Traditie binnen de Islam: Sunnah

Binnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith en sunnah?

De Sunnah

Sunnah is de manier, volgorde van aanbidding, uitspraken van de profeet Mohammed (vzmh). Dit vormt voor de meeste moslims de ideale manier van leven en doen en is een model voor het eigen leven. In het Arabisch betekent 'Sunnah' pad of weg, in de Islamitische betekenis vormen het de daden en uitspraken van de profeet Mohammed (vzmh). In de Islamitische juridische scholen ligt de nadruk meestal op zowel de Koran als op de Sunnah. Daarbij is het verschil dat de Koran als het directe woord van Allah/God wordt gezien, terwijl de Sunnah tot uiting komt in de daden en uitspraken van de profeet. Veel moslims geloven dat alleen de Koran niet genoeg is, sommige dingen zouden onbesproken blijven en onduidelijk. De Sunnah is een toevoeging, een uitbreiding.

Verwijzingen in de Koran

Veel moslims geloven dat in de Koran direct naar de Sunnah wordt verwezen. Bijvoorbeeld in soera 33:21: "Je hebt inderdaad in de boodschapper van Allah het beste voorbeeld, voor ieder die Allah en de Laatste Dag vreest, en die Allah veel gedenkt." Het is de missie van Mohammed (vzmh) om niet alleen de boodschap (de Koran) te leveren, maar ook het juiste voorbeeld te geven van hoe een moslim het beste kan leven en de boodschap uit te leggen. Kortom hoe men de Koran moet (be)leven.

Sunni en Shi'a moslims

Bij Sunni moslims betekent Sunnah het gedrag en uitspraken van de profeet Mohammed (vzmh) zoals die door zijn volgelingen zijn vastgelegd. Binnen de Shi'a Islam gaat het om het gedrag en de uitspraken van de profeet en de twaalf (of negen) Imams.

Verschil tussen hadith en sunnah

Beide termen, zowel hadith en sunnah, worden veel gebruikt. Belangrijk is om aan te geven dat ze niet hetzelfde betekenen. De hadith zijn de vastgelegde uitspraken en gewoonten van de profeet en zijn volgelingen. De sunnah betreft ook de gewoonten en het gedrag van de profeet, maar het gaat hierbij niet speciaal om vastgelegde gewoonten. Een goed voorbeeld is de manier van bidden en de wassing ('wudu') voor het gebed. De volgelingen van Mohammed (vzmh) in zijn tijd hebben duizenden keren gezien hoe hij dit deed, namen dit over en leerden het vervolgens weer aan hun eigen kinderen, verwanten, vrienden. Die dit vervolgens ook weer doorgaven…. Zo zijn er meer zaken, bijvoorbeeld de Haj, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het zijn vaak de eerste dingen die een kind in een moslimgezin leert, door te kijken naar de ouders. Later komt pas een eventuele belangstelling voor de hadith. De hadith kunnen overigens wel een toevoeging van de Sunnah zijn. De Sunnah werd door de profeet zelf aangegeven, tijdens zijn leven. De hadith werden pas na zijn leven, op aandrang van wetenschappers binnen de Islam, vastgelegd.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditie binnen de Islam: HadithWie over de Islam leest komt het woord 'hadith' regelmatig tegen. Maar wat betekent dit begrip nou precies? En welke rol…
Hadith: De betekenis en enkele classificaties ervanHadith is een overlevering van uitspraken, daden, beslissingen en eigenschappen van de Profeet Mohamed, die door zijn me…
Leefstijl en voedingsgewoonten van de IslamLeefstijl en voedingsgewoonten van de IslamIeder geloof brengt een bepaalde leefstijl en voedingsgewoonten met zich mee. De leefstijl en voedingsgewoonten die bij…
Islam en haar pijlersHedentendage is de Islam een veelbesproken en helaas ook veel bekritiseerde religie. Helaas, omdat het grootste deel van…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 02-05-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.