Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Zaynab

Zanyab is een van de minder bekende vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was zijn nicht en een gescheiden vrouw toen hij met haar trouwde

De Quraish

Zanyab was de dochter van Umayma, die de dochter was van Abdul Mutalib, de grootvader die Mohammed (vzmh) opvoedde toen zijn ouders waren overleden. Abdul Mutalib was een van de belangrijkste mannen van zijn stam, de Quraish en van Zanyab werd verwacht dat zij ook met een van de belangrijkere mannen van de stam zou trouwen.

Zaid ibn Harith

Zanyab was getrouwd geweest met Zaid, die een totaal andere achtergrond had dan Zanyab. Als jonge jongen was hij tijdens een tribale oorlog gevangen genomen en verkocht als slaaf aan een neefje van Khadija (de eerste vrouw van Mohammed (vzmh)). Dit neefje had Zaid aan Khadija gegeven. Khadija had hem weer aan Mohammed (vzmh) gegeven en die had hem zijn vrijheid teruggegeven en hem als zoon geadopteerd toen hij acht jaar oud was.

Huwelijksmakelaar

Mohammed (vzmh) had zowel Zaynab als Zaid op zien groeien en dacht dat het stel goed bij elkaar zou passen. Bovendien wilde hij de gemeenschap laten zien dat het niet om de voorouders gaat of mensen bij elkaar passen, maar om hoe Allah hen zag. In naam van Zaid vroeg de profeet Zaynab ten huwelijk. Zaynab en haar familie waren geschokt. Het idee om met een bevrijde slaaf te trouwen was zeer vernieuwend. Bovendien wilde Zaynab eigenlijk met Mohammed (vzmh) zelf trouwen en haar familie had dat ook al voorgesteld. Mohammed (vzmh) kreeg echter een openbaring, waaruit bleek dat Zaynab en Zaid naar de woorden van de profeet moesten luisteren (zie soera 33:36). Zaid zelf was ook niet geheel gecharmeerd van het voorgestelde huwelijk, maar na de openbaring stemden beiden toe in het huwelijk.

Het huwelijk als voorbeeld voor de gemeenschap

Het huwelijk tussen Zaynab en Zaid was weinig succesvol. Zaid vroeg de profeet een aantal malen toestemming om te scheiden, maar Mohammed (vzmh) raadde aan vol te houden. Uiteindelijk scheidde het stel toch. Allah gaf Mohammed (vzmh) de opdracht nu zelf met Zaynab te trouwen, wat hij deed, hij was toen 58 en Zaynab 35. Hiermee gaf Mohammed (vzmh) duidelijk het verschil aan tussen een geadopteerde zoon en een biologische zoon. Het was uitdrukkelijk verboden om te trouwen met de ex-vrouw van een biologische zoon, maar het was toegestaan om te trouwen met de ex-vrouw van een geadopteerde zoon. Bovendien maakte dit huwelijk duidelijk dat het toegestaan is om als neef en nicht met elkaar te trouwen (een heel gewoon gebruik in dit deel van de wereld, tot op de dag van vandaag). En Zaynab kreeg eindelijk wat ze wilde, namelijk een huwelijk met Mohammed (vzmh). De profeet was bij Aisha toen hij de aya ontving waarin hem gezegd werd met Zaynab te trouwen en het verhaal gaat dat Zaid degene was die haar het goede nieuws ging vertellen. Zaynab was dolgelukkig en bad tot Allah om hem te bedanken. Later vond ze het heerlijk om te vertellen dat haar huwelijk door Allah zelf tot stand was gebracht. Mohammed (vzmh) veranderde op dat moment haar naam van Barra naar Zaynab.

Devotie

Zaynab was een zeer gelovige vrouw. Er wordt gezegd dat de profeet op een dag de moskee binnenkwam en daar een koord zag hangen. Toen hij vroeg waar dat koord voor diende, werd hem verteld dat Zaynab het gebruikte. Ze bidde zo lang dat ze soms nauwelijks meer op haar benen kon staan en dan gebruikte ze het koord om zich vast te houden. Mohammed (vzmh) bevel om het koord los te maken en niet langer te bidden dan concentratie en het lichaam toestonden. Bij vermoeidheid moest men rust nemen.

Zaynab en Mohammed (vzmh) waren zes jaar getrouwd toen de profeet overleed. Zijzelf overleed negen jaar na hem en was daarmee de eerste van de vrouwen van de profeet om te overlijden. Mohammed (vzmh) had dit al voorspeld. Aisha (een van de medevrouwen van Zaynab) zei over Zaynab dat ze de meest pure vrouw was die ze kende, zo vol devotie, gul, vol zelfopoffering en zeer dicht bij Allah.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm SalamaUmm Salama en haar man behoorden tot de eerste mensen die zich tot de Islam bekeerden. Na de dood van haar man nam Moham…
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…

Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm HabibaUmm Habiba is in het Westen niet zo bekend. Ze was de dochter van Abu Safyan, die aanvankelijk een van de grote vijanden…
De vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): AishaAisha is waarschijnlijk de bekendste vrouw van Mohammed (vzmh). Toen ze nog een heel jong meisje was trouwde ze met Moha…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 15-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.