De kleding van de Amish
In diverse staten van Amerika en in Ontario wonen mensen die leven volgens strenge christelijke regels: de Amish. Ze worden ook ‘Eenvoudige mensen’ of ‘mensen van Eenvoud’ genoemd. Dit heeft te maken met hun levenswijze (weinig tot geen techniek, alleen wat jouw familie nodig heeft in huis hebben), maar ook met hun kleding. De Amish-vrouwen maken alle kleding zelf volgens vaste patronen, die al eeuwenlang gebruikt worden. De kleding is eenvoudig: geen versieringen, geen patroontjes of iets anders dan effen kleuren als paars, bruin, blauw of groen. Door middel van zich eenvoudig te kleden, geloven de Amish dat zij in de ogen van God als nederige mensen gezien worden.
Het ontstaan van de kleding
De regels rondom de kleding van de Amish komen van de man die het Amish-geloof begon: Jakob Ammann. Jakob was een Duitse man, die werkte als kleermaker. Hierdoor had hij veel ervaring met kleding. Zo viel hem bijvoorbeeld op dat mensen die veel succes hadden en trots waren op hun persoonlijke prestaties zich anders kleedden. Ze trokken kleding aan waarin ze opvielen, zodat goed te zien was dat ze trots op zichzelf waren.
Jakob Ammann dacht hier anders over. Hij vond dat mensen die leefden volgens de regels van God zich onopvallend moesten kleden. Ze moesten nederig zijn, zonder een trots gevoel. Het innerlijk was immers belangrijker dan het uiterlijk. Bovendien zouden de Amish, door middel van het dragen van andere kleding, laten zien dat ze niet hetzelfde waren als de rest van de wereld. Volgens Jakob moesten de Amish namelijk afgescheiden van de rest van de wereld wonen. Ze moesten zich houden aan de regels van God en zich niet laten verleiden door wat hij ‘wereldse dingen’ noemde, zoals moderne technologie.
Hetzelfde
Een andere reden waarom Jakob Ammann voor eigen kleding van de Amish was, was omdat er dan geen verschillen tussen mensen te zien zouden zijn. Als iedereen hetzelfde gekleed zou gaan, zou er geen onderscheid gemaakt kunnen worden tussen mensen. Iedereen zag er hetzelfde uit en hoeveel bezit, succes of geld je had, maakte niets uit.
Toen de Amish in de zeventiende eeuw vervolgd werden in Duitsland en naar de Verenigde Staten en Canada vertrokken, hielden ze nog steeds vast aan de kledingregels van Jakob Ammann. Vandaag de dag ziet hun kleding er daarom nog bijna precies hetzelfde uit als toen ze in Noord-Amerika aankwamen.
Hoe ziet de kleding eruit?
Een van de belangrijkste regels voor Amish-kleding is dat de kleren praktisch moeten zijn. De Amish zijn de hele dag bezig in en rondom het huis, dus de kleding moet niet in de weg zitten. Verder gebruiken ze liever alleen kleuren die dicht bij de aarde staan, omdat ze veel werken op het land. Daarom kiezen ze het liefst voor donkere kleuren: groen, blauw, paars en zwart. Soms wordt donkerrood gebruikt. Voor de mannen wordt ook nog wel bruin gekozen.
Voor het maken van de kleding maken de vrouwen het meest gebruik van polyester, omdat dit minder snel kreukt dan katoen. De jurken en broeken hebben nooit een rits, maar spelden, drukknopen of haakjes met ogen. Patronen zijn verboden, al zijn er wel minder strenge groepen Amish die dit wel toestaan.
De kleding van de mannen
Omdat de mannen de hele dag op het land werken, dragen zij simpelweg een wijde broek en een overhemd. De broek is over het algemeen bruin of zwart, het overhemd is meestal wit of blauw. Om de broek niet af te laten zakken, dragen de mannen bretels in plaats van een riem. De broek heeft geen zakken.
Als het kouder wordt, dragen de mannen een vest over hun overhemd. Schoenen dragen ze altijd als ze aan het werk zijn, altijd in de kleur bruin. Ook dragen ze altijd een hoed. Deze kan van zwart vilt zijn (tijdens de wintermaanden) of van stro (tijdens de zomermaanden).
Kerkkleding
Voor de kerkdienst kleden de Amish-mensen zich iets anders. Ze dragen een pak bestaande uit een zwarte broek, een wit overhemd, een zwart vestje en een zwart jasje. Aan hun voeten hebben ze nu zwarte schoenen, die alleen gedragen mogen worden tijdens kerkdiensten of andere bijzondere gelegenheden. Hun zwarte vilten hoed maakt het geheel af.
De kleding van de vrouwen
De Amish-vrouwen werken vooral in en rondom het huis. Daarbij mag zo min mogelijk van hun lichaam te zien zijn. Daarom dragen ze lange jurken, meestal van paarse, blauwe of groene stof. Tijdens het werk wordt de jurk gecombineerd met een grijze schort. De Amish-vrouwen hebben meestal maar vier jurken: eentje om te dragen, eentje voor chiquere gelegenheden, eentje voor de wasdagen en eentje als reserve.
Omdat er in de Bijbel staat dat een vrouw niet met onbedekt hoofd mag bidden, dragen Amish-vrouwen altijd een kapje op hun hoofd. Jakob Ammann vond namelijk dat vrouwen op elk moment van de dag moeten kunnen bidden, daarom zetten de vrouwen hun kapje overdag nooit af. Hun kapsel is aangepast aan het kapje: een scheiding in het midden, het haar strak naar achteren gedraaid en vastgezet in een knot.
Kerkkleding
Tijdens de kerkdienst dragen de vrouwen hun nette jurk. Hierbij dragen de getrouwde vrouwen een zwart kapje en schort, terwijl de ongetrouwde vrouwen en meisjes een wit schort en kapje dragen. Onder hun jurk dragen ze zwarte kousen en zwarte schoenen. De kerkdiensten zijn vaak het enige moment dat vrouwen schoenen dragen: in en rondom het huis lopen ze meestal op blote voeten.
Kinderen
De Amish-kinderen gaan hetzelfde gekleed als de volwassenen. Jongens dragen broeken en overhemden met bretels en meisjes dragen lange jurken met een schort en kapje. Als de kinderen thuis zijn of op school, zijn ze meestal blootvoets. Soms dragen ze gymschoenen. Tijdens kerkdiensten mogen ze schoenen dragen, maar meisjes gaan ook nog vaak met blote voeten naar de kerk.
Winkels
Al sinds de zestiende eeuw maken Amish-vrouwen de kleding zelf. De stoffen hiervoor kopen ze in speciale Amish-winkels. Dingen als ondergoed en sokken kopen ze sinds het einde van de twintigste eeuw echter wel gewoon in supermarkten. Ook komt het soms voor dat de vrouwen hun kleding in de speciale Amish-winkels kopen. Een bruidsjurk maakt de vrouw nog wel altijd zelf, deze zal ze nooit in een winkel kopen.