De Amish, terug in de tijd

De Amish, terug in de tijd De Amish geloofsgemeenschap is een aparte gemeenschap die leeft ver van de “moderne wereld”. Ze kunnen in eigen middelen voorzien, bouwen zelf huizen, onderwijzen hun kinderen en leven sober. Wat is dit eigenlijk voor gemeenschap?

Wie en waar

De Amish leven in Noord Amerika. In het verleden kwamen deze geloofsgemeenschappen ook in Zuid Amerika, Europa en Rusland voor, maar uiteindelijk zijn de meeste geëmigreerd naar Noord Amerika. Een ander deel stoot zich aan bij een andere gemeenschap zoals de Baptisten.

De Amish zijn volgelingen van de Zwitser Jakob Amman, welke leefde van 1644 tot 1730. De volgelingen leven grotendeels in Pennsylvania, Ohio en Indiana en er staan zo’n 200.000 Amish aanhangers geregistreerd.

Wijze van leven

De Amish leven sober, hebben hechte familiebanden, leven geestelijk ver van de moderne wereld en willen met rust gelaten worden. Ze zorgen voor de eigen gemeenschap en doen geen beroep op de overheid. Men heeft ook een eigen taal, Bibel Deitsch.
De levenswijze kan vergeleken worden met onze levenswijze en klederdracht van begin 19e eeuw. Sober, zwart, zonder sieraden en de vrouwenharen zitten onder witte kapjes weggestopt en de kinderen dragen dezelfde zwarte, sobere kleding.

Met een sterk verbeterde gezondheidszorg en een gemiddeld aantal van 7 kinderen per gezin (men doet niet aan geboortebeperking) doet de gemeenschap het meer dan goed.

Techniek

Het zijn voornamelijk akkerbouwers die deels ook met de middelen uit die tijd werken. Een ander deel gaat iets verder mee in de technische middelen van deze tijd.
De groepering die dit alles afwijst noemt men de Old Order Amish en tijd ook nu nog rond met paard-en-wagen.

Vreemd te moeten constateren dat men zelf niet mag autorijden, maar als een ander achter het stuur zit mag men wel meerijden. Een wasmachine op normale elektriciteit mag niet behalve als deze via een generator aangedreven wordt.

Jongeren en adolescenten

Men gaat tot het 14e levensjaar naar school en krijgen maar in een beperkt aantal vakken les.
  • Lezen-schrijven-rekenen
  • Aardrijkskunde-geschiedenis
  • Bijbelkennis
Men leert dus maar deels wat er leeft in de wereld en gecombineerd met geen TV, radio, internet of kranten geeft het dus een beperkt beeld. De aansluiting op het reguliere onderwijs, als men de gemeenschap wil verlaten, kan dan ook tot problemen leiden.

Tussen het 16de en 20ste levensjaar mag men gedurende enkele maanden “de wereld verkennen” en kan er besloten worden de Amish gemeenschap te verlaten. Men noemt deze periode Rumspringa. Vanwege scholingsachterstanden en de onbekendheid met de moderne wereld (techniek, nieuwe vrienden maken etc.) is het voor vele geen optie en voelen zich veiliger in de besloten en veilige Amish gemeenschap.
Als men terugkeert naar de gemeenschap dan moeten ze daar ook blijven. Bijna 90% van de jongvolwassenen kiest hiervoor.

De Amish, een aparte maar welvarende gemeenschap.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Amish en verstoting uit de gemeenschapDe Amish en verstoting uit de gemeenschapDe Amish is een religieuze gemeenschap in Noord- Amerika. Zij leven sober en afgesloten van de buitenwereld. De Amish ve…
Shipshewana en de amishShipshewana is een plaats midden in een amishgebied. Het ligt in de Amerikaanse staat Indiana en herbergt de vele doopsg…
Het leven en het geloof volgens de AmishHet leven en het geloof volgens de AmishDe Amish vormen een conservatieve protestants-christelijke geloofsgemeenschap. De Amish zijn een afsplitsing van de menn…
De taal van de AmishDe taal van de AmishDe Amish zijn een groep christelijke mensen die zich houden aan strenge regels. Het geloof ontstond in de zestiende eeuw…
Voodoo in NederlandIn Nederland zijn we niet erg bekend met de voodoo religie en als we al iets over voodoo horen is het vaak slecht nieuws…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.