn zoon Absalom. Hij schrijft over de angst die…

Eerste sacrament: het Heilig DoopselHet Heilig Doopsel is het eerste sacrament binnen de katholieke kerk. Tevens is het één van de belangrijkste sacramenten…
Woordstudie over beproeving en standvastigheid in de BijbelWoordstudie over beproeving en standvastigheid in de BijbelBeproeving en standvastigheid zijn begrippen die veel voorkomen in de Bijbel. Vooral in het Nieuwe Testament zijn het be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
  • Chabad
  • Tenach (voor tekst Psalm 28)
  • Rashi's commentaar op de Bijbel - http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/116426-joodse-denkers-rasji-bijbelcommentaar-in-joodse-traditie.html
  • Rhythm of the Heart - Rabbi Yitzchok Rubin
Jehoeda (340 artikelen)
Laatste update: 12-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.